A nyáron eltűnik a koronavírus, kérdés, hogy ősszel felbukkan-e ismét

Sokkal több fiatal vesztette életét a járványban Magyarországban, mint az EU többi országában.

Csökken a koronavírus jelenléte a szennyvízben - írtuk Ingadozva csökken a koronavírus örökítőanyaga a szennyvizekben May 03. 13:15 a múlt héten a nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján. Ami azt is jelentette, hogy a járvány a lecsengő ágában van.

Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője csütörtök reggel az M1-en azt mondta, Hétről hétre egyre kevesebb ember fertőződik meg Magyarországon a koronavírussal, és a fertőzésben elhunytak száma is csökken. Mint mondta, hetente körülbelül 10-20 százalékkal csökken az új fertőzöttek és a halottak száma. Az új esetek kb. 21 százaléka a 65-79 éveseket érinti, ebben a korosztályban még emelkedik is a koronavírus-fertőzöttek aránya.

Kijelentette, a nyáron lecseng majd a járvány, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy ősszel lesz-e hatodik hullám. Hozzátette, Magyarországon 64-65 százalékos az átoltottság, de nagyon sokan vannak azok, akik nem kaptak harmadik oltást. A negyedik oltás is elérhető, de ezt elsősorban az időseknek vagy a „kockázati csoportba” tartozóknak ajánlotta.

A vidékiek és a fiatalok voltak a leginkább veszélyben

Közben a a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontnak a járvány társadalmi és gazdasági hatásairól szóló, tegnap bemutatott Fehér Könyve azt írja, az országon belül is jelentős területi eltérések jellemzik a járvány időszak - írja a Népszava .

Az egymillió főre jutó többlethalálozás a legtöbb megyében 4000-4500 fő körüli volt a járvány kezdete és idén év eleje között, ugyanakkor Pest és Fejér megyében 2200-2500 fő között alakult az elhunytak száma a járvány előtti adatokkal összevetve, miközben Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – az ország legkevésbé fejlett térségeiben – meghaladta az 5500 főt.

Magyarországon egyébként a második legmagasabb az egymillió főre jutó koronavírus-halálozások száma az EU-n belül - írja a Fehér Könyv.

De megjegyzik, ahogy eltér a tesztelési gyakorlat, úgy az sem egységes, hogy pontosan mely haláleseteket sorolják a koronavírus okozta halálozásokhoz. A könyv kiemelte, hogy nálunk nem a legidősebbek voltak a legnagyobb veszélynek kitéve, az ő többlethalálozási mutatóik megegyeznek az európai átlaggal, de a fiatalabbak közül sokkal többet veszítettünk el, mint korábban – a 39 év alattiak többlethalálozása az 5. legrosszabb az EU-n belül.

Hozzáteszik, ugyanakkor számos országban 2-3 ezernél kisebb mértékű volt az egymillió főre vetített összesített többlethalálozás a 60-79 éves korcsoportban, míg Magyarországon közel 8500.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19