Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kinek a feladata a szombathelyi járdák karbantartása, a repedésekből kinőtt gyom eltávolítása?

Az elmúlt 10 évben nem szerepelt a vállalkozási szerződésben a járdák gyomtalanítása. Az önkormányzat most felméri, mekkora területen kell ezt a munkát elvégeztetnie, jövőre pedig pótolják a hiányosságokat. De a felelősség nem csak a városé.

Nemrég közöltük Olvasónk zöld Szombathelyt szeretne, de kicsit másképp 2020. August 24. 07:27 egy olvasónk levelét, aki arra panaszkodott, hogy a járda repedéseiben kinőtt a fű, és senki sem foglalkozik ezzel. Arról is írtunk, hogy a Szent Flórián körúton pár héttel ezelőtt egy lakó virágmagokat szórt a járd repedéseibe, és megmutattuk az eredményt Gondolta volna, hogy így végződik a szombathelyi járdarepedésbe ültetett virágok története? 2020. August 24. 15:24 is.

"Ha olyan intenzíven lettek volna járdafelújítások, mint az elmúlt egy évben, akkor nem itt tartanánk"

Egyre több hasonló levelet kapunk, így megkerestük Horváth Soma alpolgármestert, akihez a városüzemeltetés (is) tartozik. Az alpolgármester azzal kezdte, hogy a járdákon azért vannak repedések, mert a korábbi években sokkal kevesebb pénzt szántak a burkolatfelújításra, a mostani városvezetés viszont egyre több pénzt fordít a járdák fenntartására, átépítésére.

Virágmag a repedésekbe
Kiss Tamás

A fenntartási, karbantartási feladatokra a városi költségvetésben már régóta külön soron különítenek el pénzt, és fel is sorolt néhány adatot a bicikliutak, gyalogátkelőhelyek és útburkolati helyek felújításával és festésével kapcsolatban.

Járdafelújításra 2014-ben 25 millió forintot terveztek, 22 milliót költöttek el ebből. 2017-ben 30 millió volt az eredeti terv, ezt 42,7 millióra emelték év közben, de csak 36,5 milliót használtak fel. 2018-ban az eredetileg tervezett 36 milliót 46 millióra emelték, végül 38,9 milliót költöttek el ebből.

2019-ben, amikor az eredeti költségvetést még Puskás Tivadar akkori polgármester állította össze, 41 milliót tervezett erre a célra. A közben megalakult új többség ezt 69,9 millióra emelte, és ezt az összeget fel is használták a járdák felújítására.

Az idén 62 millió az eredeti terv, augusztus 31-ig 46 milliót használtak fel ebből, az idén várhatóan 68 milliót költenek járdákra. Az év végéig 18 helyszínen összesen 2,5 km hosszban újítanak fel járdákat.

Magánterületen a tulajdonosnak, bérlőnek, kezelőnek a feladata a gyomirtás

Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a járdák karbantartása, tisztán tartása nem mindenhol az önkormányzat feladata. Ezt egy 2012-es önkormányzati rendelet szabályozza, a rendelet szerint a magánkézben lévő ingatlanok esetében a tulajdonos vagy a terület bérlője, használója, kezelője köteles gondoskodni a gyomtalanításról.

Kikeltek a virágmagok
Kiss Tamás

Megjegyezte, hogy a Szent Flórián körúton a járda repedésekben kinyíló virágok például a közforgalomnak megnyitott magánterületen vannak. A város ezen és hasonló részein az önkormányzatnak nincs lehetősége beavatkozni – mondta Horváth Soma.

"Az elmúlt időszakban az illetékesekkel több ízben foglalkoztunk a gyomirtás kérdéskörével, tettük mindezt azért, mert több sajtóorgánum is félreérthető módon számolt be az amúgy nem újkeletű problémáról" - tette hozzá. Kiderült, a járdák repedéseiből kinövő gyom problémája régről ered.

Horváth Soma elmondta, hogy a város járdáinak nagy része és annak karbantartása valóban az önkormányzathoz tartozik, és a város még korábban szerződést kötött a SZOVA-val a köztisztasági feladatok ellátására, ebből viszont tisztán látszik, hogy ebben nincs benne a járdák gyomtalanítása.

"Nemcsak a sajtó, hanem ellenzéki politikus is felvetette a közösségi médiában a gyomirtás elmaradását. Úgy gondolom, hogy akik 9 évig vezették a várost, azoknak pontosan kellene tudniuk, hogy a köztisztasági szerződésnek mik a részletei. A járdák gyommentesítését ez nem tartalmazza, ebben a kérdésben pedig nekik 9 évük lett volna a változtatásra, de nem tették meg.

Ha rajtunk kérik számon a saját hiányosságukat, akkor azt mi pótolni fogjuk, ahogy tettük eddig is" – fogalmazott az alpolgármester.

Alvállalkozót kell megbíznia a SZOVA-nak

Érdekes, hogy az útszegélyeken a cégnek ki kell irtania a gyomokat, a SZOVA ezt 115 km hosszon meg is teszi. Viszont ehhez a munkához megfelelő végzettségű szakember kell, a SZOVA-nál viszont nincs ilyen. Évek óta alvállalkozóval végeztetik el ezt a munkát, amit még az is nehezít, hogy a gyomirtás permetezéssel történik és azt csak éjszaka lehet végezni.

Szakember kell a gyomirtáshoz
Kiss Tamás

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a probléma megoldása érdekében az idén felmérik, hogy a városban mekkora területen kell az önkormányzatnak elvégeztetnie a gyomirtást. Biztosra ígérte, hogy jövőre a frekventált területeken kiirtják a gyomokat, addig viszont a SZOVA megállapodott az alvállalkozóval, hogy a belvárosi frekventált járdákat is igyekeznek gyomtalanítani. "A legfontosabb lépéseket megtettük" – mondta az alpolgármester.

Be kell tenni a SZOVA szerződésébe a feladatot

Ehhez van szükség a felmérésre, aminek eredménye alapján módosítani kell a SZOVA-val kötött szerződést, és abba ezt a feladatot is bele kell fogalmazni. Ez, persze, pénzbe kerül majd, amit a jövő évi költségvetésbe kell beépíteni, Horváth Soma megígérte, hogy ezt is megteszik majd.

Az alpolgármester egyúttal arra kérte a szombathelyieket, hogy ha ilyen problémát látnak, azt a városházán, a városüzemeltetési és városfejlesztési osztályon, a kommunális és környezetvédelmi irodában jelezzék.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra