Járőrök vetélkedtek - "Nyomd a kéket!"

Rendőrmotoros és járőrgépkocsi vezető verseny megyei döntőjét rendezték Szombathelyen, a rendőrség Söptei úti objektumában. A leglátványosabbnak ezúttal az ügyességi akadálypályán szlalomozó rendőrautó bizonyult, amellyel 18 járőr teljesítette kisebb-nagyobb sikerrel a feladatokat…

A Söptei úti volt határőr laktanya ma már a rendőrséghez tartozik. Az udvarán a hangárok előtti hosszú, széles, egyenes szakasz kiváló terep a versenyre. Kék és sárga bólyák, krétarajzok jelzik, merre kell haladnia a Skoda járőrautónak.

Messziről nézve mezei szlalompálya, de az autó mérete és a bólyák közti távolság már nem ad lehetőséget vagánykodásra. Bizony alaposan meg kell dolgoznia a kormányt annak, aki nem akar tolatgatni két bólya között, de nem is éjszaka akar célba érni. A feladatok azonban megoldhatók, a teljesítésre maximum 2 perc és 20 másodperc állt rendelkezésre.

Kellemes mulatság volt az egyik hangár betonoszlopai közötti kígyózás is. Az útvonal kiagyalói arra is kíváncsiak voltak, mennyire érzi a sofőr az autó orrát és fenekét, így három helyen rúdra helyezett bólyát is meg kellett rezzenteniük a sofőröknek.

Ne dönccccséé le!

- hangzott a fürdés témaköréből ismertebb utasítás a kollégáktól, miközben társuk éppen azon görcsölt, hogy a bólya valóban az oszlopon maradjon. Neki sikerült, néhányan viszont megdöntötték az akadályt. Volt, aki az egyik aszfaltra helyezett bólyát

ölte meg

, miután az fennakadt a kocsi alján és egy darabig magával vonszolta azt.

Legközelebb kapcsolj kéket, hátha elugrik!

– cukkolta a társa.

Volt, aki turpisságot vélt egy ártatlannak tűnő mozdulatban:

Nézzétek, bekapcsolta a klímát, hogy ezzel visszafogja a motort!

– állapította meg az előző versenyzőről az egyik induló. A verseny végig jó hangulatban zajlott.

Járőrök vetélkedtek
Járőrök vetélkedtek
szundi

– Elméletben egy KRESZ-lapot és egy szakmai lapot kellett kitölteni. Az ügyességi pályán pedig számított a gyorsaság is, amellett, hogy minél kevesebb hibapont begyűjtése volt a cél. Nagyon sokan először voltak ilyen jellegű ügyességi pályán, ehhez képest nagyon jó eredmények vannak. Hibátlan versenyző nem volt ezen a nehéz pályán, de a legjobb mindössze egy hibát vétett.

Gyors és lassú szakaszok is voltak és szűk akadályokkal is meg kellett küzdeni, ami a kiélezett helyzeteknél nagyon fontos. Igyekeztünk olyan elemeket betenni, ami vezetéstechnikai képzésen is mindig előkerül. Az első két helyezett mehet a nyíregyházi országos döntőbe – mondta el Polgár Zoltán őrnagy, a Vas Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára, a közlekedésrendészeti osztály kiemelt főelőadója. Rákérdeztünk a mezőny egyetlen hölgy tagjára is, ő vajon hogyan birkózott meg a járőrautó-vezetési feladatokkal?

– A középmezőnyben végzett, igazából nincs lényeges különbség a férfivezetőkkel összehasonlítva. A tévhitekkel ellentétben a nők is ugyanúgy vezetnek, mint a férfiak. Van aki jobban, van aki rosszabbul teljesít az úton.

A legjobban Puklér Tamás és Balogh András teljesített a megmérettetésen, így ők képviselik a vasi színeket az ország másik szegletében megrendezésre kerülő országos versenyen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű