Itt vannak az új járványügyi korlátozások részletei!

Minden gyülekezés tilos. Az esküvők lakodalmak nélkül tarthatóak meg. Hat éves kortól kötelező a maszk. Az egészségügyi dolgozók ingyen utazhatnak.

Alig másfél órával az új járványügyi szabályok életbe lépése előtt megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet a várva-várt részletekkel együtt. Mint írják, a kormány értékelte az ország járványügyi helyzetét és az eddig meghozott intézkedéseket, ezek alapján pedig arra jutottak, hogy az eddig érvényben lévő intézkedések melett szigorításokra volt szükség.

Ezek pedig a következők:

 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
 • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
 • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
 • Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
 • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
 • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.
 • Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határontúli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.
 • Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak.
 • Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
 • Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt. Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.
 • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
 • Maszkviselés

  A 6 évnél fiatalabbakra nem vonatkoznak a maszkviselési szabályok, másoknak viszont kötelező orvosi, munkavédelmi, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot viselnie a tömegközlekedési eszközökön és a 10.000 főnél nagyobb lakosságú települések közterületén és nyilvános helyein, de a pontos területeket a polgármesterek jelölik ki. Sportolás esetén, valamint parkokban és zöldterületeken továbbra sem kötelező a maszkviselés.

  Vásárlás és munkavégzés során is kötelező a maszk az üzletekben és bevásárlóközpontokban, kivéve az irodákat, sportolás céljára szolgáló helyiségeket és az üzemi helyiségeket. Ügyfélfogadási időben a levéltárakban a külső személyek által látogatható területeken, a postákon, a közigazgatási szervek ügyfélfogadó tereiben is, ha rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak ott egy időben.

  Továbbra is maszkban kell várni a tömegközlekedési eszközökre az állomásokon és a várókban, illetve a tömegközlekedési eszközökön is csak maszkban lehet utazni. A vendéglátó üzletekben is mind a vendégeknek, mind a dolgozóknak maszkot kell viselniük.

  A kórtermekben az ápoltak kivételével kötelező a maszk az egészségügyi intézményekben és a szociális intézményekben is lehetőség szerint maszkot kell viselniük az ellátottaknak a közösségi programok alkalmával, valamint a közösségi terekben való tartózkodás esetén és a dolgozóknak is kötelező a maszk az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor, illetve ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban vannak.

  Kijárási tilalom és gyülekezés

  Este 8 és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel a munkavégzés és a munkahelyre vagy munkahelyről haza történő utazás (igazolással, aminek tartalmi követelményei a kormány hivatalos oldalán elérhetők), a kutyasétáltatás 500 méteres körzeten belül, illetve az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzetek.

  A sportról szóló törvény szerint nem vonatkozik a kijárási tilalom a versenyszerűen sportolók edzésen vagy sportrendezvényen való részvételére, illetve az ide és az innen haza történő utazásra, de ezen eseteket is okirattal kell igazolni.

  Tilos közterületen és nyilvános helyeken a csoportosulás, a gyülekezés és a csapatsport (foci, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, röplabda), kivéve a versenyszerűen sportolók számára tartott edzéseket és sportrendezvényeket. Megengedett viszont az egyéni szabadidős sporttevékenység, mint például a futás, gyaloglás, kerékpározás.

  Rendezvények

  Teljes rendezvénytilalom van, illetve gyűléseket sem lehet tartani és ezek helyszínein is tilos tartózkodni. Nem lesznek tehát kulturális események, koncertek, sportesemények (csak zártkapusak) és karácsonyi vásárok sem. Online rendezvényeket lehet tartani, ha a helyszínen kizárólag a fellépők és a lebonyolításhoz elengedhetetlenül szükséges technikai személyet van jelen.

  A vallási közösségek szertartásai nem minősülnek rendezvénynek, így azokról a vallási közösség dönthet. Családi eseményt és magánrendezvényt csak maximum 10 fővel lehet tartani, temetéseken nem lehetnek 50-nél többen, az esküvőkön pedig az anyakönyvvezetőn, a szertartás vezetőjén, a tanúkon, a házasulókon, valamint a szüleiken, nagyszüleiken, testvéreiken és a gyermekeiken kívül nem lehet jelen senki.

  Üzletek, szabadidős létesítmények és vendéglátó üzletek

  Este 7-ig és reggel 5 óra között zárva kell tartania minden üzletnek, lottózónak és dohányboltnak, ez idő alatt tehát a foglalkoztatottakon kívül tilos bárkinek is a helyiségekben tartózkodni. Nyitva tarthatnak viszont a gyógyszertárak és a benzinkutak.

  A foglalkoztatottak kivételével nem tartózkodhat senki a koncert- és rendezvényhelyszínek, mozik, edző- és fitnesztermek, uszodák, közfürdők, jégpályák, állatkertek, vadasparkok, kalandparkok, vidámparkok, játszóházak, múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézmények, közösségi színterek és integrált kulturális intézmények területein.

