Kis győzelem Hende Csabának, nagy pofon a sajtószabadságnak

Precedens értékű, de meglehetősen nonszensz ítélet született ma a Kúrián. Kimondták, hogy a média objektíven felelős a felületén megjelent bárminemű nyilatkozatért. Jöhet az öncenzúra?

Az előzményekről annyit, hogy Hende Csaba, volt honvédelmi miniszter még három éve perelte be lapunkat azért Beperelt minket Hende Csaba, de legalább láttunk élőben egy trafikpályázat-elbírálót 2015. February 18. 21:15 , mert tudósítottunk egy MSZP-s sajtótájékoztatóról. Szoktunk ilyet csinálni, bevalljuk.

Ezen azonban Czeglédy Csaba, az ellenzék frakcióvezetője többek között azt merészelte nyilatkozni, hogy a trafikpályázatok elbírálása kézi vezérléssel történt, és véleménye szerint a végső döntéseket itt helyben, személyesen Hende Csaba hozta meg. Hende nem sokkal később egy közleményben reagált erre, amit mi annak rendje és módja szerint szintén leközöltünk.

Ennek ellenére Hende pert indított Czeglédy Csaba és a Nyugat.hu ellen (más sajtóorgánum is jelen volt, de őket nem perelte be). Utóbbit arra alapozta, hogy lapunk megsértette az ő személyiségi jogait azzal, hogy közöltük, amit a szocialisták mondtak róla.

Czeglédy Csaba, Nemény András és Ipkovich György az ominózus sajtótájékoztatón
Mészáros Zsolt

A per több tárgyalást megért. Az elsőfokú ítélet A bíróság szerint a Nyugat jogsértő volt meg nem is, amikor beszámolt egy Hende Csabát is kritizáló sajtótájékoztatóról 2015. March 22. 23:29 2015. márciusban született meg, a bíróság akkor kimondta, hogy a Nyugat.hu jogsértő is volt, meg nem is. Megállapította, hogy lapunk felelős a valótlan hírközlés híresztelésében, azonban mivel eleget tett a pontos, gyors és hiteles tájékoztatás követelményének, mentesülünk a jogsértésből származó jogkövetkezmények alól. Hende Csaba tehát nagyobb részben pervesztes lett a Nyugattal szemben, nem kellett helyreigazítanunk, és a perköltség sem minket terhelt.

Objektívek és korrektek voltunk a bíróság szerint

Tavaly év végén hozta meg a Győri Ítélőtábla a másodfokú ítéletét, amely kimondta, hogy a Nyugat.hu nem sértette meg Hende Csaba személyiségi jogait. Az indoklás szerint a Nyugat.hu tájékoztatása:

 • a sajtótörvénynek mindenben megfelelt,
 • objektív,
 • szövegszerű,
 • korrekten mutatta be Hende álláspontját,
 • mind ezek miatt nem volt jogellenes.
 • Az Ítélőtábla akkor Hendét 50 ezer forint másodfokú perköltség megfizetésére ítélte, az elsőfokú fizetendő perköltség: 127 ezer forint lett.

  Ehhez képest jöhet az öncenzúra

  Ma délelőtt a Kúria megsemmisítette a Győri Ítélőtábla másodfokú ítéletét, Mészáros Mátyás bíró szóbeli indoklása szerint a Nyugat.hu azzal, hogy ugyan objektíven, szövegszerűen, korrekten, de leírta Hende Csabáról azt, amit az MSZP sajtótájékoztatóján róla elmondott, jogsértést követett el. A sajtónak ugyanis objektív felelőssége van az általa megjelentetett tartalomért.

  A Kúria szerint tehát a sajtónak saját kockázata, hogy mit jelentet meg, és ezért vállalnia kell a felelősséget. Amikor megjelentet egy közleményt, mérlegelnie kell, hogy az esetleges későbbi jogsértés miatt viseli-e majd annak következményeit.

  Kezdődik?
  Nyugat.hu

  Vagyis az újságírónak egy nyilatkozat megjelenése esetén is azonnal el kell tudnia döntenie, hogy a nyilatkozó véleményt vagy tényállást fogalmazott-e meg. Ha a nyilatkozó tényállást közölt, akkor a médiának azonnal el kell tudnia döntenie, hogy annak bizonyított-e a valóságtartalma. Ami elég érdekes annak fényében, hogy bizonyos esetekben a bíróságok ilyen valóságtartalmak körül évekig vizsgálódnak.

  Vagyis a sajtónak minden esetben, ha egy harmadik személyről tényállást közöl, mérlegelnie kell annak valóságtartalmát, mert más nyilatkozatáért is objektíven felelősséggel tartozik.

  Tehát, foglalja össze lapunknak a mai Kúria döntését Szendrő-Németh Tamás ügyvéd, a sajtónak egy személyben felelnie kell a közlemény valóságtartalmáért, ha más nyilatkozta, akkor is. (Csak hogy érzékeltessük: például ha Orbán közli Gyurcsányról, hogy Gyurcsány elkúrta, akkor Gyurcsány perelhet mindenkit, aki ezek után leírja, hogy elkúrta - a szerk.) Ez a döntés állítása szerint nem szól másról, minthogy a független sajtót még inkább ellehetetlenítsék, öncenzúrára kényszerítsék. Szerinte egyébként a Kúria túllőtt a célon, mert magának a per indítójának sem lehetett az a célja, hogy a média szabadságát így korlátozza.

  A Nyugat.hu az ügyet nem hagyja annyiban, a Kúria ítéletének megváltoztatására nincs mód, marad az Alkotmánybíróság. Addig meg a háborgás kedvenc, témában fogant dalainkkal:

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Pert nyert a Nyugat Hende Csabával szemben, le lehet írni, ha politikusok minősítik egymást

  Hende Csaba a tárgyalás alatt hecc- és szennylapnak is titulált minket, most fizetheti a perköltséget.

  Beperelt minket Hende Csaba, de legalább láttunk élőben egy trafikpályázat-elbírálót

  Ilyen se esett meg még velünk: azért kellett bíróságra mennünk, mert tudósítottunk egy sajtótájékoztatóról.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet