Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus: így alakult szeptemberben a kórházban levők és a lélegeztető-gépen lévők száma

Ez talán nagyobb kapaszkodó, mint a fertőzöttek száma.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A politikán kívül kevés olyan dolog van, amely annyira megosztaná az embereket, mint a koronavírus-járvány.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Lapunk ez év február 3-án tett egy rövid videót, Fémdobozba zárnak fiatalokat – Rejtélyes kínai videó terjed az interneten February 07. 19:09 amely azt örökítette meg, hogy rózsaszín védőruhát viselő kínai egészségügyiek egy furgonon levő fémdobozba tuszkolnak fiatalokat, amelynek aztán becsukják az ajtaját.

Az írás Fémdobozba zárnak fiatalokat – Rejtélyes kínai videó terjed az interneten February 07. 19:09 – amely az elsők között volt a koronavírussal foglalkozók között az országban - számos kritikát kapott, mondván nem más, mint felelőtlen rémhírkeltés.

„Szerintem a fémdobozba zárt lány valójában a nyugat.hu egyik újságírója és azért zárták fémkalitkába, mert sugározza a hülyeséget, talán még nem késő elzárni” – írta akkor egyik olvasónk.

A jelenet, amelyet akkor még horrorfilmből valónak éreztünk, ma már nem vált ki olyan szélsőséges érzelmeket, de az továbbra is igaz: ahányan vagyunk, annyifélét gondolunk a járványról és a naponta közzétett kormányzati adatokról.

Lapunk naponta közli az új fertőzöttek számának alakulását, az aktív fertőzöttekét és az elhunytakét is, de egyre jobban hiszünk abban, hogy a betegség terjedésének és komolyságnak a legfőbb mutatói – a halálestek mellett – a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők számainak alakulása.

Kezelés a Korányi-kórházban – Magyarországon a legsúlyosabb eseteknek ez az egyik központja
MTI/kormany.hu/Árvai Károly

A témában otthonosan mozgó szakemberek ugyanis abban nagyjából egyetértenek, hogy a koronavírus-járvány akkor lép át egy határt, amikor a súlyos betegek száma meghaladja a rendelkezésre álló egészségügyi kapacitásokat.

Ez történt például tavasszal az olaszországi Bergamóban, Amire nincsenek szavak: fotón a katonai konvoj, ami a halottakat szállítja el egy olasz városból March 19. 13:07 majd később Spanyolországban és az USA-ban.

És gyaníthatóan egy ilyen lehetséges forgatókönyvtől ijedt meg márciusban a magyar kormány is.

Nyáron – hogy pontosan miért, azt nem tudjuk – a betegség visszavonulót fújt, hogy aztán ősszel ismételten támadjon.

Az orvosok időközben sokat tanultak, például azt is, hogy kiket és mikor kell kórházi a mostani adatok összevethetők, de tájékozódási pontnak azért megteszik.

Talán nem kell magyarázni, de szintén sokat mondó, hogy éppen hány beteg van lélegeztetőgében.

Ha megnézzük a tavaszi számokat, azt látjuk, hogy nagyjából ezer körül tetőzött a kórházban lévők száma, hogy aztán augusztus végére 57-re zuhanjon, és innen induljon ismét emelkedésnek, hogy aztán a mai nap 755-re ugorjon.

A nyár közepén 5-6 beteg volt lélegeztetőgében, augusztusban pedig napok teltek el egyetlen haláleset nélkül.

Mi pedig most megnéztük és grafikonra tettük a szeptemberi adatokat.

Nem érezzük feljogosítva magunkat arra, hogy nagy következtetéseket vonjunk le belőlünk, egyszerűen csak megmutatjuk a tényeket.

Természetesen kíváncsiak vagyunk az olvasóink véleményére, következtetéseire.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tech

Hirdetés