Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Műtét előtt tényleg kötelező a saját zsebből fizetett PCR-teszt, ha nincs védettségi igazolás?

Egy műtétre váró olvasónk háborodott fel, és nincs jó hírünk a számára.

Középkorú hölgy állította meg kollégánkat az utcán a napokban. Idegesen mesélte el, hogy augusztus elején tervezett műtétje lesz, és a kórházban közölték vele, hogy a beavatkozás előtt PCR-tesztet és antigén tesztet kell csináltatnia. Ugyanis nincs védettségi igazolása, nem oltatta be magát, mert betegsége miatt félt a következményektől.

Azt is hozzátette, hogy tőle negatív antigén tesztet is kérnek, a kettő együtt közel 30 ezer forint.

Június 1-jétől érvényes a rendelet

A történet nem új, hiszen már június elején írtunk róla Fizetnie kell a tesztért annak, aki védettségi igazolvány nélkül megy műtétre June 03. 14:45 . A járvány enyhülésével június 1-jétől indultak újra a halasztható, előre tervezett műtétek, és az EMMI ekkor adott ki egy kórházi körlevelet. Ebben leírták, hogy akinek nincs védettségi igazolványa, csak két napon belül készült negatív PCR-teszt birtokában mehet halasztható műtétre vagy rehabilitációra.

Azt is előírták, hogy a tesztet zsebből kell fizetniük az oltatlan betegeknek és azoknak a szülőknek, akik a gyerekük kísérőiként fekszenek be. A levélben fel is sorolták a helyi magánlaborokat. A PCR-teszt ára 20 ezer forint egyébként, igaz, van, ahol ennél valamivel drágábban adják.

Valóban van olyan is, amikor a műtét napján készült negatív antigén-tesztet kérnek, de az a vírus szempontjából kockázatosnak ítélt beavatkozásokra (endoszkópos/bronchoszkópos, légzésfunkciós, fül-orr-gégészeti vizsgálatok) értendő. Az antigén-tesztért azonban nem kell fizetni, ez a rendelet szerint ingyenes.

Olvasónknak tehát valóban el kell végeztetnie a PCR-tesztet, és ki is kell fizetnie azt. Viszont, ha antigén-tesztre is szüksége van, azt ingyen elvégzik nála.

Mindenkinek a saját döntése az oltás

Megkérdeztük tőle, miért nem oltatta be magát, hiszen ha lenne védettségi igazolványa, akkor a műtét előtt sem kellene tesztet csináltatnia. Azt mondta, fél az oltás következményeitől, de úgy érzi, joga van ahhoz, hogy ne fogadja el az oltást. A műtét előtti, kötelezően előírt fizetős tesztet viszont diszkriminációnak érzi.

Mi tesszük hozzá, hogy a beoltottak és oltatlanok közti különbségtétel már jó ideje komoly viták tárgya. Kezdve onnan, hogy vannak olyan programok, amikre csak védettségi igazolással lehet elmenni, utazási előírások is vannak, és a műtét előtt is megkövetelik, hogy a páciens ne legyen fertőző.

Hogy mi lenne az igazságos megoldás, azt mi sem tudjuk, de az biztos, hogy a járványnak a minél teljesebb átoltottsággal lehet csak véget vetni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra