Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még a fideszes szavazók 39 százaléka szerint is kellett volna határidő a felhatalmazási törvényben

A Publicus intézet felmérése szerint az összes válaszadó kétharmada egyetért azzal, hogy az ellenzék nem szavazta meg a törvényt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából április 14–18. között 1005 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a koronavírus okozta társadalmi és politikai változások hatásait, így a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos kérdéseket is, amely lehetőséget ad a kormány számára, hogy a veszélyhelyzet idején akár a jogszabályoktól eltérve hozzon rendkívüli intézkedéseket.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A mérés eredménye szerint tízből több mint nyolc megkérdezett (83 százalék) hallott arról, hogy a vészhelyzetre hivatkozva a kormány szinte korlátlan hatalmat kapott és azt előre nem meghatározott időre kapta . És lényegében ugyanennyien (82 százalék) hallottak arról is, hogy az ellenzék nem szavazta meg a szinte korlátlan hatalmat adó intézkedést, mert annak a határideje nem korlátozott.

Forrás: Publicus

A megkérdezettek majd’ kétharmada (62 százalék) inkább egyetért azzal, hogy az ellenzék, bár a törvény járványügyi részével egyetért, és támogatja, mégsem szavazta meg a törvényt azért, mert korlátlan ideig ad felhatalmazást a kormánynak .

Az ellenzéki szavazók közül közel mindenki egyetértett az ellenzéki pártok ezen eljárásával (82 – 100 százalék között pártonként), és a bizonytalanok közel kétharmada (63 százalék) is így gondolkodik.

Sőt, tízből közel négy Fidesz szavazó (36 százalék, 54 ellenében) is inkább egyetért , hogy az ellenzék a határidőnélküliség okán nem szavazta meg a javaslatot.

Forrás: Publicus

Tízből több mint hat válaszadó (61 százalék) szerint az lett volna inkább a helyénvaló , ha a kormány az ellenzék kérésének megfelelően kiveszi a korlátlan ideig tartó felhatalmazást, és így akkor az ellenzék is megszavazza a törvényt.

Így gondolkodik az ellenzéki szavazók túlnyomó többsége (80-100 százalék pártonként), és tízből hat (61 százalék) bizonytalan szavazó is. Egyedül a Fidesz szavazók megosztottak a kérdésben, ám még így is tízből négy (39 százalék) kormánypárti szavazó szerint is az lett volna a helyénvaló , ha a kormány az ellenzék kérésének megfelelően kiveszi a korlátlan ideig tartó felhatalmazást, és így akkor az ellenzék is megszavazza.

Forrás: Publicus

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2020. április 14 – 18. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1005 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét.

Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés