Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jön a második Covid-karácsony

Tavaly sok olyan óvintézkedést is volt, melyekről kiderült, hogy a valóságban nem járnak előnyökkel.
A pandémia kezdetén a fertőtlenítőt is fertőtlenítettük, a használt maszkot légmentesen elzártuk és vásárlásból hazaérve azonnal levettük a kint hordott ruhát.

A járvány másfél éve alatt aztán a MedicalXpress cikke szerint kiderült, mely óvintézkedéseknek van kisebb, és melyeknek nagyobb jelentőségük. Az alapos és gyakori kézmosásról a pandémia után sem lesz érdemes lemondanunk, de vannak olyan egykori szabályok, amelyek mára érvényüket vesztették.

Ebben segít, hogy ismerjük a koronavírus terjedésének pontos módját: ez lehet a vírussal szennyezett levegő belélegzése, a szennyezett levegő nyálkahártyánkra kerülése például azáltal, hogy valaki ránk köhög, illetve szennyezett felület, majd azt követően szemünk vagy szánk megérintése.

Fertőtlenítés

Nem arról van szó, hogy egy covidos beteg otthonában nem kell a közelében található felületeket rendszeresen fertőtleníteni, hanem arról, hogy nem kell mindent és folyton fertőtleníteni. Megtanultuk, hogy nem kell minden, a háztartásba kerülő tárgyat áttörölni, a megérkező csomagokat karanténba tenni, mivel a vírus a valóságban nem él meg olyan jól a felületeken, mint amennyire attól tartottunk. A kézmosás viszont fontos.

Kesztyűviselés

Nem kell már odakint folyton gumikesztyűt viselni sem, ehelyett is sokkal fontosabb az, hogy rendszeresen mossunk kezet. Ha valaki egy koronavírusos beteget ápol, értelme lehet még mindig annak, hogy kesztyűt húzzon, viszont ez esetben arra is figyeljen, hogy kifordítva vegye azt le kezéről és ne próbálja meg később újrahasznosítani.

Visszatérhet a kézfogás

Itt lehet az ideje annak is, hogy esetleg könyökmozdulattal próbáljuk meg felidézni a kézfogások gesztusát: persze, ha egy koronavírusos ráköhög a kezére, majd azzal fog kezet velünk, mi pedig ezt követően a szemünkbe vagy a szánkba nyúlunk, jó eséllyel megfertőződünk, de ha kézfogás után kezet fertőtlenítünk, mielőtt az arcunkon matatnánk, más a helyzet.

Kinti maszkviselés

A maszkok hatékonysága a pandémia egyik legjobban kutatott témája lett. A beltéri maszkviselés témája más, de a szabadban a szakértők szerint nem szükséges maszkot húzni, főként megfelelő távolság tartása esetén. Nagy tömegben, igen fertőzött környéken vagy olyan esetben, ha például a társak közelségével együtt járó sportot űzünk, szükség lehet a maszkra.

Ha viszont nekünk biztonságérzetet ad a maszk, viseljük bárhol, bármikor, csak megfelelő módon. A jól illeszkedő maszk megvédhet a fertőzéstől, ráadásul nem kell már lemondanunk az FFP2-maszkokról sem azért. hogy az egészségügyben dolgozók hozzájuthassanak azokhoz. Már mindenféle maszktípusból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre.

A vizes tevékenységek kerülése

Akár medencéről, akár tengerpartról legyen szó, tudjuk, hogy a vírus nem terjed a víz által. Ha mástól megfelelő távolságra úszunk, az persze sokkal nagyobb biztonságot jelent, mintha egy jakuzziban egy fertőzött mellett ülünk – idézi az infostart.hu .

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19