Kikászálódunk vagy tovább süllyedünk a mocsárba? Mit tudunk és mit nem Magyar Péterről?

„A legerősebb fegyvere, hogy a rendszeren belülről érkezett.”

A kegyelmi ügy után felbukkanó Magyar Péter két hónapja uralja a sajtó főcímlapjait és a közbeszédet.

 • Nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, melyen ex-felesége, Varga Judit - az akkori regnáló igazságügyi miniszter - kimondja, hogy Rogán Antal emberei manipulálták a Völner-Schadl ügy ügyészségi iratait.
 • Megszervezte az elmúlt 14 év legnagyobb ellenzéki demonstrációját a Kossuth téren, melyen - a számháborút mellőzve - százezres nagyságrendű tömeg vett részt.
 • A június 9-i európai parlamenti választásokon a Tisztelet és Szabadság Párt (TISZA) listavezetője lesz, melyet a Nézőpont Intézet már 13%-ra mért.
 • A választásokig országjárásra indul, napi 6-8 településre szeretne ellátogatni.
 • Mindez két hónap alatt történt.

  Messiás kérdőjelekkel - Magyar Péter
  Facebook/Magyar Péter

  Mi tudunk még?

  Ugyanakkora távolságra pozicionálja magát Orbántól, mint Gyurcsánytól, egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel koalícióba lépne, és ideológiamentes politikát hirdet, nem számít ki melyik oldalról érkezik a közösségébe.

  Liberálisnak vallotta magát a Spinoza-ház vendégeként, Wass Albert Üzenet haza című versét posztolta a Facebookra. Feloszlatná a Kliket, oktatási minisztériumot hozna létre. Szerinte csatlakozni kellene az Európai Ügyészséghez, de az Európai Egyesült Államok ötletét elutasítja.

  Pár hónapja még a rendszertől kapta a fizetését különböző állami pozícióiból, majd kicsekkolt, és megtámadta a NER-t, leginkább Rogán Antalt.

  De támadta Gyurcsány Ferencet is, propagandistának nevezte Dezső Andrást, Ceglédi Zoltánt, Hont Andrást, és Baranyi Krisztina ellenzékiségét is megkérdőjelezte.

  Bár állította, hogy atombombája által a kormány megbukik, az Orbán-rendszer továbbra is él és virul.

  Az első Partizán-interjúban a következőket mondta:

  „Teljesen mindegy, hogy demokrácia van-e vagy jogállam, nem szeretem ezeket a szavakat, mert teljesen feleslegesek…”

  Deutsch Tamás vita-kihívását először visszautasította, mert szerinte drogos, közpénzfaló bohócokkal nem érdemes leülni vitázni, majd végül is belement.

  Nagyjából ennyit tudunk jelenleg Magyar Péterről.

  Közben nem tudjuk kik állnak mögötte (nehéz három ekkora gyűlést megszervezni teljesen a nulláról ilyen rövid idő alatt), nem tudjuk, miből finanszírozta a demonstrációit. Azt sem tudjuk biztosra, hogy milyen hangfelvételek állhatnak még a rendelkezésére. Nincs még kidolgozott szakmai programja sem, de ez teljesen érthető.

  Nagyon sok a kérdőjel körülötte, gyakran önellentmondásba keveredik, de ennek ellenére hatalmas támogatottságra tett szert ilyen rövid idő alatt.

  Sokan messiásként tekintenek rá.

  Ennek a jelenségnek több oka is van. Egyrészt az „Óellenzék” (az ellenzéki összefogás pártjai) alkalmatlan a NER megdöntésére, másrészt óriási az elégedetlenség az állampárttal szemben. Nem szabad elfelejteni, hogy közben gazdasági válságban élünk.

  Magyar Péter legerősebb fegyvere, hogy a rendszeren belülről érkezett, ami azért lényeges, mivel az már kiderült, hogy balról, jobbról és összefogva nem lehet leváltani az Orbán-rezsimet.

  Azt sem szabad elfelejteni, hogy mekkora felelősség van a kezében. Ha elhiteltelenedik, nem lesz képes megdönteni a rendszert, ami a mostaninál is mélyebb apátiát eredményezhet.

  A megjelenésével magasabb fokozatra kapcsolt a politikai sárdobálás is. Ha felmerülnek kérdések Magyar Péterrel kapcsolatban, automatikusan megkapja az ember a kormánypárti vagy a gyurcsányista jelzőt. Nagyon sokan zsigerből utasítják el az ellenzék jelenlegi messiását.

  A háromszög képlete így néz ki: az Orbán pártiak szerint Magyar Péter Gyurcsány embere, Gyurcsány fanatikusai szerint Magyar Péter még Orbán embere, Magyar Péter fanatikusai szerint Orbán és Gyurcsány összejátszik.

  Sajnos nehéz különbséget tenni a Fidesz, a DK vagy Magyar Péter fanatikusai között: sárdobálás törzsi viszályok mentén, kommentháború, a másik fél gyalázása. A Megafon 148 millió forintot, míg a DK-hoz köthető Nyugati Fény 3 millió forintot költött Magyar Péter lejáratására.

  A kommentháborúból Varga Judit volt férje is kiveszi a részét, aki a közösségi oldalakon rúg bele a versenytársaiba.

  A jelenlegi politikai közbeszédet a mocsár szóval lehet a legjobban jellemezni.

  A valódi politizálás megszűnt Magyarországon, a pártok az ellenfeleik becsmérlésével próbálnak szavazatokat szerezni. Ennek hatására jutott el oda a magyar társadalom, hogy ma két, politikailag különböző véleményű ember már nem mindig áll szóba egymással, az értelmiség félve publikálja véleményét.

  Szerintem támogatni kell minden olyan cselekvést, amely a NER lebontását tűzi ki célul, viszont a Magyar Péterrel kapcsolatos információhiány következtében felelőtlenség azonnal és véglegesen elköteleződni mellette. Várni kellene, több információhoz jutni, józannak megmaradni.

  Magyarországnak jelenleg egy nyugodt, higgadt, jövőképpel rendelkező, szakmai alapokra támaszkodó erőre van szüksége, amely energiáit saját maga fejlesztésébe fekteti, elveti a másik fél meggyalázását, a személyeskedést és a cinizmust.

  A kommentmező bizonyíték lehet az írásom alapjára.

  A cikk a fiatal újságírókat képző nemzetközi programunk ( Yocojoin) keretében született.

  YocoJoin
  EN Co funded
  Ha többet szeretne megtudni a YoCoJoin kezdeményezésről, látogasson el a LinkedIn oldalunkra.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  YoCoJoin