Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mire számítson az idei Karneválon? Ma minden kiderült: programok és hasznos tudnivalók

Megkóstolhatjuk a gladiátorok eledelét, fogadhatunk is a harcosokra, és arra, lesz-e parkolóhely a környéken.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fesztivál előtti utolsó sajtótájékoztatót már a karneválszínház díszletében tartották a szervezők. A programokért és a lebonyolításért felelős stáb kissé már fáradtan, de töretlen lelkesedéssel mesélt a ma este rajtoló fesztivál apró részleteiről.

Nyugat.hu
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Grünwald Stefánia a Savaria Turizmus Kft. ügyvezetője ezúttal mint a sajtótájékoztató házigazdája szerepelt. Egy kérdésére válaszolva Puskás Tivadar polgármester elmondta, a karnevál összes programján jó lenne részt venni, de a fő útvonalat úgyis az unokái fogják diktálni. Elmondta, a karneválra rengeteg delegációt várnak, az öt testvérvárosból négynek a képviselői biztosan megjelennek. Az idei jubileumi esemény szervezése alatt fontos cél volt, hogy minél szélesebb körbe eljusson a híre Közép-Európa legnagyobb jelmezes historiális játékának.

Nyugat.hu

A nemzetközi hírverést elősegíti az az újságíró csoport, ami kimondottan a karneválra érkezik. A hétvégén itt lesznek az MTV és a Kossuth rádió tudósítói is. A karnevál egyébként is nagy sajtóérdeklődésre tart számot: mintegy 200 sajtómunkatárs vesz részt az eseményen.

Színház az egész világ...

Réthly Attila főrendező és Jordán Tamás igazgató a karneválszínházi előadásról meséltek. Réthly Attila az idei darab rendezője és díszlettervezője is egyben. Elmondta, egy nyári darabot rendezni egészen más, mint egy kőszínházi előadást - tekintettel kell lenni a nyaraló kollégákra, a könnyebb próbarendre, emiatt azonban egy sokkal feszítettebb első próbahéttel dolgoznak a darab megalkotói.

Nyugat.hu

Arról, hogy mennyire sikerült összerakni a darabot, Jordán Tamás mesélt, akinek az idei a tizennyolcadik karneváli előadása. A tegnapi premier előtti előadás hatalmas sikert aratott. A Goldoni darabot Hamvai Kornél fordította és írta újra, egy maffiatörténetté kerekítve a klasszikus eredetit. Plusz egy előadásról még nem esett szó, de a készítők nyitottak a megfontolására.

Szombathely a föld alatt

Csapláros Andrea mint a Savaria Múzeum igazgatója ajánlotta az ISEUM kiállítását a Szombathely Undergroundot, és a közönségkedvenc programot: Ókori séta Savariában. A nagy érdeklődésre való tekintettel újabb sétaidőpontokat hirdettek meg, de érdemes résen lenni, a jegyeket gyorsan elkapkodják! Ezen kívül a Bartók terembe költöztetett estet ajánlotta - Mácsai Pál és Huzella Péter Villon világába kalauzolja a nézőket. A jegyárusítás a mai napon kezdődik, érdemes hamar lecsapni rájuk, egyszeri előadás lesz a karneválon!

Nyugat.hu

Grünwald Stefánia a Gasztroszínpad fellépőiről is mesélt: többek között Kassai Lajos, a Savaria Légió, Gyurácz Réka és Halász Bence is főznek, Rácz Jenő például csontvelős csigatoasttal borzolja az ízlelőbimbókat.

A Collegium Gladiatorium idén 25 éves - ők is kotyvasztanak majd a gasztroszínpadon, de például fogadást is lehet kötni náluk, a gladiátor összecsapásokra tett tippeket kerámia lapokon lehet majd bedobni. Míg a karneváli menet élén a WSSZ színészei alakítják a császárokat, addig menet végén a modern gladiátorok, azaz Savaria sportolói is felvonulnak: a Falco és a Crushers játékosai zárják a sort, de az idén száz éves Haladás is felvonul, mégpedig különböző korszakokból származó régi mezekben.

Vigyázzunk egymásra!

A karnevál technikai részéről először Polgár Zsolt beszélt - az az örvendetes tény, hogy a karnevál már kinőtte a belvárost, azzal jár, hogy több lezárásra van szükség, és az ÉNYKK buszainak is változik a menetrendje. A lezárásokról részletesen is írtunk. A Vöröskereszt a Gayer parkban egy pihenősátrat tart majd fent, de az Iseumnál, a Fő téren, és a Ferences kertben is lesznek állomáspontjaik. Polgár Zsolt kiemelte:

egy kulturált országban elfogadják a kulturális események miatti korlátozásokat, és elősegítik azt, hogy mindannyian nyugodtan szórakozhassunk.

Köcse Tamás elmondta, a mentőszolgálat, akár csak a korábbi években, folyamatosan követi az eseményeket. Pénteken és szombaton plusz autót tartanak fenn, éjjelenként pedig a "különösen veszélyes" Borok utcája körül lesz megerősített szolgálat. A felvonulások alatt úgynevezett gyalogőr egységek ügyelnek majd. A legtöbb problémát a karnevál alatt a meleg, a fáradtság, a krónikus panaszok és az allergiás tünetek okozzák, illetve a túlzott alkoholfogyasztás. Tájékoztatott továbbá arról, hogy

a segélyhíváskor a helyszínen kihelyezett menekülési útvonal táblán feltüntetett számot kell közölni a diszpécserrel.

Lakotár Gábor elmondta, a katasztrófavédelem szempontjából egy komoly veszélyeztető tényezője van a karneválnak, és ez a vihar. Ha bármi probléma történne, figyeljük a menekülési útvonal tábláit, illetve a hangosbemondót és a LED kivetítőn megjelenő tájékoztatókat.

Nyugat.hu

Verrasztó István a rendőrség állandó jelenlétéről biztosított minket: egyenruhás és civil rendőrök is részt vesznek az eseményen, nagy létszámban biztosítják azt. Remélhetőleg a korábbi évekhez hasonlóan kevés eseményt kell kezelniük, és mindenkinek nyugodt karneválja lesz!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Savaria Karnevál 2019

Hirdetés