Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tesztek száma Magyarországon nem a tesztelt betegek számát jelenti

Ha enyhítenek a korlátozásokon, több embert kell tesztelni és fel kell kutatni a fertőzöttek kontaktusait - mondja a szakértő.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az április 20-ig hivatalosan elvégzett 52 409 koronavírus-teszt valójában 32 503 embert érintett - derült ki egy videóból, ami egy csütörtöki online konferencián készült. (A kétórás videó, cikkünk alján megtalálható.) A tanácskozásról a kormány egy rövid közleményen kívül nem adott tájékoztatást.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A konferencián Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője olyan előadást tartott, ami vélhetően az Operatív Törzs napi feladata lenne, de ott hiába várunk erre - írta a 444.hu .

Oroszi elmondta, a magyarországi járványgörbe egy erősen elfojtott járvány képét mutatja annak köszönhetően, hogy az emberek szigorúan betartják a korlátozásokat, az egymás közötti kontaktusok száma drasztikusan, 70-90 százalékkal csökkent.

A hosszú távú elfojtásnak azonban legalább három nem kívánt következménye van:

 • nem alakul ki a nyájimmunitás,
 • a szigorú korlátozó intézkedések miatt a gazdaság jelentősen lassul, az emberek elveszíthetik a munkájukat, ez is visszahathat később az egészségükre,
 • a karantén-kimerülés és az ezzel járó mentális és egyéb betegségek növekvő terhe.
 • Látszik, hogy Magyarországon a vírus leginkább zárt közösségekben, egészségügyi ellátórendszerekhez, illetve szociális intézményekhez köthetően terjed. Oroszi Beatrix számokat is megosztott arról, hogy a fertőzés hogyan terjed: a csütörtöki előadáson elhangzott akkori, 2284 esetszám 30,6 százaléka kötődött kórházi járványhoz vagy az egészségügyi ellátáshoz. 433 ápolt és összesen 266 egészségügyi dolgozó fertőződött meg - írja a lap.

  Ha ezeket a zárt közösségekben terjedő járványokat nem nézzük, akkor a közösségi terjedés viszonylag alacsony jelenleg Magyarországon.

  Az operatív törzs sokadik kérdésre sem ad részletes információkat, azt sem árulják el, hogy a feltüntetett tesztek száma hány letesztelt embert jelent. Most kiderült, hogy az április 20-án jelzett 52 409 tesztet valójában 32 503 főn végezték el.

  A szakértő szerint nem szabad a korlátozó intézkedéseket egyik pillanatról a másikra drasztikusan megszüntetni, csak fokozatos enyhítés lehet, emellett a tesztek számának jelentős növelését javasolják a szakértők. Az így megtalált új fertőzötteket el kell különíteni két hétre. A tesztek számának növelését azzal indokolta Oroszi Beatrix, hogy át kell állni a "tesztelünk, hogy a helyzetet utólag igazoljuk" stratégia helyett a "tesztelünk, hogy a helyzet elébe menjünk" stratégiára.

  Továbbá kötelezővé tennék a maszk viselését az egészségeseknél is, ha közösségbe mennek. Hiszen mostanra már bizonyossá vált, hogy a tünetmentesek is fertőzhetnek - írja a 444-hu.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés