Forró nyár után válságkezelés – Soha ne mondd, hogy nem lehet rosszabb

3,2 milliárd forintot kellene megtakarítania Szombathelynek, csütörtökön neki is gyürkőznek a képviselők.

A 2019-2024-es önkormányzati ciklus képviselői valószínűleg már észre sem veszik, ha újabb válság kopogtat, hiszen annyi minden történt egymás után, hogy ma már a válság lett a normális helyzet.

Négy hónappal a választások után koronavírus-járvány, arra hivatkozó kormányzati megszorítások, aztán gazdasági visszaesés, újabb kormányzati megszorítások, infláció, háború a szomszédban, energiaválság, áremelkedés.

Mára olyan szinten ki vannak véreztetve az önkormányzatok, hogy ha újabb válság jön, már csak a városnak dolgozó embereket lehet elbocsátani.

Annyira rossz a helyzet, hogy igazán jósolni sem lehet

A hosszú, forró nyár után szeptember elején bekopogtak a jövő év várható energiaárai: a gáznál akár 15-16-szoros emelkedésre lehet számítani, a villanynál pedig nem is lehet előre becsülni.

Az biztosnak tűnik, hogy a szombathelyi önkormányzatnál jövőre 3,2 milliárd forint plusz költséget jelent A szombathelyi önkormányzat bezárja a Savaria mozit és a két kisebb múzeumot September 19. 19:14 az energiaválság. Ki is dolgoztak egy 74 pontból álló takarékossági programot, Nem lesz adventi díszkivilágítás Szombathelyen, több városi épületet is bezárnak a télre September 22. 15:40 de az még nem lesz elég, takarékosságra van szükség, és elengedhetetlen az állam támogatása.

A helyzetről Horváth Attila alpolgármesterrel beszélgettünk pénteki podcastunkban, Nyugat Podcast: Hogyan élheti túl Szombathely az energiaválságot? September 23. 16:05 de azóta is jönnek az újabb hírek. A bezáró intézményeknél működő vendéglátósok kétségbeesve keresik a megoldást, Kétségbeesve keresik a megoldást a bezáró szombathelyi intézményeknél működő vendéglátósok September 27. 07:29 közben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy az önkormányzatoknak fontossági sorrendet kell kialakítaniuk, és be kell zárniuk a nagy légterű létesítményeiket, például az uszodákat, sportcsarnokokat. Mi pedig megnéztük, Gulyás Gergely szerint be kell zárni a sportlétesítményeket, megnéztük, mi a helyzet Szombathelyen September 28. 07:19 milyen lehetőségei vannak még Szombathelynek.

Nincs sok úgy, de annál fajsúlyosabbak

Ebben a helyzetben ül össze a nyári szünet utáni első „rendes” ülésére a szombathelyi közgyűlés csütörtökön. A napirenden nincs túl sok ügy, de a többség annál fajsúlyosabb.

Rögtön az elején tárgyalják a 74 pontos takarékossági csomagot, amiről már úgy beszélünk, mintha valóban létezne, de még nem foglalták határozatba. És amíg így marad, addig az abban tervezett lépések sem valósulhatnak meg.

Módosítják a költségvetést, ami nem meglepő, a közeljövőben ez valószínűleg minden hónapban megtörténik. Belenéznek a gazdasági társaságok féléves beszámolóiba, néhány helyen módosítják az üzleti tervet, és aktuális ügyeket intéznek.

Minden bizonnyal lemondanak a Bagolyvár és a volt Sylvester János Nyomda területének elővételi jogáról, Megvehetné a Bagolyvárat és a volt Sylvester János nyomdát a szombathelyi önkormányzat September 25. 06:55 és döntenek arról, hogy a Síp, Dob és Cimbalom utca mellett legyen-e egy Gordonka utca. Teljes a zenekar: A Síp, a Dob és a Cimbalom utca mellé jön a Gordonka utca is September 23. 10:39 A nyilvános ülés végén aztán törölnek néhány okafogyottá vált rendeletet.

A zárt ülésen aztán lesz a titokzatos és fenyegető Személyi ügyek című napirendi pont. Ha ilyet tárgyalnak, akkor vagy leváltnak, vagy kineveznek valakit, valahonnan és valahová. Végül döntenek önkormányzati kitüntetésekről.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t