Koronavírus: így alakult szeptemberben a kórházban levők és a lélegeztető-gépen lévők száma

Ez talán nagyobb kapaszkodó, mint a fertőzöttek száma.

A politikán kívül kevés olyan dolog van, amely annyira megosztaná az embereket, mint a koronavírus-járvány.

Lapunk ez év február 3-án tett egy rövid videót, Fémdobozba zárnak fiatalokat – Rejtélyes kínai videó terjed az interneten 2020. February 07. 19:09 amely azt örökítette meg, hogy rózsaszín védőruhát viselő kínai egészségügyiek egy furgonon levő fémdobozba tuszkolnak fiatalokat, amelynek aztán becsukják az ajtaját.

Az írás Fémdobozba zárnak fiatalokat – Rejtélyes kínai videó terjed az interneten 2020. February 07. 19:09 – amely az elsők között volt a koronavírussal foglalkozók között az országban - számos kritikát kapott, mondván nem más, mint felelőtlen rémhírkeltés.

„Szerintem a fémdobozba zárt lány valójában a nyugat.hu egyik újságírója és azért zárták fémkalitkába, mert sugározza a hülyeséget, talán még nem késő elzárni” – írta akkor egyik olvasónk.

A jelenet, amelyet akkor még horrorfilmből valónak éreztünk, ma már nem vált ki olyan szélsőséges érzelmeket, de az továbbra is igaz: ahányan vagyunk, annyifélét gondolunk a járványról és a naponta közzétett kormányzati adatokról.

Lapunk naponta közli az új fertőzöttek számának alakulását, az aktív fertőzöttekét és az elhunytakét is, de egyre jobban hiszünk abban, hogy a betegség terjedésének és komolyságnak a legfőbb mutatói – a halálestek mellett – a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők számainak alakulása.

Kezelés a Korányi-kórházban – Magyarországon a legsúlyosabb eseteknek ez az egyik központja
MTI/kormany.hu/Árvai Károly

A témában otthonosan mozgó szakemberek ugyanis abban nagyjából egyetértenek, hogy a koronavírus-járvány akkor lép át egy határt, amikor a súlyos betegek száma meghaladja a rendelkezésre álló egészségügyi kapacitásokat.

Ez történt például tavasszal az olaszországi Bergamóban, Amire nincsenek szavak: fotón a katonai konvoj, ami a halottakat szállítja el egy olasz városból 2020. March 19. 13:07 majd később Spanyolországban és az USA-ban.

És gyaníthatóan egy ilyen lehetséges forgatókönyvtől ijedt meg márciusban a magyar kormány is.

Nyáron – hogy pontosan miért, azt nem tudjuk – a betegség visszavonulót fújt, hogy aztán ősszel ismételten támadjon.

Az orvosok időközben sokat tanultak, például azt is, hogy kiket és mikor kell kórházi a mostani adatok összevethetők, de tájékozódási pontnak azért megteszik.

Talán nem kell magyarázni, de szintén sokat mondó, hogy éppen hány beteg van lélegeztetőgében.

Ha megnézzük a tavaszi számokat, azt látjuk, hogy nagyjából ezer körül tetőzött a kórházban lévők száma, hogy aztán augusztus végére 57-re zuhanjon, és innen induljon ismét emelkedésnek, hogy aztán a mai nap 755-re ugorjon.

A nyár közepén 5-6 beteg volt lélegeztetőgében, augusztusban pedig napok teltek el egyetlen haláleset nélkül.

Mi pedig most megnéztük és grafikonra tettük a szeptemberi adatokat.

Nem érezzük feljogosítva magunkat arra, hogy nagy következtetéseket vonjunk le belőlünk, egyszerűen csak megmutatjuk a tényeket.

Természetesen kíváncsiak vagyunk az olvasóink véleményére, következtetéseire.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech