Járvány: közel a csúcs, de túl nagy baj nincs

Február elején tetőzhet az ötödik hullám, a mostani megbetegedések viszonylag enyhe lefolyásúak.

Szerdán 20 174 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. A múlt hétig 12 637 volt a napi csúcs (november 24.), azután viszont más országokhoz hasonlóan az omikron mutáns okozta hullám átírta a rekordokat. Múlt szerdán 14 890, rá egy napra 15 526 új fertőzöttről szólt a beszámoló.

De nemcsak a naponta közölt járványadatok, hanem a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége is azt mutatja, hogy dinamikusan emelkedik a járványgörbe Magyarországon, csökkenés pedig egyik vizsgált település esetében sem mérhető – írja az infostart.hu .

Utóbbit illetően Rusvai Miklós víruskutató azt mondta: a szennyvízadat arra utal, hogy még legalább tíz napig számíthatunk egy felfelé tartó tendenciára, és február elején fog vélhetően tetőzni a koronavírus-járvány ötödik hulláma, ahogyan azt korábban a szakemberek gondolták.

A szakértő a fent leírtakkal egyezően emlékeztetett arra, már eddig is volt két nap, amikor átcsúszott a 15 ezres értékhatáron a napi friss fertőzöttek száma; szerinte ez újra megfigyelhető lesz, de nem csak egy napon keresztül. Rusvai Miklós arra számít, hogy a fertőzöttek számát illetően lesznek még hullámok a későbbieken is, de a kórházban ápoltak, illetve lélégezetógépen lévők számát tekintve reméli, hogy a számok messze-messze elmaradnak majd a korábbi hullámok során tapasztaltaktól – írja a lap.

A víruskutató szerint kijelenthető, hogy a mostani megbetegedések viszonylag enyhe lefolyásúak, és szinte a náthához hasonlíthatók. Mint mondta, sok esetben nehezen meghatározható tünetekre – felfázás, derékfájás – panaszkodnak a betegek, vagyis nem a tüdőgyulladás és a nehéz légzés, ami megfigyelhető.

A víruskutató megismételte korábbi véleményét, miszerint az omikron variánssal véget érhet a pandémia, legalábbis abban a formában, ahogyan az elmúlt években volt tapasztalható. Úgy véli, hogy májusig, amikor majd a vírus „visszavonul”, a lakosságnak jóval magasabb mint a 90 százaléka átfertőződik, amivel védettségre tesz majd szert, elhozva a nyájimmunitást. Mindez ősszel is oly mértékben érezteti majd a hatását, hogy komoly egészségügyi problémát a koronavírus már nem fog okozni – vélekedett Rusvai Miklós – idézi az Infostart.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19