Járványgócponttá válhatnak a börtönök, ha késik a rabok oltása

Eddig összesen 559 hatvanöt év feletti fogvatartott kérte az oltását.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a börtön dolgozóinak és a fogvatartottak oltásának meg kellene előznie a lakosság egészséges, krónikus betegségben nem szenvedő, hatvan évnél fiatalabb csoportját. Így lenne szerintük elkerülhető, hogy a börtönök fertőzési gócponttá váljanak. Hazánkban összesen 17–18 ezer fogvatartottat és 8–9 ezer főnyi személyzetet kellene beoltani. - írja a 168ora.hu .

„Esztelenség volna és diszkriminatív lenne, ha a fogvatartottak oltása még a lakosság általános oltási sorrendjéhez sem igazodna, és az idős, beteg fogvatartottak vakcinációja később történne, mint a hasonló helyzetű, de nem elítélt lakossági csoportoké. Minimális elvárás tehát, hogy a börtönszemélyzet és fogvatartottak oltásának legalább a lakosság oltási rendjéhez kell igazodnia. Elvégre az nem a szabadságvesztés ítéletük vagy munkaszerződésük része, hogy az állam még meg is fossza őket az oltás esélyétől, az egészséghez vagy akár az élethez való alapjogaiktól” – idézi a civil szervezetet a 444.hu .

Arra kérdésre, hogy készült-e a személyi állományra és a fogvatartottakra vonatkozó, országos koronavírus elleni oltási terv, illetve hogy milyen ütemezés szerint kerül sor a fogvatartottak oltására, és azt a büntetésvégrehajtás maga szervezi-e meg, a BvOP azt írta a lapnak:

„A büntetés-végrehajtási szervezet a Nemzeti Népegészségügyi Központ által nyilvánosságra hozott - A lakossági tájékoztató az oltási terv alapján (kivonat) - dokumentum rendelkezései szerint jár el. ” Ám, mint írják, az NNK honlapján és a lap számára megküldött oltási tervben sincs szó fogvatartottakról. - idézi a 168 óra.

A lap értesülése szerint voltak bv-intézmények, ahol informálisan megkérdezték már a raboktól, hogy szeretnének-e oltást, de például Szombathelyen ilyesmi nem történt. Azt írják, hozzátartozók arról számoltak be, hogy ott a fogvatartottak máig nem kaptak semmiféle információt az oltással kapcsolatban: sem arról, hogy hol és mikor kaphatják meg, sem arról, hogy hogyan kell rá jelentkezni vagy regisztrálni.

A jelentkezéssel kapcsolatban ugyanakkor azt írta a BvOP a lapnak:, hogy a fogvatartottak oltási igényüket a büntetés-végrehajtási intézetek felé jelezhetik. Közlésük szerint a mai napig a 60 év feletti fogvatartottak közül 559 fő kérte az oltását, ami az összes 60 év feletti fogvatartott 70 százaléka. - írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19