  A jégpályák, uszodák, edző- és fitnesztermek és egyéb sportlétesítmények a versenyszerűen sportolók számára látogathatók edzés vagy sportrendezvény céljából.

  A foglalkoztatottakon kívül senki sem tartózkodhat a vendéglátó üzletekben, kivéve azt az időtartamot, amikor az elvitelre kért ételeket átveszik. Ez a szabály viszont nem érvényes a munkahelyi és nevelési, oktatási, valamint egészségügyi intézményekben és a szálláshelyeken lévő éttermekre, büfékre, bárokra.

  Szálláshelyek

  Az üzleti, gazdasági és oktatási tevékenység céljából érekző személyeken, illetve a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek tagjain, a kirendelt egészségügyi dolgozókon és az ott foglalkoztatottakon kívül tilos szálláshelyeken tartózkodni.

  Oktatás

  A felsőoktatásban digitális tanrendre kell átállni, ez alól a felsőoktatásért felelős miniszter vagy a felsőoktatási intézményt fenntartó miniszter adhat felmentést a rektor javaslatára. Emellett a kollégiumok és a diákotthonok sorsáról is a rektor dönt.

  A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolás a 8. osztályig nyitva maradnak, a 9. osztálytól online oktatásra kell átállni. A középfokú intézmények kollégiumaival kapcsolatban az iskolaigazgatók döntenek. Folytatják az intézményekbe való belépéskor a hőmérőzést, azt a gyereket pedig, akinek a testhőmérséklete meghaladja a tisztifőorvos által meghatározott mértéket, el kell különíteni és tájékoztatni a szülőt vagy törvényes képviselőt.

  Nem léphet be a nevelési, oktatási intézmények területére az ott foglalkoztatottakon, a szükséges karbantartási és javítási munkát végző személyen, a gyermekeken/tanulókon, valamint a jogszabályon alapuló kötelezettségét teljesítőn kívül senki. A szülők vagy más nagykorú kísérők továbbra sem mehetnek be az iskolákba, csak a hőmérőzési pontig kísérhetik a gyerekeket.

  A nevelési, oktatási intézmények dolgozóinak teszteléséről és ennek részleteiről külön kormányrendelet rendelkezik.

  Kiszállítás és csomagküldés

  A veszélyhelyzet idején bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható csomagküldő kereskedelem és olyan üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység is, melynek célja a lakosság ellátása, így például az élelmiszerek árusítása is. Ehhez a vendéglátó üzlettel és a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kell szerződést kötni.

  A személygépkocsival közúti személyszállítást végző szolgáltatók, vagyis a taxisok továbbra is végezhetik a munkájukat.

  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

  A veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi dolgozók és a koronvírus elleni védekezésben közreműködő orvos-, és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók ingyenesen, menetjegy vagy bérlet megvásárlása nélkül utazhatnak helyközi és helyi tömegközlekedési eszközökön.

  Az egészségügyi dolgozóknak személyigazolványt és az egészségügyi intézmény által kiállított igazolást kell felmutatniuk, a hallgatóknak pedig az igazolás mellett a diákigazolványukat vagy más hallgatói jogviszonyt igazoló dokumentumot.

  Az utazási kedvezmény a 2. kocsiosztályra érvényes, illetve a helyjegyre és a pótjegyre is vonatkozik.

  Ellenőrzés és bírságok

  A rendőrségen kívül a Magyar Honvédség is ellenőrzi a szabályok betartását, járőrözik a közterületeken és ellátja az egyes kijelölt létesítmények őrzését, védelmét.

  Szabályszegés esetén a bírság 100.000 forinttól 1.000.000 forintig is terjedhet, az adott helyszínt, helyiséget, területet, intézményt pedig legalább egy napra, legfeljebb pedig egy évre ideiglenesen bezárathatja. A kettő együtt is, illetve egy napon történő több ellenőrzés alkalmával is alkalmazható.

  A büntetéseket akkor nem lehet kiszabni, ha az üzemeltető vagy az alkalmazott megtette az szükséges intézkedéseket. Például ha felszólította a jogsértőt a távozásra, de az nem tett eleget a kérésnek és értesítette a hatóságokat is.

  A pénzbüntetést a rendőrség hivatalos honlapján közzétett számlaszámra kell befizetni, 15 napon belül és fellebbezésre nincs lehetőség.

  Pénzbírságok kaphatnak azok is, akik nem tartják be a szabályokat: minimum 5 ezer, legfeljebb 500 ezer forintra lehet megbüntetni valakit. A helyszíni bírság szintén minimum 5 ezer, maximum pedig 150 ezer forint lehet, ha pedig ismételt elkövetésről van szó, akkor 200 ezer forint.

  A rendelkezések 2020. november 11-én lépnek hatályba és 2020. december 11-ig érvényesek.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19