Róbert, a király! – Alföldi megmutatta, mi a nemzeti

Vérátömlesztés után az István, a király: kétezer éves magyar csörte, Alfölditől leporolva, Stohl Andrással és Feke Pállal megvívva. Vitatkozzunk róla!

Lehet vitatkozni azon, hogy Alföldi Róbert rendezésével a mélybe zuhant, vagy épp életmentő vérátömlesztésen esett át harminc éve töretlenül népszerű nemzeti rock-eposzunk, az István a király. Én mindenesetre hálás vagyok az RTL Klubnak, hogy tegnap este, augusztus 20-án bevállalta ezt a rendezést, és ország-világnak megmutatta, lehet így is színházat csinálni. Okosan, tehetséggel, magas minőségben, élő figurákkal, túllépve az unalomba fulladó adaptációk garmadáján.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Elszoktam a kertévéktől, ezért csöppet dühített, hogy az RTL már tíz perc után egy reklámblokkal öklözött bele a gyomromba. De aztán meglepő önmérsékletet tanúsítottak, szokatlanul sokáig hagyták egyben futni a rockoperát. Dicséretként mondom: a tűzijáték köztévés bénázása után (külön cikket megérne) a kereskedelmi csatorna több kamerával, – plánokkal és kocsizásokkal megfejelt ügyes tv-s megoldásokkal - értő módon nyúlt az előadáshoz. A produkciót mozifilmként is piacra lehetne dobni (mint anno a Koltai-félét), ha van ennek valahol piaca.

István, a király 2013. (Forrás: MTI - Kelemen Zoltán Gergely)
Te kit választanál?
MTI - Kelemen Zoltán Gergely

Hálás vagyok szerzőpárosnak, hogy harminc év után merték a minőséget választani, Alföldivel társultak, és nem megint egy nemzeti tablóképfestő rendezővel álltak össze. Meglátták, hogy Alföldi izgalmas, korszerű alkotó, akinél megfelelőbb rendezőt erre a jubileumi szegedi szabadtéri előadásra keresve sem találtak volna.

Aki akar, fanyaloghat persze azon, Viktor Máténak Asztrikként például micsoda orgánuma volt, László Zsolté meg sem közelíti. Színészként őt azonban a legjobbak közé sorolom, pap-diktátorként is magas minőséget hoz, amit csinál, nálam mindent visz. Ha hang, abban Stohl Andrásé sem tökéletes, nyomába sem érhet Vikidálnak – de nem is ezt vártam tőle. Stohl is remek mesterember - aki színházban látta, az tudja - sokat rontottak rajta a csatornák és a bulvárszereplés, de Koppányként izzó szemű és lehengerlő.

István, a sirály
Novák Péter és az ősmagyar-rock
MTI - Kelemen Zoltán Gergely

Nálam István, azaz Feke Pál lóg ki a sorból, tökéletes az orgánuma, de karakterében puhányabb a kelleténél, nem győz meg. Más színházat képvisel, mint Udvaros Dorottya vagy Novák Péter (ő is jó), hogy Blaskó Péterről ne is beszéljünk, akit krónikásként szintén csak dicsérni lehet.

A színpadkép telitalálat, a koronaszerű díszletelemmel a közepén, amely a legvégén aztán magába zárja hőseit. Az élő koronára felkerül a kereszt, előtte pedig Géza, a krónikás, mint Hamlet apjának szelleme, egyedül bolyong tovább – zseniálisan szép

A nemzet krónikása
Nemzeti kalitkában
MTI - Kelemen Zoltán Gergely

Ahogy az is – most is felröhögök – amikor az IK 1983 rendszámú Trabantból kiszáll Varga Miklós és Nagy Feró (hóna alatt autóstáskát szorongatva), két bácsika, akik regösként, naiv lélekkel papírzászlócskákat lengetnek az uralkodónak – önmaguk húsz-harminc évvel ezelőtti karaktereinek kifigurázásai. Ellenpontként az IK 2013 luxus Mercedesszel Gizella (Radnay Csilla) érkezik.

Alföldi, ezt mondanom sem kell, friss és teljességgel közhelymentes. A selejtes (valamiért nemzetinek gondolt) kliséktől, az üres pátosztól megszabadított darabot állít elénk, ugyanakkor mérsékelt is. Nem pörgeti túl a produkciót, és nem ragadják el az indulatai. Tempósan, átgondoltan teszi a dolgát. Ott húzza meg az erővonalakat, ahol kell, élesebben, mint az ősopusz, 1983-ból.

Ugyanakkor hű marad Szörényi-Bródy szellemiségéhez, csak jobban mer kérdő- felkiáltó- és zárójeleket használni. Keserűbb is, a sorok közt ott van az „elmúlthúszév” csődje, a közélet iránti csömörünk, a kisszerű kis- és nagyemberektől való undorunk. Nem lepődünk meg azon sem, hogy német lovagok egy része SS-tisztnek van öltöztetve, a másik fele meg uniós békefenntartónak. Otthonosan mozgunk Alföldi világában, értjük mi miért, mit jelent.

Nagyon tudunk örülni mindennek: a miénk, harminc év után is él.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Alföldi: "Nem az én harcom, nem az én felelősségem"

Hűvös van még a színház teraszán, közben megérkezik a párna, de Alföldi csak legyint: „Nem kell ám belőlem ügyet csinálni, ha bajom van, úgyis szólok”.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény