Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt a szombathelyiek mosolyszínháza, megszületett!

A tegnapi nyilvános rendelkező próbájukra mi is benéztünk. Igen, fogyatékkal élők, akik színházat csinálnak. Ők a Sugár/érintők. Mert még mindig kell egy hely...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Belépek a szombathelyi színház aulájába, kicsit hajszoltan, szenvedve a júniusi monszuntól. Öt óra lesz, és még mindig nincs vége a napnak.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Egy egyenpólós Down-szindrómás fiú megtorpan, előreenged, később kiderül, ő lesz a Boldog herceg kisfecskéje. Rám néz, egy pillanat alatt elvarázsol. Akkora szeretettel, ami nincs. Mosolyog. Ilyen ez az este is: együtt huszon-egynéhány sérült emberkével, és ugyanennyi mindenen áthatoló, mindent átitató mosollyal. Ők a Sugár/érintők, egy újonnan szerveződött színházi társulás, akikkel már találkozunk, Boldog hercegek: fogyatékkal élők, akik színházat csinálnak Szombathelyen 2016. January 23. 08:32 és akik ez alatt az öt hónap alatt elképzelhetetlenül sokat fejlődtek. És valóban már színházat csinálnak.

Sugár/érintő: a fogyatékkal élők szombathelyi színjátszóköre
A Boldog herceg próbáján a WSSZ-ben
Mészáros Zsolt

Januárban az első Boldog herceges próbák egyikére mi is benéztünk, és láthattuk az első szárnypróbálgatásokat. Szó szerint, épp a fecskeséget gyakorolták. Helyzetgyakorlatokat végeztek, majd beszélgettünk Szabó Róbert Endrével, a csoport szakmai vezetőjével, aki a Weöres Sándor Színház színésze. Találkoztunk szülőkkel, és pár lelkes segítővel is, akik fejükbe vették anno, hogy színházat csinálnak.

Ők a Sugár/érintők
Barátok közt - még januárban
Garai Antal Atom

Akkor nehéz volt elgondolni, ezek a fiúk és lányok egyszer tényleg boldog herceggé varázsolódnak. A csoda mostanra megtörtént. Nem kétség, hatalmas munka ez szülő-gyerek-pedagógus részéről. Ami látszik, nincs görcs, szeretet van, kedvesség és türelem, amiben nézőként is jó elmerülni.

Sugár/érintő: a fogyatékkal élők szombathelyi színjátszóköre
A Boldog herceg kisfecskéje, Hunor
Mészáros Zsolt

Még nem kész az előadás, ezt bevezetőjében Szabó Róbert Endre is közölte, egy nyitott próbára hívtak, hogy belepillanthassunk a műhelymunkába. A darabbal abban a fázisba vannak, amit szaknyelven rendelkező próbának hívnak. A szöveg jórészt már megy a fiataloknak, még súgni kell itt-ott, a váz kész, de muszáj lesz finomítani, például azt, ki, hol és hogyan jön-megy a színpadnak kijelölt térben.

Sugár/érintő: a fogyatékkal élők szombathelyi színjátszóköre
Szabó Róbert Endre instruál
Mészáros Zsolt

A darabot, a Boldog herceget erősen redukált formában láthatjuk viszont, megtartották a mese fő vonalát, úgy, hogy közben próbálták egyszerű és világos helyzetekre és jelentekre lefordítani, minimalizálni a szöveges részt, és dramatizálni egy-egy fontos szituációt. Ahogy Szabó Róbert Endre elmesélte, lesznek még mozgásos részek is, amikre Ostyola Zsuzsanna koreográfust nyerték meg. Jordán Tamás pedig, a színház igazgatója megígérte, később, ha elkészül az előadás, itt a színházban helyet biztosítanak a bemutatókra.

Addig is: gratulálunk az eddig elvégzett munkához, és várjuk a bemutatót!

Hogy kik a Boldog hercegek?

A színjátszó csapat tagjai különböző fokú értelmi sérüléssel élnek, akad, aki önállóan szervezi a mindennapjait, többen dolgoznak vagy iskolába járnak. Leginkább Down-szindrómások, de néhány kiemelkedő képességű autista fiatal is színesíti a palettát. Ők azért fantasztikusak a csoportban, mert alapból magányos farkasok, itt pedig képesek együttműködni.

Sugár/érintő: a fogyatékkal élők szombathelyi színjátszóköre
A társulat
Mészáros Zsolt

Szab Róbert Endre egyik fő segítője, Karácsony Éva hivatását tekintve építőmérnök, a városházán dolgozik, csak azért végzett egy speciális drámapedagógiai tanfolyamot, hogy downos fiának színházat szervezhessen. Ő a színjátszókör kitalálója, egyik fő motorja.

Másrészt állandó segítő Molnár Péterné Bori is. Ő az a mentálhigiénés szakember, aki már évek óta dolgozik a csoport nagy részével, közös munkájukat játékos csoportfoglalkozások előzték meg. Ők hárman vezetik ezt a tavaly szeptember óta formálódó színjátszókört.

Sugár/érintő: a fogyatékkal élők szombathelyi színjátszóköre
A próbán
Mészáros Zsolt

A csoportot egyébként a Napsugár Közhasznú Egyesület működteti, egy nonprofit szervezet, amelynek Bakó Marika az elnöke. 15 éve segítik és szervezik a fogyatékkal élők szabadidejét, kulturális programokat találnak ki. Ők azok, akik a leghátrányosabb helyzetben lévő fogyatékkal élő réteget célozták meg, az értelmi sérült gyermekeket, a fiatalokat és szüleiket. A színjátszókör mellett egyébként már másfél éve működik az egyesület zenekara, Fasching Zsuzsanna zeneterapeuta, főiskolai adjunktus vezetésével. A színjátszók jó része ugyanebből a társaságból érkezett, már összeszokott kis csapat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Boldog hercegek: fogyatékkal élők, akik színházat csinálnak Szombathelyen

Egy próbájukra mi is benéztünk, fotóztunk és nagyot beszélgettünk. Mert kell egy hely...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés