Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meggyógyult a szombathelyi kórházban kezelt egyik koronavírusos beteg, társa elmesélte a történetüket

Tirolban fertőződtek meg, hosszú huzavona után a szombathelyi kórházban kötöttek ki. Már mindketten otthon vannak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március 17-én derült ki, Több új típusú koronavírusos fertőzött van Vas megyében, kettőt már kimutattak March 17. 15:27 hogy két nappal korábban koronavírus-fertőzött beteget szállítottak a Markusovszky kórházba. Később az is nyilvánosságra került, hogy Ausztriában voltak, ott dolgoztak, sőt, miután hazajöttek Magyarországra, vissza is mentek egyszer.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A hírek hallatán a Facebookon rengeteg kritikát kaptak, az volt a legenyhébb, hogy felelőtlennek nevezték őket. Azóta már elhagyták a kórházat, a nőt gyógyultnak minősítették, a férfi még fertőzött, mindketten házi karanténban várják az újabb tesztet.

A fiatal férfit telefonon értük el, aki elmesélte kálváriájukat, és a gyógyuláshoz vezető útjukat. Előzetesként annyit, hogy nagyon jó véleménnyel van a szombathelyi kórházról és a velük foglalkozó szakemberekről.

El kellett hagyniuk a falut

Mindketten Tirol egyik falujában dolgoztak egy szállodában. Március 13-án a férfi vörös duzzanatokat vett észre a karján, reggel el is ment az orvoshoz. Ettől eltekintve mindketten jól voltak, nem voltak tüneteik. Mivel akkor már lehetett hallani a tiroli fertőzésről, kérték, hogy csinálják meg náluk a koronavírus-tesztet, a duzzanatok miatt egyébként az orvos két nap táppénzre vette a férfit.

Karanténban a Markusovszky kórházban

A kért teszt miatt két óra múlva kellett visszamenniük, de kiderült, hogy a rendelőben nincs teszt, azt mondták nekik, egy hét múlva próbálják meg újra. A férfi bement a munkahelyére, a szállodába, ahol a főnök közölte, 14 óráig el kell hagyniuk a falut.

A szállodaigazgató azt mondta, hogy minimum két hétre lezárják a falut, ami lehet hat vagy akár nyolc hét is. Hozzátette, a szálloda nem tudja elszállásolni az alkalmazottakat, maximum két hétre. Aláírattak velük egy nyilatkozatot, miszerint a munkaviszonyuk közös felmondással megszűnik, úgy, hogy a férfi betegállományban volt akkor. Ezért kényszerültek arra, hogy eljöjjenek a faluból.

Karantént rendetek el az osztrák kórházban

A szálloda taxit hívott, a kocsi bevitte őket a közeli város pályaudvarára. Mivel volt pár órájuk az indulásra, a csomagokkal együtt bementek a város központi kórházába, de amikor megtudták, honnan jöttek, elküldték őket. Hívták a segélyvonalat, de nem tudták elérni, folyamatosan foglalt volt.

Így vonattal Győrbe utaztak, ahová egy sárvári ismerősük ment értük kocsival. Egyikük sem Vas megyei, de a férfinak van egy kőszegi háza, oda vitte őket az ismerősük. A férfi megjegyezte, hogy ő speciális maszkot viselt, barátnője kendővel takarta el az arcát.

Március 15-én, vasárnap délelőtt visszamentek Oberpullendorfba, Felsőpulyára, a legközelebbi ausztriai kórházba. Azért mentek oda, mert osztrák betegbiztosításuk volt. Addigra a férfinak enyhe fejfájása volt és kiverte a víz, és mindkettőjöknek fájt a háta. Amikor a doktornő megtudta, honnan jöttek, azonnal karantént rendelt el az egész kórházra, őket bevitték az egyik vizsgálóba.

Mentőautóval a határhoz, majd a kórházba

Levették a mintát a teszthez, és vért vettek, amiből megállapították, hogy valószínűleg pozitív lesz a tesztjük. Közölték, hogy menjenek haza és hatósági karanténba kerülnek. Speciális mentőautó vitte őket a kőszegi határátkelőhöz, ahonnan egy magyar mentőautó vitte be őket a Markusovszky kórházba, az infektológiára. A férfi ott megkérdezte, vannak-e koronavírusos betegek a kórházban, azt mondták, beteg nincs, 16 fertőzésgyanús van megfigyelés alatt.

Karanténban a Markusovszky kórházban

Március 16-án, hétfőn telefonon közölték velük a Népegészségügyi Központtól, hogy mindkettőjük tesztje pozitív lett. Megfigyelés alá kerültek, kezelést nem kaptak, de vettek tőlük vizeletmintát, naponta mérték a vérnyomásukat, pulzusukat. Közben a saját vitaminjaikat szedték, de a férfi hozzátette, hogy amikor fejfájásra vagy égő szemre panaszkodtak, azonnal kaptak fájdalomcsillapítót, szemcseppet.

A férfi fontosnak tartotta elmondani, hogy az orvosok, és a takarítók nagyok kedvesek voltak, a kórtermet naponta fertőtlenítették, nagyon tisztán tartották.

A nőt már gyógyultnak nyilvánították

Március 20-21-22-én naponta vettek tőlük mintát a teszthez, a múlt hét keddjén jött meg az eredmény. Neki mindhárom tesztje pozitív lett, a barátnőjének viszont mindhárom negatív. Így a barátnőjét gyógyultnak nyilvánították, még aznap hazaengedték őket, neki sem voltak egyéb tünetei.

A kőszegi házba mentek, házi karanténba. Az állandó lakcímükre nem akartak menni, mindkettőjüknek idős szülei vannak, nem akarták őket veszélybe sodorni. A múlt kedden azt mondták az orvosok, hogy 10-14 nap múlva a férfin újabb tesztet végeznek el, ő úgy számol, hogy ez a mostani hétvégén lehet.

Nem érez ízeket, szagokat

Kérdésünkre elmondta, tünetei nincsenek, annyi, hogy egy ideje nem érez szagokat és ízeket. A levegővétel pedig olyan, mintha jéghideg levegőt szívna be, ami azonnal felmegy a homlokába. Kellemetlen érzés.

Megjegyezte még, hogy mindenki karanténban van, akivel kapcsolatba kerültek a sárvári ismerős is, aki elment értük Győrbe kocsival. Azt is mondta, a sors iróniája, hogy a miattuk karantén alá helyezett oberpullendorfi kórház most a térség járványközpontja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés