Kiírták az M76 építésének közbeszerzését – Nemsokára gyorsforgalmi út köti össze Zalaegerszeget a Balatonnal

Ezzel egész Nyugat-Magyarország közlekedése változik meg.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Ilyen a Balaton-Zalaegerszeg M76-os gyorsforgalmi út elsőként átadott szakasza 2020. October 23. 16:11 , tavaly októberben átadták a Balatont Zalaegerszeggel összekötő M76-os út első hat kilométerét Balatonszentgyörgy és az M7-es holládi csomópontja közt. Akkor a szalagot – stílszerűen – hatan vágták át.

Kiss Róbert, a kivitelező Strabag Zrt. ügyvezetője, Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója, Vigh László fideszes országgyűlési képviselő, Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot az M76-os autóút M7-es autópálya holládi csomópont - Balatonszentgyörgy közötti szakaszának ünnepélyes átadásán Balatonszentgyörgy közelében 2020. október 22-én.
MTI/Varga György

A Nemzeti Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) már akkor jelezte, hogy a felpörögnek az események az M76-os út építése körül; és úgy tűnik, hogy tényleg így van.

Az M76 eddig elkészült szakasza
MTI/Varga György

A Nyugat.hu tudósítója néhány nappal ezelőtt személyesen is látta, hogy lázasan építik a Balatonszentgyörgy és a Fenékpuszta közötti 3 kilométeres szakaszt, de az igazi nagy falat csak most jön. A Napi.hu szúrta ki, hogy az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent a pályázati felhívás az út Zalaegerszegig tartó építésére.

Ezek szerint az építkezésnek három szakasza lesz.

1. Az M76-os Fenékpuszta-Sármellék közötti 2x2 sávos szakasza (11 kilométer)

2. Az M76-os Sármellék-Zalaegerszeg közötti 2 x 2 sávos szakasza (23,6 kilométer)

3. Az M76 autóút Zalaegerszeg Keleti csomópont - Zalaegerszeg Északi csomópont közötti szakasza (9,2 kilométer)

Az érthetőség kedvéért idetesszük a nyomvonalat.

Az M76-os Zalaegerszegtől délre
Forrás: nif.hu

A térképről és a pályázati felhívásból kiderül, hogy az illetékesek hosszú távon számolnak az M9-es autópálya megvalósításával, merthogy kiépítik a csomópontokat.

Az első két szakaszra 36, míg a harmadikra 48 hónap áll a majdani kivitelező rendelkezésére, ami azt jelenti, hogy Zalaegerszeg belátható időn belül bekapcsolódik az ország gyorsforgalmi úthálózatába. (Attól nem félünk, hogy nem találnak építőt.)

Az M76-os alapjaiban írja át Nyugat-Magyarország közlekedését, különösen annak fényében, hogy előkészítés alatt van az M76-os Zalaegerszeg-Körmend közötti szakasza is.

Így lesz összeközve Zalaegerszeg és Körmend a gyorsforgalmi úttal
NIF

Az idén júniusban napvilágot látott NIF-es tervdokumentáció azzal számol, hogy a 33 kilométeres szakasz az M9 autóút Zalaegerszeg északi (74-es főút csomópontjával határolt) csomópontjából indul, majd Sárfimizdó előtt éri el Vas megye határát. Ezt követően Halastó és Sárfimizdó között, Vas megye határát átlépve keresztezi a Rába-folyó völgyét, a lehető legkisebb mértékben érintve a Natura2000 védettségű területeket és különszintű csomóponttal csatlakozik a tervezett M80-M86 autóutak, valamint a 8-as és a 86-os főutak alkotta csomóponthoz.

Hogy mindebből mikor lesz valami, azt nem lehet tudni, egyelőre a tanulmányterveknél tartanak, de még így is biztosabbnak és közelebbinek tűnik, mint az évtizedek óta napirenden lévő M9-es ügye.

Ez utóbbi – teljesen logikus módon - Budapest megkerülésével kötné össze a Nyugat- és Kelet-Magyarországot Szombathelyt Péccsel és Debrecennel is összekötné az M9-es autópálya 2019. March 07. 19:43 , de ha azt írjuk, hogy nyögvenyelős, akkor még finomak vagyunk.

A legutoljára bemutatott nyomvonal mindenesetre így néz ki.

Forrás: Magyar Nemzet
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech