Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kit és hogyan lehet látogatni a kórházban járvány idején? – A Markusovszky főigazgatója és betegjogi képviselője segít

A közelgő ünnepek miatt most még fontosabb, hogy tisztában legyünk a kórházi látogatás jelenlegi szabályaival.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus második hullámának érkezése, azaz szeptember eleje óta az ország minden kórházának fekvőbeteg-részlegén látogatási tilalmat rendeltek el, ami alól ugyan vannak kivételek, de az elmúlt 3-4 hónap tapasztalatai alapján mondhatjuk, hogy minden eset egyedi.

Mi is többször hivatkoztunk már arra a szeptember 8-ai határozatra, amit maga Müller Cecília hozott meg, és amiben fel vannak sorolva a tilalom alól kivételt képező esetek is.

A súlyos állapotú, végstádiumú betegek mellett ott tartózkodhat egy általuk megjelölt személy – áll a határozatban. Azt ugyan nem részletezik, hogy pontosan ki számít súlyos állapotú, végstádiumú betegnek, de Dr. Dóczi Zsuzsannától, a Markusovszky kórház betegjogi képviselőjétől megtudtuk, hogy ez a pont nem csak a haldoklókra, hanem az önmagukat ellátni képtelen betegekre is vonatkozik.

Dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója hozzátette, hogy Szombathelyen az értelmi fogyatékossággal élő betegeket is lehet látogatni, illetve a vallásgyakorláshoz elengedhetetlen személyes kapcsolatot is engedélyezik.

A határozat azt is előírja, hogy a kiskorú betegeket látogathatja az egyik szülő vagy törvényes képviselő, a vajúdó nők mellett pedig ott lehet egy általuk megjelölt nagykorú személy.

Mészáros Zsolt

Dr. Dóczi Zsuzsanna, a Markusovszky kórház betegjogi képviselője arról is tájékoztatott minket, hogy a betegjogok járványhelyzetben csak akkor, és olyan mértékben gyakorolhatók, hogy azzal még nem akadályozzuk a járvány elleni védekezést. A beteg emberi méltósághoz való joga viszont semmilyen kivételes esetben sem korlátozható.

Ha azonban a fent felsorolt kivételes esetek valamelyike igaz arra az illetőre, akit készülünk meglátogatni, akkor sem jutunk be automatikusan a kórterembe. A járvány miatt minimálisra csökkentett látogatásoknak is szigorú szabályai vannak, melyeknek minden egyes alkalommal eleget kell tennünk.

A Markusovszkyban például csak a kórház által biztosított védőruházatban lehet belépni a kórtermekbe, egy beteg egyszerre csak egy látogatót fogadhat, a látogatás hossza pedig 15 perc lehet.

Az igazgató hozzátette, hogy a betegnek, vagy ha ő képtelen rá, hozzátartozójának írásos kérvényt kell beadnia, a kórház pedig egyedi elbírálás után biztosítja a személyes kapcsolattartást. Minden alkalommal ki kell tölteni egy járványügyi kérdőívet is.

A betegjogi képviselő értünk van, ne féljünk kérni a segítségét

Papírforma szerint már mindenkinek tudni kéne, hogy látogathatja-e rokonát a kórházban vagy sem, de a gyakorlatban számos olyan egyedi eset van, amikor a jogszabályok átnyálazása után sem egyértelmű a válasz.

A látogatások engedélyezésekor pedig sajnos azt is számításba kell venni, hogy az egészségügyi rendszer iszonyúan leterhelt, így nem biztos, hogy minden kérvény elbírálására annyi idő jut, amennyit szánni kéne rá.

A betegjogi képviselők, amilyen például a szombathelyi kórházban dr. Dóczi Zsuzsanna, többek között a nehezen eldönthető esetekben, és a tévesen elbírált kérvények korrigálásában segítenek.

„A betegjogi képviselő a beteg írásos meghatalmazásával eljárhat az ügyében. Ha a beteg állapota nem teszi lehetővé, hogy meghatalmazást írjon, egy hozzátartozója is megírhatja helyette” – mondta el dr. Dóczi Zsuzsanna.

A Markusovszky kórház betegjogi képviselőjének elérhetősége egyébként nyilvános, a kórház honlapján bárki megtalálja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Covid 19

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra