Orbán leváltotta a Vas megyei közgyűlés elnökét (frissítve)

Kovács Ferenc már nem lesz országgyűlési képviselő 2014-től. Megvilágítjuk a hátteret. Kovács Ferenc közben reagált: bemutatta a lemondását.

Öt választókerületi elnököt váltott le Orbán Viktor a napokban – írja az Index . A Fidesznél a választókerületi elnökök egyúttal országgyűlési képviselő-jelöltek is, így a leváltott elnökök gyakorlatilag nem lesznek képviselők 2014-től. Az Index információi szerint köztük van két megyei közgyűlési elnök is, köztük a Vas megyei közgyűlést vezető Kovács Ferenc. A leváltásokat Orbán a visegrádi frakcióülésen jelentette be szerdán, és azzal indokolta, hogy elégedetlen a választókerületi elnökök munkájával.

( Kovács Ferenc lemondást és reagálását cikkünk megjelenése után kaptuk meg, azt írásunk alján olvashatják. )

Kitartott a váti repülőtér mellett

Kovács 1998-tól országgyűlési képviselő, négy választáson nyert egyéniben Vas megye 4. számú választókerületében. 2006 óta a Vas megyei közgyűlés elnöke. Januárban interjút készítettünk vele, akkor azt mondta, szívesen vállalja továbbra is az országgyűlési képviselői munkát, de ha pártja úgy dönt, akkor marad a megyei közgyűlésnél. (2014-től a két funkció összeférhetetlen lesz.)

Kovács az utóbbi időben többször alkalommal mondott ellent a párt központi utasításának, sőt, a kormányvéleményeknek is. A kezdetektől harcos támogatója volt a Vát és Porpác mellé tervezett repülőtérnek. Amikor Hende Csaba bejelentette Pápán lesz a nyugat-dunántúli térség repülőtere 2012. October 26. 11:37 , hogy Pápán lesz a térség cargo-reptere, Kovács értetlenségét fejezte ki, később azt is mondta Kovács Ferenc: nincs még lezárva a váti repülőtér története 2013. January 25. 11:39 , hogy a váti elképzelés még nincs elveszve.

Kovács Ferenc az idei megyebálon, balra V. Németh Zsolt
Tánczos Mihály

A választókerületi elnököket tavaly tavasszal jelölték ki, Vas megyében három jelöltről döntöttek, hiszen 2014-től csupán három választókerület lesz Háromfelé osztják Vas megyét 2011. November 21. 14:57 a megyében. Akkor azt írtuk Hende, Kovács, Németh – Megvannak a Fidesz vasi képviselőjelöltjei 2012. May 24. 18:42 , hogy az 1-es és a 3-as körzetben egyértelmű volt a jelölés, az 1-esben Hende Csaba, a 3-asban V. Németh Zsolt lett a jelölt. A 2-esben viszont nagy küzdelem volt, úgy tudjuk, Hende Ágh Péternek szánta ezt a pozíciót, végül Orbán mégis Kovács Ferenc mellett döntött.

Néha kritizált is

Hende és Kovács között az elmúlt években eléggé feszült volt a viszony, Kovács Ferenc egyszer azt mondta, ő 1989 óta tagja a Fidesznek és nem másik pártból ment át oda. (Hende Csaba 2002-ig MDF-es volt, akkor igazolt át a Fideszhez, amikor Orbán megbízta a polgári körök koordinálásával.)

Kovács akkor is nemtetszését fejezte ki Kovács Ferenc: íróasztal mögül könnyű dönteni 2012. April 23. 15:20 , amikor államosították a megyei vagyont, hiszen a megyei önkormányzat addig is jól gazdálkodott, nem volt komolyabb adóssága, amire hivatkozva az állam elvette a megyei önkormányzatok vagyonát.

Kovács Ferenc
Bonyhádi Zoltán

A központi döntéseket azért fegyelmezetten végrehajtotta, még akkor is, ha látta, hogy azok nem szolgálják a helyi érdekeket. Az acsádi idősotthon tetőterének leégése Fóliafüggők - Késik az idősotthon felújítása 2013. January 06. 16:51 után pld. azt mondta Kovács Ferenc: nincs még lezárva a váti repülőtér története 2013. January 25. 11:39 , ha náluk maradt volna az otthon, akkor régen készen lenne az új tető.

Belesétált a csapdába

De ne felejtsük el azt sem, hogy Kovács egyike volt azoknak a megyei közgyűlési elnököknek Kovács Ferenc is volt az Azori-szigeteken 2011. December 05. 15:45 , akik részt vettek a nagy botrányt okozó Azori-szigeteki, többnapos kiránduláson. Akkor azt írtuk, ezzel csőbe húzták az elnököket, hiszen ettől kezdve ezt a fejükre lehet olvasni.

Bármi is volt a fő oka leváltásra, úgy tűnik, Kovács Ferenc nem lesz országgyűlési képviselő 2014 után, nagy valószínűséggel a 2-es választókerületet Ágh Péter kapja meg. Ami most akár nászajándék is lehet Ágh Péter és Orbán Ráhel egy napon lesznek boldogok 2013. September 05. 09:57 a Fidelitas elnökének.

Megpróbáltuk elérni Kovács Ferencet, mobiltelefonját felesége vette fel, aki közölte, férje üzleti tárgyaláson van, és ma már nem lesz elérhető.

Frissítés - kora délután (14:36) ugyanakkor ez a közlemény érkezett Kovács Ferenctől:

Sajtóközlemény

A választási törvény előírásainak változása miatt azoknak az országgyűlési képviselőknek, akik jelenleg megyei közgyűlési elnöki, illetve polgármesteri funkciót is betöltenek, dönteniük kellett arról, hogy 2014-től melyik tisztséget választanák. Én hosszas vívódás után úgy határoztam, inkább itthon maradok, s politikai munkámat a helyi közéletben, a megye lakóinak szolgálatában folytatom. (A választókerületi elnöki megbízatásomról lemondó, Orbán Viktor miniszterelnöknek elküldött levelemet a sajtóközleményhez csatoltam.)

2013. szeptember 5.

Kovács Ferenc

országgyűlési képviselő

A levél Orbán Viktornak:

Kovács Ferenc levele
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ágh Péter és Orbán Ráhel egy napon lesznek boldogok

A Fidelitas-elnök és szombathelyi képviselő szombaton megnősül.

Kovács Ferenc: nincs még lezárva a váti repülőtér története

Kínai kapcsolatokról, acsádi idősotthonról, kórházi átépítésről, felelősségről és szívfájdalomról beszélgettünk a Vas megyei közgyűlés elnökével.

Fóliafüggők - Késik az idősotthon felújítása

Az illetékesek azt ígérték, hogy december végén megkezdődik a leégett acsádi idősotthon felújítása. Nem kezdődött meg.

Pápán lesz a nyugat-dunántúli térség repülőtere

Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, a terv beleillik a térségi gazdaságfejlesztési programba. Az MSZP szerint jobb, ha Hende Pápán indul a következő választásokon.

Hende, Kovács, Németh – Megvannak a Fidesz vasi képviselőjelöltjei

Információink szerint Orbán Viktor döntött a párt Vas megyei képviselőjelöltjeiről, akik a a következő országgyűlési választáson szállnak ringbe.

Kovács Ferenc: íróasztal mögül könnyű dönteni

A Vas megyei közgyűlés elnökével az erős államról, választási szlogenekről, megyei feladatokról beszélgettünk. Kiderült, hogy neki is vannak fenntartásai.

Kovács Ferenc is volt az Azori-szigeteken

Megjárta a sajtót, hogy 12 megyei közgyűlési elnök utazott az atlanti-óceáni szigetekre egy bizottsági ülésre. A Vas megyei elnök is köztük volt.

Háromfelé osztják Vas megyét

Legalábbis az országgyűlési választásokon. Szombathelyt mégsem szedik több darabra, de még az utolsó pillanatban is van meglepetés.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet