Ausztria nagyot enyhít a a covid-intézkedésein

Meglehetősen lazán kezelik mondjuk a karantént.

Johannes Rauch osztrák egészségügyi miniszter keddi bejelentése nyomán augusztus 1-től eltörölnék a koronavírusos fertőzöttekre vonatkozó karanténkötelezettséget Ausztriában. Az APA osztrák hírügynökséghez eljutott az enyhítést hozó rendelet tervezete, ami alapján a szabályok változása az előzetesen vártakkal összhangban lesz – írja az ORF.

Rauch a tartományi egészségügyi referensekkel való egyeztetés után beszélt az új, tervezett szabályozásokról. Ez alapján azoknak, akik pozitív covid tesztet produkálnak, de nem jelentkeznek tüneteik, vagy jól érzik magukat, nem kell majd kötelező karanténba vonulniuk . A miniszter arról is beszélt, hogy aki viszont beteg, annak továbbra is otthon kell maradnia.

A tünetmentes fertőzöttek elhagyhatják az otthonaikat, azzal a feltétellel, hogy beltéren FFP2-es maszkot kell viselniük. Kültéren erre csak akkor kötelezik őket, ha másoktól nem tudnak 2 méteres védőtávolságot tartani, ezenkívül nem léphetnek be egészségügyi- és idősgondozó intézményekbe.

Korábban volt komoly elégedetlenség egyes intézkedések miatt
Pixabay

A csütörtökre várható rendelet az intézmények sorát a fogyatékosok számára fenntartott- és gyermekgondozási intézményekkel, általános iskolákkal és napközi otthonokkal bővíti.

Annál különösebb azonban, hogy az említett intézményekben – és augusztus elsejétől minden munkakörben – covid-pozitívan is lehet majd dolgozni, amennyiben a fertőzött dolgozó FFP2-es maszkot visel, és nem érzi betegnek magát.

Ha kizárólag fertőzöttek tartózkodnak egy helyen, akkor a kórházak kivételével még ilyen korlátozás sem lesz. Ezzel egyidőben a rizikócsoportba tartozók számára visszatér a home office lehetősége is, ha a munkahelyükön a vírus elleni védekezéshez szükséges feltételek nem adottak.

Az ORF arra az anomáliára is kitér, ami az vendéglátóhelyek látogatásával kapcsolatban merülhet majd fel az új szabályozás után. A rendelet szerint ugyanis ide is csak maszkban mehetnek a pozitívra tesztelt személyek, így beszélgetni vagy épp ücsörögni ellátogathatnak egy-egy helyre, fogyasztani viszont nem lesz módjuk, mert a maszkot beltéren nem vehetik le.

Az új szabályok már nincsenek PCR-teszthez kötve, elég az antigén is, amit utána felül lehet vizsgálni PCR-ral. Ha ez negatív lesz, a korlátozások sem érvényesek. Utóbbiak a rendelet szerint alapvetően maximum 10 napig élhetnek, de 5 nap elteltével ingyenes az újratesztelés.

Az új szabályozásokat az SPÖ (szociáldemokraták) vezette tartományok és egyes szakértők élesen kritizálták. Burgenland szociáldemokrata tartományi elöljárója, Hans Peter Doskozil szerint „a kormány alapvető kérdéseket és majdnem minden részletet nyitva hagyott” .

Az szélsőjobboldali FPÖ szerint még ez sem elég, mindenfajta korlátozást eltörölnének – közölte a párt egészségügyért felelős szóvivője.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19