Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A járvány alatt csökkent Szombathely lakossága, a környező településeké viszont nőtt

Számottevő a növekedés a határmenti településeken.

Egy év alatt Vas megyében több komolyabb ingatlankínálattal rendelkező településen nőtt a népesség, például Sajtoskálon és Toronyban – írja közleményében az ingatlan.com.

A szakportál arra volt kíváncsi, hogyan változott a megye településeinek a lakossága és hogyan változtak az ingatlanárak a koronavírus idején.

Mint írják,

 • valamennyi megyeszékhelyen és Budapesten is csökkent a népesség. Az érintett városok agglomerációjában pedig sok település gyarapodott.
 • Egy év alatt Vas megyében több komolyabb ingatlankínálattal rendelkező településen nőtt a népesség például Sajtoskálon és Toronyban. Előbbi településen 49 százalékkal utóbbin 5,5 százalékkal mentek feljebb az átlagos négyzetméterárak.
 • Lakosok, városok és települések

  Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: az országos adatok szerint a legnagyobb népességnövekedést elérő települések között fölényben vannak a fővároshoz közeli, vagyis a budapesti agglomerációba tartozó települések.

  ingatlan.com

  Fontos azonban, hogy a bővülés az odaköltözések mellett a természetes növekedést, vagyis a születések és halálozások különbségét, valamint az egyéb okokból történő lakcímbejelentéseket is magában foglalja.

  Budapesten és a megyeszékhelyeken is csökkent a népesség 2020 és 2021 januárja között, mégpedig 0,4-1,9 százalékkal. Közben a megyeszékhelyek környékén több település népessége gyarapodott. Szombathelyen egyébként 0,6 százalékkal 76 ezer alá mérséklődött a bejelentett lakosok száma.

  ingatlan.com

  Vas megye annyiban kivételes, hogy sok határközeli településen nőtt a lakosok száma. A jelentős növekedésben feltehetően szerepet kapott az ingázókra vonatkozó járványszabály hatása is, amely szerint a pandémiás helyzetben a határtól 30 kilométeres sávban mozoghattak az érintettek.

  Ugyanezzel magyarázható, hogy a megyén belül a jelentősebb ingatlankínálattal rendelkező települések közül Sajtoskálon, Csepregen, Toronyban, Bükön 0,2-7 százalékos népességbővülés volt érzékelhető, ezeken a településeken az átlagos négyzetméterárak 2,3-49 százalékkal 208-482 ezer forintra nőttek.

  A szakértő szerint a karanténhatás is hozzájárult a fővároshoz és a megyeszékhelyekhez közeli települések népszerűségének növekedéséhez: a járvány miatt elrendelt korlátozások hatására egyre többen kezdtek érdeklődni a kerttel rendelkező lakóingatlanok iránt.

  Mi vár a piacra?

  Balogh László arra számít, hogy a tavalyinál jobb évet zár az országos lakáspiac, mind a használt, mind az új lakásoknál élénkülés várható. Többek között a járvány alatt elhalasztott lakásvásárlások és költözések pótlása, az állami lakásprogram különböző elemeinek – például a lakásfelújítási támogatásnak és a kedvezményes lakásáfa újbóli bevezetésének – köszönhetően.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Covid 19

  Tovább az oldalra