Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A cseheknél is jelentek meg mutáns vírusok, a szakemberek szerint a vakcina ezekre is hatásos

Az eddigi védekezési módszereken nem kell változtatni.

Nemrég írtuk Leállt a teher- és légiforgalom - Káoszba fulladó angol karácsony 2020. December 21. 08:29 , hogy a koronavírus új mutációjának megjelenése káoszba taszította Nagy Britanniát, ahol lezárták a határokat. Magyarország sem fogadja a Nagy-Britanniából érkező repülőgépeket.

Közben kiderült, hogy Csehországban már ősszel is több mutáció jelent meg, a tudósok úgy vélik, hogy ez lehet a fő oka annak az ismert jelenségnek, hogy sokakat többször is megfertőz a koronavírus - nyilván a második körben egy más mutáció támad. Pavel Plevka virológus azt mondta a Noviny.cz hírportálnak, hogy a megtalált mutációk nem térnek el lényegesen az eredetitől, így nem valószínű, hogy számottevően rontják a vakcinák hatékonyságát.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a Dél-Angliában megjelent koronavírus-változatról kifejtette, Magyarországon virológusok még nem detektálták azt.

Annyit tudnak róla, hogy gyorsabban terjed a már ismert koronavírusnál, elsősorban fiatalokat fertőz meg és hatékonyabban terjed. A betegség lefolyása azonban nem súlyosabb a már ismertnél. Szakemberek szerint a mutáns vírusfajtával szemben is hatékony az oltóanyag - közölte.

Közben pécsi virológusok a Virológia Pécs Facebook-oldalán tettek közzé egy magyarázó írást a mutációról.

Mint írják a mostani, Londonban és környékén terjedő mutáns variáns különlegesnek számít, mert a vártnál jóval több mutációs változást hordoz – ennek számos oka lehet, de időbe telik kideríteni pontosan mik ezek.

"A kockázatot tovább növeli, és ennek tudható be a fokozott figyelem is, hogy jobb terjedést mutat, mint az eddigi variánsok – ne féljünk, ez önmagában még nem sokat jelent, gondoljunk a D614G-re" – írták a kutatók.

Emlékeztetnek, hogy a mindennapjainkat ez egyelőre nem érinti: a maszk, a kézmosás, a távolságtartás bármilyen mutációt követően is hatékony védekezés.

Amennyiben megtörténne, hogy a korábbi variánsokra kialakult immunitást „kikerüli” egy újabb, az nem törli el a vírusról alkotott eddigi tudásunkat és kifejlesztett fegyvereinket – adaptálni lehet ezeket, így a vakcinát is - írják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra