Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meggyógyult a szombathelyi kórházban kezelt egyik koronavírusos beteg, társa elmesélte a történetüket

Tirolban fertőződtek meg, hosszú huzavona után a szombathelyi kórházban kötöttek ki. Már mindketten otthon vannak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március 17-én derült ki, Több új típusú koronavírusos fertőzött van Vas megyében, kettőt már kimutattak March 17. 15:27 hogy két nappal korábban koronavírus-fertőzött beteget szállítottak a Markusovszky kórházba. Később az is nyilvánosságra került, hogy Ausztriában voltak, ott dolgoztak, sőt, miután hazajöttek Magyarországra, vissza is mentek egyszer.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A hírek hallatán a Facebookon rengeteg kritikát kaptak, az volt a legenyhébb, hogy felelőtlennek nevezték őket. Azóta már elhagyták a kórházat, a nőt gyógyultnak minősítették, a férfi még fertőzött, mindketten házi karanténban várják az újabb tesztet.

A fiatal férfit telefonon értük el, aki elmesélte kálváriájukat, és a gyógyuláshoz vezető útjukat. Előzetesként annyit, hogy nagyon jó véleménnyel van a szombathelyi kórházról és a velük foglalkozó szakemberekről.

El kellett hagyniuk a falut

Mindketten Tirol egyik falujában dolgoztak egy szállodában. Március 13-án a férfi vörös duzzanatokat vett észre a karján, reggel el is ment az orvoshoz. Ettől eltekintve mindketten jól voltak, nem voltak tüneteik. Mivel akkor már lehetett hallani a tiroli fertőzésről, kérték, hogy csinálják meg náluk a koronavírus-tesztet, a duzzanatok miatt egyébként az orvos két nap táppénzre vette a férfit.

Karanténban a Markusovszky kórházban

A kért teszt miatt két óra múlva kellett visszamenniük, de kiderült, hogy a rendelőben nincs teszt, azt mondták nekik, egy hét múlva próbálják meg újra. A férfi bement a munkahelyére, a szállodába, ahol a főnök közölte, 14 óráig el kell hagyniuk a falut.

A szállodaigazgató azt mondta, hogy minimum két hétre lezárják a falut, ami lehet hat vagy akár nyolc hét is. Hozzátette, a szálloda nem tudja elszállásolni az alkalmazottakat, maximum két hétre. Aláírattak velük egy nyilatkozatot, miszerint a munkaviszonyuk közös felmondással megszűnik, úgy, hogy a férfi betegállományban volt akkor. Ezért kényszerültek arra, hogy eljöjjenek a faluból.

Karantént rendetek el az osztrák kórházban

A szálloda taxit hívott, a kocsi bevitte őket a közeli város pályaudvarára. Mivel volt pár órájuk az indulásra, a csomagokkal együtt bementek a város központi kórházába, de amikor megtudták, honnan jöttek, elküldték őket. Hívták a segélyvonalat, de nem tudták elérni, folyamatosan foglalt volt.

Így vonattal Győrbe utaztak, ahová egy sárvári ismerősük ment értük kocsival. Egyikük sem Vas megyei, de a férfinak van egy kőszegi háza, oda vitte őket az ismerősük. A férfi megjegyezte, hogy ő speciális maszkot viselt, barátnője kendővel takarta el az arcát.

Március 15-én, vasárnap délelőtt visszamentek Oberpullendorfba, Felsőpulyára, a legközelebbi ausztriai kórházba. Azért mentek oda, mert osztrák betegbiztosításuk volt. Addigra a férfinak enyhe fejfájása volt és kiverte a víz, és mindkettőjöknek fájt a háta. Amikor a doktornő megtudta, honnan jöttek, azonnal karantént rendelt el az egész kórházra, őket bevitték az egyik vizsgálóba.

Mentőautóval a határhoz, majd a kórházba

Levették a mintát a teszthez, és vért vettek, amiből megállapították, hogy valószínűleg pozitív lesz a tesztjük. Közölték, hogy menjenek haza és hatósági karanténba kerülnek. Speciális mentőautó vitte őket a kőszegi határátkelőhöz, ahonnan egy magyar mentőautó vitte be őket a Markusovszky kórházba, az infektológiára. A férfi ott megkérdezte, vannak-e koronavírusos betegek a kórházban, azt mondták, beteg nincs, 16 fertőzésgyanús van megfigyelés alatt.

Karanténban a Markusovszky kórházban

Március 16-án, hétfőn telefonon közölték velük a Népegészségügyi Központtól, hogy mindkettőjük tesztje pozitív lett. Megfigyelés alá kerültek, kezelést nem kaptak, de vettek tőlük vizeletmintát, naponta mérték a vérnyomásukat, pulzusukat. Közben a saját vitaminjaikat szedték, de a férfi hozzátette, hogy amikor fejfájásra vagy égő szemre panaszkodtak, azonnal kaptak fájdalomcsillapítót, szemcseppet.

A férfi fontosnak tartotta elmondani, hogy az orvosok, és a takarítók nagyok kedvesek voltak, a kórtermet naponta fertőtlenítették, nagyon tisztán tartották.

A nőt már gyógyultnak nyilvánították

Március 20-21-22-én naponta vettek tőlük mintát a teszthez, a múlt hét keddjén jött meg az eredmény. Neki mindhárom tesztje pozitív lett, a barátnőjének viszont mindhárom negatív. Így a barátnőjét gyógyultnak nyilvánították, még aznap hazaengedték őket, neki sem voltak egyéb tünetei.

A kőszegi házba mentek, házi karanténba. Az állandó lakcímükre nem akartak menni, mindkettőjüknek idős szülei vannak, nem akarták őket veszélybe sodorni. A múlt kedden azt mondták az orvosok, hogy 10-14 nap múlva a férfin újabb tesztet végeznek el, ő úgy számol, hogy ez a mostani hétvégén lehet.

Nem érez ízeket, szagokat

Kérdésünkre elmondta, tünetei nincsenek, annyi, hogy egy ideje nem érez szagokat és ízeket. A levegővétel pedig olyan, mintha jéghideg levegőt szívna be, ami azonnal felmegy a homlokába. Kellemetlen érzés.

Megjegyezte még, hogy mindenki karanténban van, akivel kapcsolatba kerültek a sárvári ismerős is, aki elment értük Győrbe kocsival. Azt is mondta, a sors iróniája, hogy a miattuk karantén alá helyezett oberpullendorfi kórház most a térség járványközpontja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés