Ilyen jól halad a jáki Szent György-templom és a Szent Jakab-kápolna felújítása

2018 óta folyik a munka a 800 éves templomnál.

Még mindig javában zajlik a jáki Szent György-templom és a Szent Jakab-kápolna helyreállítása, a nagy volumenű munkára pedig azért van szükség, mert az épületegyüttesen különféle károk keletkeztek az évek során. Főként a faragott kőelemek, illetve a festett díszítmények vannak veszélyben, a talajnedvesség és az ez által hordozott ásványi, illetve szerves sók károsító hatása miatt.

2017 decemberének végén derült ki, Kétmilliárd forintból újítják fel a jáki templomot 2017. December 28. 20:23 hogy 2 milliárd forintot ad a kormány a jáki templom teljes felújítására, ezt az összeget pedig 3 évre elosztva kapja a Szombathelyi Egyházmegye, a munkálatok ütemezése alapján. Soltész Miklós az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár egy 2018 januári sajtótájékoztatón azt mondta, köztudott, hogy a jáki templom milyen kultúrtörténeti, építészeti és szakrális jelentőséggel bír. Ezért pedig felújítása nemcsak a katolikus emberek és a hívők számára fontos, hanem mindenkinek örömöt okoz, aki tiszteli és óvni szeretné a múlt értékeit.

A projektnek három fő célkitűzése van:

 • a restaurálás és építészeti felújítás befejezése
 • a tudományos kutatások folytatása
 • egy látogatóközpont létrehozása
 • 2018-as fotót a templom belsejéről.
  MTI/Varga György

  A munkálatok természetesen azóta is folynak, a jelenlegi állapotokról pedig nemrég tartottak egy sajtótájékoztatót, ahol kiderült, hogy már az építőipari kivitelezés, illetve a restaurálási munkák zajlanak. Sarkadi Márton projektvezető elmondta, a munka nem csak az épületek megújítását jelenti, hanem arra is irányul, hogy mód legyen megfelelő körülmények között bemutatni azokat a művészeti, történeti emlékeket, amelyek a Ják nemzetség, a település és a templom-kolostor történetével kapcsolatosak – írja a martinus.hu.

  A projektvezető hangsúlyozta, hogy már el is készültek azok a tervek, szakvélemények amelyek megalapozzák a kivitelezést, továbbá megindult az építőipari kivitelezés és a restaurálás is. a megye legjelentősebb műemléke

  Amit eddig elvégeztek

  Sort kerítettek elsőként például az olyan ideiglenes kárelhárítási jellegű feladatokra, mint a csapadékvíz-elvezetéssel és a tetőfedésekkel kapcsolatos hibák javítása, indokolt esetben dúcolás, tartószerkezeti megerősítés készítése, elektromos hálózat és egyéb szerelvények javítása, valamint biztonságossá tétele.

  Elkészültek továbbá a megalapozó jellegű műszaki és műemléki dokumentációk, szakvélemények is, amelyek mind szükségesek ahhoz, hogy megkezdhessék a tervezési és egyéb feladatokat. Részletes feltárásokat és vizsgálatokat is végeztek a restaurálandó felületeken és tárgyakon, melyeknek dokumentálták állapotát, a károsodások okait és mértékét, ezek alapján pedig kielemezték, hogy milyen lehetséges módokon restaurálhatják őket, illetve mi lesz a várható eredmény.

  www.martinus.hu

  Folytatódtak azok a régészeti feltárások is, melyeket a 2000-es években meg kellet szakítani és jó hír, hogy most már beljebb is merészkedhettek, így pedig sok új felfedezést is tehettek. Alaposabban megismerték a templomdombon elhelyezkedő pogány, majd a templom építését követő időben létesült temetőt, illetve a szerzetesi élet felszámolódása utáni, török korra eső időszakot, amikor erődítési munkákat végeztek az épületeken. Több értékes leletet, köztük ékszereket, díszes ruhákat is találtak a templombelsőben végzett feltárások folyamán.

