Ma ünnepli 80. születésnapját Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház egykori igazgatója

Isten éltesse, direktor úr!

Jordán Tamás 80 évvel ezelőtt, 1943. január 15-én született. Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, főiskolai docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának és a Weöres Sándor Színháznak is örökös tagja.

Ő az, akinek Szombathely sok évtizedes várakozás után színházát és saját társulatát köszönheti, így nem túl meglepő módon 2020 nyarán saját csillagot is kapott Jordán Tamás maxolta New Yorkot – Csillagsétányt avattak Szombathelyen 2020. June 27. 20:13 a városban.

Jordán Tamás 12 évig igazgatta a szombathelyi színházat, 2021. január 31-én járt le szerződése és nem adott be újabb pályázatot az igazgatói pozícióra. Így 2021. február 1-jén nyugdíjba ment, de azt ígérte, nem szakad el végleg „gyermekétől”.

Jordán Tamás búcsúzása
Kiss Tamás

2021. január 28-án búcsúztatta el a színház és a város, búcsúajándékként kedvenc szerepének, Feri bácsinak jelmezét kapta meg, amit ráadásul a társulat tagjai is aláírtak. 2022 májusában a Holdbeli Csónakos díjátadón a Weöres Sándor Színház örökös tagjává választották.

Nemcsak, hogy soha nem kapta még meg senki ezt a címet, de ki is kaphatná meg. Hiszen színházalapításban, színházigazgatásban, színészetben csak egy szombathelyi van, akit ismerünk és mindháromban kiemelkedőt alkotott, így megérdemli: Jordán Tamás.

A volt színházigazgató szavalattal köszönte meg az elismerést, Kosztolányi Dezső Hajnali részegségével. És bár ő mondta ki, de mi éreztük: hogy valami „nagy” vendégei voltunk – írta kollégánk akkor.

Rába Adrienn

Pogácsa és „bevert hús” születésnapra

Amikor a 70. születésnapja körül leültünk vele beszélgetni, mindenki a hóhelyzettel foglalkozott, így megkérdeztük tőle milyen volt az időjárás 1943. január 15-én? Elmesélték-e a szülei, mi történt aznap, amikor született? Így válaszolt:

Érdekes, ez soha nem került szóba, kicsit furcsállom is, de valószínűleg nem történt aznap semmi rendkívüli. Győrött születtem – ezt a Széllel szembe című előadóestemen is el szoktam mesélni -, amit itt Szombathelyen kicsit félve mondok ki, de rögvest hozzáteszem: viszont nem Zalaegerszegen.

Mesélte, mindig is imádta a pogácsát, születésnapjára pedig a szüleitől annyit kapott, ahány éves volt. De volt még egy kultikus étel, amit szeret, és születésnapjára mindig elkészítik neki:

Félre fogja érteni, de ilyen a „bevert hús”. Azt szoktam kérni, és a testvéreim is. Az egy családi recept, alig van annál jobb. Karajt, sertéscombot vagy pulykamellet vékonyra kell klopfolni, aztán mindkét oldalát éles késsel be kell irdalni, négyzetrácsosan. Viszont nem szabad a húst átvágni. Meg kell sózni, és prézliben (se liszt, se tojás nem kell hozzá) megforgatni, majd forró olajban kisütni. Próbálják ki, borzasztóan finom! Tegnap már megkaptam a családi ebéden.

Milyen gyerek volt Jordán Tamás?

Mesélte egyszer, gyermekkorában rettegett attól, hogy pap lesz: hitoktatója magyarázta egyszer, még kisiskolás volt, hogy mindenkiben kezdettől fogva, mint a tojásban, ott van a csíra, benne lapul a hivatástudat. Jordán száz százalékig azt érezte, benne biztos a papi hivatás magja van elrejtve. De minden más hivatást szívesebben fogadott volna: „ Esténként azzal a rémülettel feküdtem le, hogy egyszer pap leszek ” Hozzátartozik, mesélte épp egy éve megtartott könyvbemutatóján , hogy olyan Istent tanítottak neki, aki a legjelentéktelenebb részleteket is látja, és bármely vétség miatt azonnal lesújt. A büntetése pedig a lehető legszigorúbb. Amúgy is vallásos családban nőtt fel, apai nagybátyja a bencés rend egyik legendás papja, don Emilio (Jordán Sándor) volt, aki megalapította a Sao Paoló-i missziót.

Miért akart színész lenni?

Félénk, szorongós, zárkózott kisfiú volt, aki rettegett attól, hogy majd ilyen szorongós felnőtt lesz – azért ment színésznek, hogy ne így legyen - mesélte épp tavaly, születésnapi könyvbemutatóján. Még középiskolás korában is az, hogy ő belőle színész legyen, olyan képtelenségnek számított, „ mint most, hogy jövőre kiszorítom Ronaldót a csapatból. Szinte egyáltalán nem tudtam beszélni, jószerével csak mássalhangzóim voltak. ” Még hozzáfűzi, úgy ment a színművészetire felvételizni, hogy se beszélni se énekelni nem tudott: Tudat alatt arra gondoltam, hogy aki színész, az a rivaldafényben van, magabiztosan áll a közönség előtt, az biztos nem szorong.

Élete fő műve

Még mielőtt kipakolt volna az igazgatói irodából, meglátogattuk. Amikor arról kérdeztük, melyik volt a legnehezebb pillanata a szombathelyi 13 évnek, azt mondta, a 2017-es év ver mindent: amikor a szombathelyi színházi igazgatóválasztást butaságból beemelték az országos politikába.

Éles menet volt, de mindig jó voltam matematikából, így már az elején tudtam, hogy nem veszthetek. Hátradőltem és néztem, mint egy előadást, ahogy a helyi képviselők egymás után felállnak és elmondják, hogy mennyire selejt ember vagyok és mennyire rossz a színházam.

De valamennyire kompenzált a városháza előtti szimpátiatüntetés. Megrendítő volt számára. Annyira meghatódott az ott elhangzott beszédektől, a támogató-videóktól és üzenetektől, hogy könnybe lábadt a szeme – és eszébe jutott Szókratész, aki szerint a jó emberekkel nem történhet rossz.

Kiss Tamás

Amikor pedig arról kérdeztük, hogy a Weöres Sándor Színházat tartja-e élete fő művének, határozott igennel válaszolt.

Ez a győztes, célfotóval a POSz-t és Merlin előtt. A szombathelyi színház nagyon sok embert tett boldoggá, a városlakók mellett a színészeket is. Azért is tekintem a legfontosabbnak, mert szinte lehetetlen volt, hogy létrejöjjön abban a politikai és gazdasági helyzetben. És itt mindenképpen meg kell említenem Ipkovich György nevét, akinek szintén kell hogy jusson a dicsőségből.

A teljes interjút itt “Várom, hogy szabadabban tudjak beszélni” - Jordán Tamás búcsúzik Szombathelytől 2021. February 04. 18:33 olvashatják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra