Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mije nem volt eddig a karneválnak?

Annyit segítünk, hogy pár napja is ünnepeltük.

Aki az államalapításra gondolt, téved. De még csak

Karnevál István királya

sincsen. Lett viszont kenyere!

Ma tartották a 2017-es Savaria Karnevál előtti utolsó sajtótájékoztatót, szimbolikusan a legújabb karneváli helyszínen, a legújabb karneváli termékkel.

Új termék: a Karnevál Kenyere

Grünwald Stefánia, a karnevál igazgatója nyilvánosan kenyeret tört. A hagyomány szerint a problémák és a vitás kérdések megoldásának jelképével most arra utalt, hogy a karnevál szervezése olyan fázisához érkezett, amikor már nincs dillemmázás, csak a problémamegoldás.

Karneváli sajtótájékoztató a Sörpatikában
Vita nem volt, de Grünwald Stefánia kenyeret tört
Bonyhádi Zoltán

Na de sokkal érdekesebb, hogy mi ez a kenyér: a szervezők tervei szerint a most debütáló Savaria Karnevál Kenyere egész évben hirdeti majd a karnevált és egy olyan szalaggal lesz díszítve, amin a mindenkori következő karneváli időpont olvasható.

Alapanyagát tekintve is hagyományőrző:

Történelmi kutatások alapján az itt állomásozó római legiók hasonló alapanyagokból készült kenyeret fogyasztottak Savariában

(tönköly, hajdina, zab, rozsliszt, búzaliszt és maláta).

A kenyeret a karneváli vásári pavilonban lehet majd kapni negyedkilós kiszerelésben, így nem lesz nehéz magunkkal vinni. Persze máshol, például a Savaria Legio táborában is találkozhatunk a kenyérrel. A kenyeret a vasszécsenyi Zsolnai Pékség sütötte.

Új helyszín: Magyar Udvar

Mivel több keleti és orientális udvar is működik, kell, hogy legyen a karneválon egy tipikusan magyar folklór helyszínnek is, főleg az Ungaresca városában. A programokért Horváth Győző, a táncegyüttes művészeti vezetője felel majd.

A Magyar Udvar pénteken és vasárnap várja magyar és horvát zenés és táncos programokkal a karneválozókat a Sörpatikában, ahol egyébként magyar kézműves sörökkel is készülnek.

A karneválon nyitja országos kampányát az ELTE

A SEK nem először települ ki az Iseum bejáratához a karnevál alatt, de talán most lesz a legsűrűbb a programlínálatuk. Ezeket ismertette az ELTE SEK rektorhelyettese.

Karneváli sajtótájékoztató a Sörpatikában
Németh István az ELTE programjairól beszélt
Bonyhádi Zoltán

Dr. Németh István azt is elmondta, az ELTE ezzel a megjelenéssel indítja a következő felvételi kampányát. Célközönségük elsősorban a középiskolás réteg, és a szüleik, de lesznek az egészen kicsiknek szóló programok is. A karneváli megjelenéssel is azt szeretnék bizonyítani, hogy a SEK a családok otthona, ahol nemcsak az egyes hallgatók, hanem a hozzátartozóik és rajtuk keresztül az egész régió elérhető!

Ennyi mindennel készülnek:

 • kvízjátékokkal, keresztrejtvényekkel, totókkal, speciális turistakalauzzal, különleges mérésekkel, erőprogramokkal, kisfilmekkel
 • pneumatikus építőjáték, Napmegfigyelés, széndioxid lábnyom- és mozgásminta-mérés, ingyenes portrérajzolás, ásványbemutató
 • szkander és más erőprogramok – Kívés István, Farkas Dóra (péntek, szombat 15-17 óra)
 • Funkcionális Mozgásminta Szűrés (FMS) – Ekler Judit (péntek, szombat 10-12 óra) A szűrést - mely hét, laza utcai ruhában is elvégezhető feladatból áll - verseny és hobbi sportolóknak egyaránt ajánlják. Segítségükkel felmérhetők azok a problémák, amelyek – korrekció nélkül – hosszútávon sérülésre hajlamosítanak. A 7 FMS szűrőből 5, a test két oldalát külön vizsgálja, tehát képes a szimmetriát megmutatni. A kétoldali szimmetria hiánya a legnagyobb sérülést előrejelző faktor lehet, a kompenzációból fakadó nyírás és izomerőltetés miatt.
 • Énekes műsor - Falusi Anikó tanítványaitól (vasárnap 17-18 óra)
 • a kisebbeknek és a családoknak lesz ókori gyalog galopp – speciális turistakalauz – feladatsor, ami Savaria emlékhelyein vezet körbe – indulás és érkezés: ELTE SEK stand – jutalomért
 • A stand állandó vendége a biológa tanszék kedvence: Béla, a teknős lesz!

  Útlezárások sokfelé

  Ezt nem részletezzük annyira, mert tegnap már megírtuk, itt olvasható A fél belváros le van zárva a Savaria Karnevál miatt 2017. August 21. 20:44 . Érdemes elolvasni, mert már mától vannak lezárt utcák, elterelt buszjáratok Változik a buszközlekedés Szombathelyen 2017. August 22. 15:37 .

  Karneváli forgalomkorlátozások

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Savaria Karnevál 2017