Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Könnyítik az Ausztriába való beutazást

Megjelent a módosított rendelet, szerdától számos országból, köztük Magyarországról, Szlovákiából és Szlovéniából is megkönnyítik a beutazást Ausztriába.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter egy közleményben kifejtette: "Számtalan országban csökkennek a fertőzöttségi számok, így a nyitással párhuzamosan az országba való beutazást is könnyíthetjük" . A lényeg itt is a "3G" szabály: az országba belépéskor igazolni kell, hogy:

 • vagy megkaptuk már az oltást
 • vagy felgyógyultunk a betegségből
 • vagy rendelkezünk negatív teszttel.
 • Ha ezek közül egyik sem teljesül - írja az enyugat.hu -, a tesztet 24 órán belül el lehet végezni az országban. Újdonság az is, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokat fogadják el (Biontech-Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Johnson & Johnson), hanem a WHO által engedélyezettet is, így a kínai Sinopharmot is. Az orosz Sputnik V ellenben sem EU-s, sem WHO-s engedéllyel nem rendelkezik.

  Magas fertőzöttségi számokkal rendelkező országokból való belépéskor továbbra is karanténkötelezettség lesz érvényben, Magyarország viszont már nem tartozik ezek közé. Ahogy Andorra, Ausztrália, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Liechtenstein, Görögország, Írország, Izland, Izrael, Lettország, Luxemburg, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc és a Vatikán sem. Ezekből az országokból akár turisztikai célból is be lehet lépni Ausztriába.

  Oltási igazolványnak számít egy német vagy angol nyelven kiállított dokumentum, pl. a sárga oltási könyv. Nem tisztázott még, hogy egy Magyarországon beoltott személy hogy tudja igazolni, hogy milyen oltást kapott, a magyar védettségi igazolványon ugyanis bár szerepelnek az adatok angolul, az oltás típusát nem tartalmazza. A Kurier cikke szerint a kivételek ingázók számára változatlanok maradnak, ahogy a legalább 28 naponkénti regisztrációs kötelezettség is megmarad egyelőre.

  Azért pár kérdéses pont továbbra is van, az elkövetkezendő napokban minden bizonnyal tisztázódni fog még a szabályozás.

  FRISSÍTÉS:

  Az ÖGB Burgenland magyar nyelvű tanácsadó oldala szerint ingázók számára visszatér a 7 napig érvényes teszt: mindazon ingázó, akik még nem kaptak oltást, illetve akiknek nincs orvosi igazolásuk arról, hogy átestek a betegségen, továbbra is teszttel tudnak beutazni, de szerdától újra 7 napig érvényes mind a PCR mind az antigén teszt eredménye. De csak ingázóknak.

  ( Kurier )
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Covid 19

  Tovább az oldalra