Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kásler minisztériuma köteles kiadni a kórházi ágyak kiürítéséről szóló utasítást

Pert vesztettek a Magyar Helsinki Bizottsággal szemben.

Pert nyert a Magyar Helsinki Bizottság az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) szemben. Az ítélet nem jogerős. A döntés alapján az Emmi jogellenesen tagadta meg a kórházi ágyak kiürítéséről szóló utasítás kiadását.

A Magyar Helsinki Bizottság még 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány első hullámának idején adott be közérdekű adatigénylést a minisztériumhoz. Annak a dokumentumnak a másolatát kérték, amelyben elrendelték, hogy 2020. április 19-ig 50 százalékos ágykapacitás, összesen 32 900 ágy, a következő ütemben pedig 60 százalékos ágykapacitás, összesen 39 500 ágy felszabadítására kell sort keríteni a magyar kórházakban. A kiürített kórházi ágyakat szükség esetén koronavírusos betegek ápolására kellett biztosítani. - számolt be Facebook-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság.

Az Emmi megtagadta az adatszolgáltatást arra hivatkozva, hogy azok alapján „jövőbeli döntéseket” kell meghozniuk. Csütörtökön a bíróságon kiderült, hogy ezek a döntések azóta már megszülettek, viszont arra hivatkozva, hogy az adatok közzététele veszélyezteti a tárca működését, továbbra is indokoltnak látták a kérés megtagadását. A bíróság ezt az indoklást nem fogadta el, így az Emmi köteles kiadni a dokumentumokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra