Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mije nem volt eddig a karneválnak?

Annyit segítünk, hogy pár napja is ünnepeltük.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki az államalapításra gondolt, téved. De még csak

Karnevál István királya

sincsen. Lett viszont kenyere!

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ma tartották a 2017-es Savaria Karnevál előtti utolsó sajtótájékoztatót, szimbolikusan a legújabb karneváli helyszínen, a legújabb karneváli termékkel.

Új termék: a Karnevál Kenyere

Grünwald Stefánia, a karnevál igazgatója nyilvánosan kenyeret tört. A hagyomány szerint a problémák és a vitás kérdések megoldásának jelképével most arra utalt, hogy a karnevál szervezése olyan fázisához érkezett, amikor már nincs dillemmázás, csak a problémamegoldás.

Karneváli sajtótájékoztató a Sörpatikában
Vita nem volt, de Grünwald Stefánia kenyeret tört
Bonyhádi Zoltán

Na de sokkal érdekesebb, hogy mi ez a kenyér: a szervezők tervei szerint a most debütáló Savaria Karnevál Kenyere egész évben hirdeti majd a karnevált és egy olyan szalaggal lesz díszítve, amin a mindenkori következő karneváli időpont olvasható.

Alapanyagát tekintve is hagyományőrző:

Történelmi kutatások alapján az itt állomásozó római legiók hasonló alapanyagokból készült kenyeret fogyasztottak Savariában

(tönköly, hajdina, zab, rozsliszt, búzaliszt és maláta).

A kenyeret a karneváli vásári pavilonban lehet majd kapni negyedkilós kiszerelésben, így nem lesz nehéz magunkkal vinni. Persze máshol, például a Savaria Legio táborában is találkozhatunk a kenyérrel. A kenyeret a vasszécsenyi Zsolnai Pékség sütötte.

Új helyszín: Magyar Udvar

Mivel több keleti és orientális udvar is működik, kell, hogy legyen a karneválon egy tipikusan magyar folklór helyszínnek is, főleg az Ungaresca városában. A programokért Horváth Győző, a táncegyüttes művészeti vezetője felel majd.

A Magyar Udvar pénteken és vasárnap várja magyar és horvát zenés és táncos programokkal a karneválozókat a Sörpatikában, ahol egyébként magyar kézműves sörökkel is készülnek.

A karneválon nyitja országos kampányát az ELTE

A SEK nem először települ ki az Iseum bejáratához a karnevál alatt, de talán most lesz a legsűrűbb a programlínálatuk. Ezeket ismertette az ELTE SEK rektorhelyettese.

Karneváli sajtótájékoztató a Sörpatikában
Németh István az ELTE programjairól beszélt
Bonyhádi Zoltán

Dr. Németh István azt is elmondta, az ELTE ezzel a megjelenéssel indítja a következő felvételi kampányát. Célközönségük elsősorban a középiskolás réteg, és a szüleik, de lesznek az egészen kicsiknek szóló programok is. A karneváli megjelenéssel is azt szeretnék bizonyítani, hogy a SEK a családok otthona, ahol nemcsak az egyes hallgatók, hanem a hozzátartozóik és rajtuk keresztül az egész régió elérhető!

Ennyi mindennel készülnek:

 • kvízjátékokkal, keresztrejtvényekkel, totókkal, speciális turistakalauzzal, különleges mérésekkel, erőprogramokkal, kisfilmekkel
 • pneumatikus építőjáték, Napmegfigyelés, széndioxid lábnyom- és mozgásminta-mérés, ingyenes portrérajzolás, ásványbemutató
 • szkander és más erőprogramok – Kívés István, Farkas Dóra (péntek, szombat 15-17 óra)
 • Funkcionális Mozgásminta Szűrés (FMS) – Ekler Judit (péntek, szombat 10-12 óra) A szűrést - mely hét, laza utcai ruhában is elvégezhető feladatból áll - verseny és hobbi sportolóknak egyaránt ajánlják. Segítségükkel felmérhetők azok a problémák, amelyek – korrekció nélkül – hosszútávon sérülésre hajlamosítanak. A 7 FMS szűrőből 5, a test két oldalát külön vizsgálja, tehát képes a szimmetriát megmutatni. A kétoldali szimmetria hiánya a legnagyobb sérülést előrejelző faktor lehet, a kompenzációból fakadó nyírás és izomerőltetés miatt.
 • Énekes műsor - Falusi Anikó tanítványaitól (vasárnap 17-18 óra)
 • a kisebbeknek és a családoknak lesz ókori gyalog galopp – speciális turistakalauz – feladatsor, ami Savaria emlékhelyein vezet körbe – indulás és érkezés: ELTE SEK stand – jutalomért
 • A stand állandó vendége a biológa tanszék kedvence: Béla, a teknős lesz!

  Útlezárások sokfelé

  Ezt nem részletezzük annyira, mert tegnap már megírtuk, itt olvasható A fél belváros le van zárva a Savaria Karnevál miatt 2017. August 21. 20:44 . Érdemes elolvasni, mert már mától vannak lezárt utcák, elterelt buszjáratok Változik a buszközlekedés Szombathelyen 2017. August 22. 15:37 .

  Karneváli forgalomkorlátozások
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Savaria Karnevál 2017

  Hirdetés