  A legfontosabb felfedezés, ami eddig csak áttételes adatokból volt sejthető, hogy a 13. században emelt épületet megelőzte egy valószínűleg jóval kisebb templom. A munkák előkészítéseként eltávolították a 19-20. század fordulóján felhordott vakolatot a falakról, ezáltal pedig újabb dolgok derültek ki a templom építésének menetéről, és a törökellenes harcok idején zajlott átépítéseiről is.

  A templom és a kápolna építészeti felújításához és az új kiállítótér – amit az apáti házhoz csatolnak – létrehozásához szükséges tervezési munkákkal részben már végeztek. Ebben az új kiállítótérben kapnak helyet műtárgyként a templom nyugati kapujának és szentélyének eredeti szobrai, ugyanis már romlásnak indultak, így nem maradhatnak továbbra is az épületen. Helyettük, a már az 1990-es években elkezdett vonalat folytatva, másolatok kerülnek majd ki.

  Elkezdték újjáépíteni azt a támfalat is, ami a templom és a kápolna telkét nyugat és észak felől övezi. Ez azonban egy nem várt nehezítő tényező volt, ugyanis nem számítottak arra sem a költségek, sem pedig az időkeret tekintetében, hogy ez is szükséges lesz. A téglából épült támfalat ugyanis már többször is megújították az évek során, de most az erózió miatt életveszélyes állapotba került. Így most muszáj teljesen lebontani és új szerkezetet kell építeni, hiszen ha ledől, a Szent Jakab-kápolna is veszélybe kerülhet miatta.

  Idén megkezdték a déli, majd az északi mellékhajó restaurátori feltárását is, hamarosan pedig következik a falfelületek és tagozatok tisztítása, majd a sérülések javítása, a téglafalazatok fugázása és a festett felületek konzerválása, retusálása. Tavasszal felvették a harcot a talajnedvesség miatt felszínre kerülő és a szerkezetet roncsoló ásványi és szerves eredetű sók ellen. Egy szabadalmazott magyar találmány alkalmazásával először a templom, majd a Folnay-kapu falaiból vonják ki a felszívódott sókat, ezt pedig a szigetelés követi majd.

  Ami még hátravan

  A továbbiakban be kell még fejezni a Szent György-templom mellékhajó-homlokzatainak restaurálását, felújítani az elektromos rendszereit és elvégezni a belső teljes restaurálását is. A Szent Jakab-kápolna oltárát és falképeit restaurálni kell, tetőzetét pedig teljesen fel kell újítani, beleértve a tetőszerkezet javítását és a fazsindellyel történő újrafedését.

  El kell végezni még a Folnay-kapu restaurálását, újra kell építeni a hozzá kapcsolódó kerítést és el kell végezni az apáti ház homlokzat-felújítását, gépészeti, valamint elektromos rendszereinek felújítását és rekonstruálni kell a belső falfelületeit borító díszítőfestést is.

  Továbbá meg kell építeni a nyugati kapu szobrait és azt az új kiállítóteret is, melyben helyet kap a 20. század elején készített gipszmásolata és az új kiállítás. Az apátság egykori gazdasági épületét, a hozzá csatolt kőtárat és közösségi épületet át kell alakítani úgy, hogy megfeleljen az új látogatóközpont minden funkciójának. Végül pedig, de nem utolsósorban a templomdomb teljes környezetét is megújítják tájépítészetileg.

  www.martinus.hu

  A román stílusú Árpád-kori apátsági templom homlokzati részét egyébként 2012 és 2013 között részben már felújították 150 millió forintos állami támogatással. Akkor a tetőzetet csinálták meg és a két torony külső rekonstrukcióját végezték el, de a híres főbejáratra már nem jutott elég pénz. A templom utolsó nagyobb átépítése egyébként 1896 és 1904 között zajlott, Schulek Frigyes tervei alapján. A jáki bencés apátsági templomot egyébként 1256-ban szentelték fel, a gótikát megelőző román stílusú építészet ikonikus példája Magyarországon.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra