Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Koronavírus – Hihetetlenül rosszak a magyar kórházi adatok

A minisztériumi számok alapján minden második beteg meghalt a kórházban a negyedik hullám alatt.

Magyarországon a kórházban kezelt koronavírusos betegek 55%-a meghalt a negyedik hullámban.

Erre a következtésre lehet jutni, ha Kásler Miklós, EMMI-miniszter által közölt adatokkal számolnak a szakértők – írja a Portfolio.hu.

A matematika nem is túl bonyolult. A minisztériumi számok alapján a járvány negyedik hullámában 17 ezren szorultak kórházi kezelésre, miközben közel 9500-an haltak meg.

Mivel feltételezhető, hogy a betegeket a haláluk előtt a kórházban kezelték, az jön ki, hogy a magyar kórházak az odakerülő koronavírus-betegek 55 százalékát nem tudták megmenteni.

Ez olyan rossz arány, hogy szinte hihetetlen, hiszen a fejlett országokban ez az arány valahol 5-15 százalék között van.

A Portfoliónak nyilatkozó kutatók szerint némi eltérés lehetséges, ha figyelembe vesszük a magyar egészségügy fejlettségét, annak túlterheltségét, illetve azt, hogy a magyar betegek nagyobb arányban rendelkeznek alapbetegséggel, de ez együtt is maximum a 25 százalékos arányt magyarázza.

MTI/Balogh Zoltán

Az egyik kutató szerint az 55 százalékos halálozási arány vagy azt jelentené, hogy a kórházak kiugróan rossz hatásossággal kezelik a betegeket, vagy azt, hogy a betegek már nagyon-nagyon rossz állapotban kerülnek kórházba, és gyakorlatilag „aki kap még levegőt otthon, azt nem veszik fel”.

A szakértők szerint a másik nehezen magyarázható adat az, hogy a betegek átlagosan 23 napot töltenek a kórházban. Merthogy a valóságban ennél sokkal hamarabb meggyógyulnak vagy – sajnos – elhunynak.

„Ahhoz, hogy kijöjjön a 23 napos magyar átlag vagy szinte mindenkit lélegeztetőgépre kellene tenni, aki beérkezik a kórházba, vagy a nem lélegeztetetteknek is a gyógyulási idő többszörösét kellene kórházban tölteniük. Egyik magyarázat irreálisabb, mint a másik” – írja a cikk, amely még számos ellentmondásra, vagy legalábbis nehezen értelmezhető adatra hívja fel a figyelmet.

Ilyen többek között az, hogy a közel 10 ezer elhunythoz képest nagyon kevésnek tűnik az 1850 intenzíves kezelés is. Igaz, hogy nagyon sok beteg nem szívesen megy be a kórházakba, az utolsó pillanatig kivárnak, ami már késő, de könnyen lehet, hogy ez az adat sem stimmel.

Az tűnik valószínűnek, hogy sokkal többen voltak kórházban, mint amit a minisztériumi adatok mutatnak, de pontosat nem lehet tudni. A lap kereste magyarázatért az EMMI-t, de egyelőre nem érkezett válasz.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19