Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megtaláltuk a Rába folyó legszebb madarát!

Ha nem hisz nekünk, nézze meg olvasónk fotóit és higgyen a saját szemének!

A Rába folyó legszebb madara, a jégmadár. Róla készültek a fotók – írta körmendi olvasónk, akitől már temérdek szépséges fotót kaptunk. Legutóbb például a januári napsütésben tündöklő Rábáról, ezeket ide kattintva nézheti meg.

De most következzen Magyarország harmadik leghosszabb folyójának egyik legszebb és legszínpompásabb lakója, a jégmadár. Halászmadárnak, repülő drágakőnek és vízi királynak is szokták nevezni. Általában kisebb folyók és patakok partján honos, hiszen főként halakkal és vízi rovarokkal táplálkozik, de erdőszéleken is előfordulhat.

Olvasó

Főként folyók és patakok mentén fészkel, de nem ám akárhol! A függőleges partszakaszba körülbelül egy méter hosszú, vízszintes árkot, ennek végén pedig tágas katlant váj, melynek mélysége akár 50-100 cm is lehet. A költőüreg kialakítását eleinte a csőrükkel kezdik, majd a lábaikkal folytatják.

Olvasó

Érdekesség, hogy a kiöklendezett halszálkákból épít magának fészket. Évente két alkalommal költ, általában 6-10 gömbölyű fehér tojást rak, melyen 3-4 hétig kotlik. A kotlásban és az etetésben mindkét szülő részt vesz, viszont mivel territoriális madár, a költési időn kívül még saját párját sem tűri meg vadászterületén.

Olvasó

Testhossza körülbelül 16 centiméter, szárnyfesztávolsága 24-26 centiméter, súlya pedig 34-46 gramm. Egy igencsak zömök testalkatú madár, farka rövid, csőre pedig egyenes és hegyes. Tarka színének köszönhetően nagyon jól tud védekezni és zsákmányát is tökéletesen megtéveszti. A hasa rozsdaszínű, olyan, mintha egy levél lenne. A fejbúbja, a tarkója, a háta és a farka csillogó kék, mint a víztükör. A szemétől a fülnyílásáig rozsdaszínű folt húzódik, alatta a nyakán és a torkán pedig kis fehér folt van. Rövid lábai vannak, melyek vörösek, ujjai pedig a tövükön össze vannak nőve.

Olvasó

Gyakran látni víz fölé behajló ágakon, melyekről türelmesen, mozdulatlanul lesi a víz tetején úszó apró halakat és a víz felett is sokszor „lebeg” egyhelyben, akárcsak egy kolibri. Rendkívül gyorsan emészt, a szálkát, pikkelyt, úszót pedig kiöklendezi.

Olvasó

Magyarországon a védett fajok közé tartozik, eszmei értéke 50 ezer forint. Nyugat-Európában sajnos csökkenő tendenciát mutat állománya, Európa többi részén viszont szerencsére stabil populációk találhatók.


Forrás: Wikipedia, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra