Koronavírus: Ez a variáns nyáron is terjed, de pánikra semmi ok

Bécsben közben a negyedik oltásra készülnek.

Gyorsan emelkedik Magyarországon az új koronavírus-megbetegedések száma – írtuk Gyorsan emelkedik Magyarországon az új koronavírus-megbetegedések száma July 01. 14:34 pénteken. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője azt mondta, a múlt héten 3042 új fertőzöttet regisztráltak, ez 55 százalékos emelkedés az azt megelőző héthez képest.

Pénteken 233 beteget ápoltak kórházban a vírusfertőzés miatt, öten szorultak lélegeztetőgépre.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa hétfő reggel a TV2-ben úgy nyilatkozott, hogy az új variáns a nyári időszakban is terjed, de valószínű, hogy Magyarországon sem lesz túl magas a fertőzöttek száma, mert egyes területeken lefelé indult a hullám.

Szlávik János
koronavirus.gov.hu

Szlávik azt tanácsolta, ha valakinek felső légúti tünetei vannak, az mindenképpen gondoljon arra, hogy talán fertőzött, és ennek megfelelően járjon el, mert még mindig biztonságosabb teszteltetni magunkat, minthogy esetlegesen betegen járjuk az utcákat.

Hozzátette, nehéz megjósolni a jövőt, az új variáns enyhébb tüneteket okoz, de azokat is megfertőzheti, akik oltást kaptak, vagy már átestek a betegségen. Nagyon kevesen kerülnek kórházba, így azok is nagyon kevesen vannak, akik intenzív osztályra kerülnek.

Eközben 549 156 876 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a világon. A halálos áldozatok száma 6 339 072 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai alapján – írta az MTI.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-nek

 • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 87 843 561. A halálos áldozatok száma 1 017 848.
 • Indiában 43 502 429 fertőzöttet és 525 199 halálos áldozatot jegyeztek fel.
 • Brazíliában 32 490 422 fertőzöttről és 671 911 halálos áldozatról tudni.
 • Franciaországban 31 410 383 fertőzöttet és 150 624 halálos áldozatot regisztráltak.
 • Németországban 28 394 995 fertőzöttet és 141 295 halottat tartanak nyilván.
 • Az Egyesült Királyságban 22 941 362 a fertőzöttek száma és 181 093-an haltak meg a betegségben.
 • Oroszországban 18 170 656 az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 373 552.
 • Olaszországban 18 768 871 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 168 545.
 • Törökországban 15 123 331 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 99 032.
 • Spanyolországban 12 818 184 fertőzöttet és 108 111 halálos áldozatot regisztráltak.
 • Iránban 7 239 557 a fertőzöttek és 141 396 a halottak száma.
 • Lengyelországban 6 016 407 fertőzöttet és 116 435 halálesetet tartanak nyilván.
 • Kínában 2 142 216 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 14 633 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
 • Bécs bővíti az oltási kapacitásokat

  Mivel hirtelen megugrott a negyedik koronavírus elleni oltást kérők száma, az osztrák fővárosban újra kibővítik az oltási kapacitásokat. Az oltópontok már nem csak a hét egy adott napján, hanem újra hétfőtől szombatig várják az oltakozókat. Oltatni lehet időponttal és időpont nélkül is – áll Bécs város budapesti külképviseleti irodájának közleményében.

  Mint írják, az osztrák fővárosban éppen egy hete egyszerűsítették le a Covid-19 elleni védőoltáshoz való hozzáférést, ami nem várt rohamot hozott: egy hét alatt csaknem tizenháromezren jelentkeztek negyedik oltásért Bécsben. Az ORF beszámolója szerint az egyik oltóponton, az Austria Center Wienben – ahol időpont nélkül is fogadják az embereket – a hétvégén kisebb tumultus is kialakult emiatt.

  koronavirus.gov.hu

  Vasárnap másfél-két órát is kellett várniuk azoknak, akik időpont nélkül érkeztek. Míg korábban ugyanis nagyjából naponta háromszázan érkeztek ide oltásért, addig most hétvégén napi 1300-an.

  A fokozott érdeklődés miatt, amely mögött a szakértők elsősorban a külföldi nyaralásokat sejtik, Bécs városa azonnal lépett, és az oltási kapacitások jelentős bővítésről döntött. Az oltópontok már nem csak a hét egy adott napján tartanak nyitva, hanem hétfőtől szombatig, és kibővítették a foglalható időpontokat is.

  A szakértők azt ajánlják a bécsieknek, hogy a küszöbön álló nyári járványhullám miatt mindenki fejezze be az alapimmunizálást, vagyis legyen három koronavírus elleni oltása, illetve aki már több mint hat hónapja kapta a harmadik oltását, az adassa be az emlékeztető, negyedik oltást is. Ezt egyébként már a harmadik oltás beadását követő negyedik hónaptól lehet kérni.

  Bécsben jelenleg negyvenötezer koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, az új fertőzöttek száma napi 2 600 körül mozog. A tömegközlekedési eszközökön és a megállókban, a gyógyszertárakban valamint az egészségügyi intézményekben továbbra is kötelező az FFP2-es maszk, a kórházak és gondozási otthonok látogatóinak pedig negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk.

  Megkerestük Müller Cecília központját

  Elküldtük kérdéseinket a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, amint válaszokat kapunk, azokat természetesen közöljük. Ezekre a kérdésekre várunk választ:

 • Hány fertőzöttet tartanak nyilván jelenleg?
 • Vannak-e információik a területi eloszlásról?
 • Zajlik-e a tesztelés, ha igen, milyen szempontok alapján?
 • A koronavírus melyik mutációja okozza most a növekedést?
 • Készülnek-e bármilyen, az embereket közvetlenül érintő intézkedésre?
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19