Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A minisztériumi tanácsadó olyan kínai cégtől vásárolt szájmaszkokat, ahol az édesapja az egyik főnök

A Kínából beszerzett védőfelszerelések nagy részét, 5,8 milliárd forint értékben a CECZ Kft-től vásárolta a magyar állam.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"Jól néz ki. Hálásak vagyunk. Portyázzon tovább" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök március 24-én a repülőtéren, amikor az első, nagyobb, Kínából érkező szállítmány érkezett, 3 millió védőmaszk, százezer teszt és 86 lélegeztetőgép - írja a Direkt36 tényfeltáró cikke, amit a 444.hu közölt .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A miniszterelnök a fenti mondatokat egy férfinak mondta, akit ifj. Kovácsics Ivánnak hívnak, 38 éves, jól beszél kínaiul és jelenleg tanácsadóként dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM). Az elmúlt hetekben az ITM intézett több, a járvánnyal kapcsolatos állami beszerzést, nagy részét (összesen 5,8 milliárd forintnyi megrendelést) egy kínai tulajdonú cég, a CECZ Közép-európai Kft. nyerte el.

A Direkt36 kiderítette, hogy a 2011-ben alapított cég korábban nem nyert állami megrendeléseket, az elmúlt években szinte teljes bevétele külföldi tevékenységből származott. éveken keresztül évi 100-150 milliós forgalma volt, amely 2018-ban 275 millió forintra emelkedett, de még így is nagyon messze volt attól a milliárdos nagyságrendtől, amit a védőfelszerelések beszerzése jelent.

A magyar vásárlást intéző minisztériumi tanácsadó ifj. Kovácsics Ivánnak viszont nem volt ismeretlen a kínai vállalat, hiszen a CECZ stratégiai vezérigazgató-helyettese ugyanis nem más, mint édesapja, idősebb Kovácsics Iván.

Orbán Viktor és ifj. Kovácsics Iván
Forrás: Facebook / Orbán Viktor

Aki korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri elnökhelyettese volt – 2014-ben is, amikor korrupció gyanúja miatt több NAV-os vezetőt kitiltottak az Egyesült Államokból. Kovácsics akkor azt mondta, tudomása szerint nincs rajta a kitiltottak listáján. Röviddel a botrány után távozott a NAV-tól, a CECZ-nél pedig 2017 novemberében került vezető pozícióba.

Idősebb Kovácsics a Direkt36 kérdésére azt állította, hogy fiával nem szoktak munkáról beszélni, a CECZ operatív irányításában pedig nem vesz részt, nem vezető tisztségviselő, csak "víziógyártással" foglalkozik. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a fia milyen módon vett részt az eszközök beszerzésében, azt javasolta, hogy ezt személyesen tőle kérdezzék meg. Az ITM és ifj. Kovácsics nem válaszolt a kérdésekre.

A magyar kormány hetek óta hangoztatja, hogy az Európai Uniótól nem várhatunk segítséget, de az igazi barátok, így Kína segít. Március végétől sorra ékeznek a szállítmányok Kínából, többségéről nem közölték, hogy pontosan milyen típusú és hány darab eszközt tartalmaztak, és ezeket melyik intézmény, mennyi pénzért szerezte be, vagy esetleg ki adományozta. Az erre vonatkozó egy hete feltett írásbeli kérdésekre az Operatív Törzs, az ITM és az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem válaszolt.

Néhány márciusi adat azonban megjelent a közbeszerzési értesítőben:

Forrás: Direkt36

Ezeknek a közbeszerzéseknek a lebonyolítására a nyilvános dokumentáció szerint az ITM jelölte ki a Semmelweis Egyetemet (SE-t). A járványügyi vészhelyzetre való tekintettel azonban itt nem volt nyílt verseny, hanem úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás során választották ki a beszerző cégeket.

A szerződések megkötése előtt az SE megvizsgálta a „járványhoz kapcsolódó egészségügyi termékek” piacát, és több esetben is a CECZ Kft.-t találta az egyetlen olyan gazdasági szereplőnek, amely - a közbeszerzési dokumentumok szerint - „feltehetően képes a szerződés teljesítésére”. Az nem derül ki a közbeszerzési dokumentációból, hogy mi volt a cég előnye versenytársaival szemben.

Az a dokumentumokból nem derül ki, hogy ifj. Kovácsics Iván, akinek Orbán megköszönte az első nagyobb szállítmányt, pontosan milyen módon vett részt az eszközbeszerzésben. De az biztos, hogy

a Kínából beszerzett védőfelszerelések nagy részét, 5,8 milliárd forint értékben olyan kínai tulajdonú cégtől szerezték be, ahol a minisztériumi tanácsadó édesapja az egyik vezérigazgató-helyettes.

Ugyan a CECZ Kft. az elmúlt években csak pár tízmilliós nyereséget termelt, holdingcégként nagy vagyona van: 2018-as beszámolója szerint több mint 11 milliárd forintnyi részesedéssel rendelkezik más cégekben, Magyarországon jelenleg kilenc leányvállalata van.

A CECZ székhelye Budapest külvárosában, a China Mart bevásárlóközpontban található. Itt szervezik meg évente a China Brand Fair kiállítást és konferenciasorozatot, és itt bérel üzleteket számos ázsiai cég is. Az épület egyik tulajdonosa a CECZ egyik leányvállalata, amely a legutóbbi beszámolója szerint több mint 10 milliárd forint piaci értékű ingatlanvagyonnal rendelkezik itt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés