Kiderült, melyik maszkban milyen messzire "leheljük" el a koronavírust

A koronavírus-járványban az egyik legfontosabb védőeszközünk az orrot és szájat eltakaró maszk. Friss eredmények érkeztek arról, melyik mennyire hatékony.

A University of Central Florida kutatói azt vizsgálták, a maszk mennyire képes megakadályozni a vírus terjedését, ha beszélgetünk, de azt is megnézték, milyen messzire terjedhetnek a nyálcseppek, ha valaki köhög mellettünk maszk nélkül, vászonmaszkban vagy orvosi maszkban - írja a DailyMail alapján a Blikk .

Emlékeztetnek: ahogy más légúti betegségekben, úgy a koronavírus esetén is a fertőzöttek apró, vírussal teli cseppeket bocsátanak ki, amikor lélegeznek, beszélnek vagy énekelnek – idézi az infostart.hu .

Az eredmények szerint:

• ha valaki maszk nélkül beszél, akkor akár 124 centiméterre is el képes elszórni a vírussejteket, ha pedig így köhög, ez a távolság 134 centiméter is lehet.

• ha valaki egy egyszerű rongymaszkot hord, beszéd közben már csak 61, köhögés közben pedig 67 centiméter távolságba szórhatja szét a vírust.

• ha valaki orvosi maszkot visel, beszélgetés és köhögés közben is csak 15 centiméterre képes eljuttatni a vírust.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19