Jövő csütörtökön összeül a szombathelyi közgyűlés: kibújik a szög a zsákból?

Mindenféle izgalmak várhatók. Akkor tárgyalják meg a város költségvetését is.

Puskás Tivadar szombathelyi polgármester 2019. február 28. napján 9 órára összehívja a képviselő-testület ülését, és a megtárgyalandó pontok között van a város idei költségvetése is – közölte lapunkkal Barki Andrea, a Polgármesteri Kabinet kommunikációs vezetője.

A hír azért érdekes, mert az utóbbi hónapokban a közgyűlés a város politikai életének elsőszámú csatatere lett.

A szombathelyi képviselők utoljára decemberben tartottak Maradnak a régi buszok, életveszélyes a Savaria szálló, félmilliárd forint a hulladékszállításnak 2018. December 10. 08:30 „rendes” ülést, hogy aztán a január és a február a „rendkívüliség” jegyében teljen.

Ebből a legemlékezetesebb az volt, amikor az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűlésen „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) szavazatával támogatta a rabszolgatörvény helyi alkalmazásának megvitatását.

Habár a politikus magáról a törvényről nem szavazott, azonnal a kormánypárti propaganda célkeresztjébe került A szombathelyi polgármester árulónak nevezte Molnár Miklós alpolgármestert 2019. January 09. 13:38 és megkapta az „áruló” jelzőt, mi több, kivették kezéből a költségvetés készítését is, és a feladatot – és a felelősséget - Puskás Tivadar vállalta magára Elkészült Szombathely költségvetése - közölte a városháza, de ehhez közgyűlési döntés kell 2019. February 15. 12:52 .

A városvezetőség szakadása ugyanakkor azt is jelenti, hogy a Fidesz gyakorlatilag elvesztette többségét a szombathelyi közgyűlésben.

Az biztos, hogy a 2019-es költségvetés elfogadása csak konszenzussal lehetséges, és az is tudható, hogy a városvezetés egyeztetéseket kezdett az ellenzékkel.

Hogy éppen hol tartanak ezek az egyeztetések, illetve pontosan ki-kivel van jelenleg Szombathelyen, az valószínűleg kiderül jövő csütörtökön, ami éppen ezért még a korábbiaknál is izgalmasabbnak tűnik.

Az ellenzék egyébként korábban már kezdeményezett egy közgyűlést arról, hogy a jelen politikai erőviszonyok között hogyan lehetséges a város működtetése, de a polgármester formai okokra hivatkozva megtagadta a képviselőtestület összehívását Nem hajlandó összehívni a rendkívüli közgyűlést Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere 2019. January 29. 08:51 .

Ugyanakkor drámai, földrengésszerű eseményekre nem lehet számítani, ugyanis Nemény András ellenzéki frakcióvezető (Éljen Szombathely!) egy korábbi sajtótájékoztatón Szombathely gyakorlatilag nem fideszes város többé 2019. January 29. 14:57 közölte: a maradék időre nem akarja átvenni a város vezetését; igaz, azt is mondta, hogy részt kérnek belőle.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet