Közel a világjárvány vége egy tekintélyes orvosi szaklap szerint

Az omikron miatt lehet, hogy át kell értékelni a maszkhordás hasznát.

A COVID-19 folytatódik, de a világjárvány vége közel – ezzel a címmel jelent meg a Lancet orvosi szaklap január 19-i számában egy szakirodalmi áttekintésen alapuló kommentár, amit a hang.hu idéz. A Coviddal kapcsolatos, talán legmértékadóbb tudományos információforrássá kinövő Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó Facebook-csoportban írtak a szaklapban megjelent állításokról.

Érdekes az a megfigyelés, hogy míg a korábbi koronavírus-variánsok esetén a fertőzések 40 százaléka, addig az omikronnál a fertőzöttek akár 80-90 százaléka is tünetmentes lehet. Az Egyesült Államokban a koronavírus miatti kórházba kerültek aránya a diagnosztizált esetekhez viszonyítva az előző csúcsértékekhez képest 50 százalékkal csökkent. Ám például Kanadában és Dél-Afrikában az intubációt igénylő, illetve elhunyt COVID-19 betegek aránya is 80-90 százalékkal csökkent.

Egyes országokban a masszív omikron hullám miatt a kórházba utalások száma az előző hullámokhoz képest akár a duplájára is nőhet – írják, majd hozzáteszik: jelentősen nő a nem Covid-19 miatt kórházba szállítottak körében diagnosztizált, tünetmentes pozitív esetek aránya.

Az omikron miatt lehet, hogy át kell értékeli a maszkhordás hasznát: ez a variáns olyan gyorsan terjed, hogy az ellenintézkedések (maszk, oltási arány növelése) már csak korlátozott hatást gyakorolhatnak a járvány menetére. Egyes becslések szerint ha a lakosság 80 százaléka hordaná a maszkot a következő négy hónapban, ez is csak 10 százalékkal csökkentené az összesített fertőzésszámot.

A szakértők szerint az omikron elleni természetes immunitás és az emlékeztető oltások mellett márciusra hetekre-hónapokra lelassul a vírus terjedése. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy még jöhet súlyosabb megbetegedést okozó variáns, ezzel nem fejeződik be a koronavírus-járvány, a téli hónapokban majd újra gyorsabban terjedhet, de nagy az esély, hogy a járvány már veszít romboló erejéből – írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19