Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem unjuk még mindig az István, a királyt?!

Nem unjuk. Tegnap kétszer teltház, arénányi tömeg tombolta végig Szombathelyen Novák Péter koncertszínházát. Megőszült rockerekkel, ilyen-olyan-faktoros csillagokkal és zsűritagokkal.

Szitáló eső, hidegfront, szombat este szokatlan dugó és tömeg, tele a parkoló, viszont az Aréna Savaria, ahhoz képest, pedig fél nyolc táján már csúcsra járatják, olajozottan működik. A csúszás is elnézhető, vagy tíz perc, aztán elsötétül az aréna, belecsapnak a történelmi drámázásba a rockzenészek…

István, a király
MTI/Szigetváry Zsolt

Két előadásban is futott szombaton ebből a Novák Péter-féle István, a király ból, két sportcsarnoknyi ember előtt, és ez csak Szombathelyen. Ismerek olyat, aki Győrig utazik családostul, mert már nem kapott helyben jegyet. Látunk mindenféle korosztályt, jólöltözött mérnököt feleséggel, gyári munkást családdal, politikust gyerkőcökkel megpakolva, nagymamit karonfogva nagypapival, mintha piknikelni készülnének, kis kosárkával.

Ez a mostani István, a király , írjuk Novák Péter javára, valami mellett született, és nem valami ellen

A Szörényi-Bródy páros mindig tudja, mihez adja a nevét, Alföldinél is tudta, Róbert, a király! – Alföldi megmutatta, mi a nemzeti 2013. August 21. 13:43 Nováknál is tudja. És talán jó üzletemberek is. Azt is tudják, mivel, milyen rendezéssel kell körbeutaztatni az országot. Nem Alföldiével, az túl okos, és túl színházi.

Tény, az István, a király ból Alföldi csinált színdarabot, valódi drámát, igazi színészekkel, átgondolt, drámai feszültséggel teli, európai mércével mérve is helytálló rockoperát. Olyan éleket vitt bele, hangsúlyokat emelt át, amitől izgalmas lett ez a harmincéves klisékbe zárt, giccsé merevedett rockopera.

István, a király
MTI/Szigetváry Zsolt

Alföldi színháza pedig tényleg emlékezetes munka, etalon, egyben viszont kevésbé lett erős: a zenében, ezért szedték szét. Meg azért, mert Alföldi mert más lenni. Mert elsősorban színházban, jó színészekben gondolkodni, és csak másodsorban érdekelte a hangjuk. Nála is Feke Pál vitte a prímet (ott Istvánként, itt karizmatikusabban, Koppányként van jelen), de László Zsolt, Udvaros Dorottya is erős vonalakat húztak, ahogy Novák Péter is benne volt abban az átiratban is, táltost játszott. Tanult is Alföldi színházából.

Alföldi színházpárti, Novák Péter rendezése zene és nosztalgiapárti. Átemelte azt, ami abban újszerű, ő sem zárta figuráit a nemzeti manírok ketrecébe. Átvette alapjaiban azokat az új szempontokat, aktualizálásokat, amiket Alföldi belerajzolt.

Zeneileg rendbe tette, koncertélményt csinált belőle, behozott régi nagy neveket, megspékelte pár új, tehetségkutató vetélkedőkön feltűnt csillaggal, hogy legyen mivel és kikkel végigturnézni az országot. Amikért őrjönghetünk, itt és most.

István, a király
MTI/Szigetváry Zsolt

Ha Deák-Bill Gyula az István, a király ban táltosként feltűnik, özönlik a nép, vastapsot kap, felállva imádják, de ha egy blues-kocsmában próbálkozna, pár százan mennének el rá… Tudjuk, nagy beteg volt, le a kalappal, ahogy végignyomta.

Nem folyik a vér, nem hal meg senki a színpadon

Ami hiányzik Novák rendezéséből: az a dráma; elmossa és ellaposítja a végét, nincs Koppány tragédiájának súlya, innentől kezdve nincs katarzis. A vége, a koronázás is sokkal, de sokkal súlytalanabb. Mennyivel erősebb, karizmatikusabb Alföldi befejezése, ahol ránk záródik a korona.

Novák értelmezésében is kapunk valami zárásfélét, talán reflektál is Aföldire, Koppány, már halottként, fent az emeleten, középen megáll, miközben Istvánt királlyá választják, elé egy rács gördül, majd eltűnik a kivilágított háttér-installációban.

A vizuális háttéreffekt egyvégtében kíséri az előadást, nem tesz különösebb hangsúlyokat, nem értelmez, de színez. Ami nagyobb baj, nincsenek párbeszédek, távolságtartás, teatralitás van - inkább nevezném egy jó megrendezett koncertszerű előadásnak, mint színháznak.

István, a király
MTI/Szigetváry Zsolt

De működik így is, nincs hiányérzet, ha elfogadjuk, ez ilyen; becsületes, látványos, átgondolt, olajozottam működő, modern felfogású iparosmunka. A zenészek, énekesek is maximumon hozzák az elvárhatót: Nagy Feró, Danics Dóra és a többiek, mindenki vastapsot kap. Radics Gigi szép és szeretjük, hangja tökéletes, ahogy Keresztes Ildikó ércesebb megszólalását is csak dicsérni tudjuk, az egyik legjobb magyar színész-énekesnői orgánum az övé. Feke Pál az ász, végre nem egy szőrös hasú, csimbókos, állatbőrbe csomagolt Koppányt kapunk. Olyat, mint a Varga Miklós-féle István, nincs különbség kettejük között: sem ruházatban, sem orgánumban (csak magasságban, ezt muszáj volt:).

És nem igaz, hogy nincs Varga Miklósnak hangja

Nagy Feró tényleg megbicsaklik, ütemet téveszt, és őt azt hiszem így is szoktuk meg, de Varga Miklós profi, színészként sokat nem látunk belőle (messze is ültünk), de orgánuma olyan, mint harminc éve.

Végezetül, még egy érv Novák Péter rendezése mellett: tényleg valami mellett és nem valami ellen szól. Ráfut és meglovagol egy nosztalgikus érzést, amire, mint a cukorra, úgy látszik, roppant nagy a nemzeti igény. Ad is, meg vesz is.

István, a király
MTI/Szigetváry Zsolt

Igazi üzenete nekem abban áll, ahogy a legvégén Bródy és Szörényi, egyik jobból a másik baloldalról befutva, a színpad közepén megáll, és látványosan egymással kezet ráz. Mert erre ma nagy szükségünk van, ügyekre, amiben nincs széthúzás, mondjuk úgy, egy nemzeti minimumra, amiben még tetten érhető az összetartozás. Jó alap ehhez akár egy ilyen István, a király , kell ez nekünk, mint a mesebeli királynak a só. Egy rituálé, aminek a végén több ezer ember szívből énekelheti a himnuszt…

Aki lemaradt volna erről a mostani előadásról, vagy csak közelről is megnézné, tegnap mit látott, az most rákattanhat a Novák-féle rendezésre itt....A Duna televízió felvétele 2015. augusztus 20-án, a Királydombon készült:

És összehasonlításként itt a 2013-as Alföldi-darab, a Szegedi Szabadtéri Játékokról. Egyik jobb, mint a másik:)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Róbert, a király! – Alföldi megmutatta, mi a nemzeti

Vérátömlesztés után az István, a király: kétezer éves magyar csörte, Alfölditől leporolva, Stohl Andrással és Feke Pállal megvívva. Vitatkozzunk róla!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra