A köztudatban szárnyal, a valóságban kínlódik a nyugat-dunántúli régió

Budapest nemcsak utcahosszal jár a vidék előtt, de a statisztikát is torzítja.

„A 20 évvel ezelőtti fejlettségi szintre esett vissza Nyugat-Dunántúl”írtuk A 20 évvel ezelőtti fejlettségi szintre esett vissza a Nyugat-Dunántúl 2023. February 21. 19:23 egy évvel korábban, és most itt a folytatás.

Az Eurostat néhány nappal ezelőtt közölte a régiók fejlettségi adatait. Ezek szerint Nyugat-Dunántúl 2022-ben vásárlóerő-paritáson (azaz a helyi árakat is beleszámolva) az unió 68 százalékát „hozta”.

Kékkel a gazdagabbak, lilával a szegényebbek
Eurostat

Ez egy százalékkal magasabb, mint a 2021-es érték, de nagy örömre nem ad okot, merthogy ennél sokkal jobban is álltunk már.

2015-ben 76 százalékos volt a Nyugat-Dunántúl fejlettségi szintje, innen sikerült leküzdenünk magunkat.

Egy évtizeddel ezelőtt még egyértelműen Nyugat-Dunántúl (világoskék csík) volt a vidék „királya”, mára viszont beelőzte Közép-Dunántúl (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye) és Pest megye is megközelítette.

A diagram nemcsak azt mutatja, hogy hogyan kínlódik a felzárkózással a magyar vidék, de azt is, hogy mennyire más pályán mozog Budapest.

Adatok: Eurostat
Józing Antal

Gyakorlatilag a fővárosnak köszönhető, hogy Magyarország összességében - ha araszolva is, de – közelíti az uniós átlagot.

Az Eurostat számításai szerint Magyarország fejlettségi szintje 2022-ben – a fővárossal együtt – az uniós átlag 76 százalékán állt.

Az Eurostat adatbázisában visszakerestük az egykori „keleti tömb” országainak fejlettségi szintjeinek változását 2001-től, és ezt az eredményt kaptuk.

Adatok: Eurostat - Kattintson a képre a nagyításhoz!
Józing Antal

A diagram azt mutatja, hogy ezek az országok összességében gyorsabban gyarapodnak, mint nyugatiak, ugyanakkor közöttük is vannak nyertesek és vesztesek.

Magyarország (piros vonal) például a harmadik helyről indult az ezredfordulón, a 2006-2007-es visszaesést leszámolva „nyerésben volt”, de ez a (főként a fővárosnak köszönhető) növekedési ütem már csak a középmezőnyhöz elég.

Az még rosszabb hír – ahogy arra a HVG is felhívja a figyelmet -, hogy az Európai Unió 20 legszegényebb régiója közül három (Észak-Alföld, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl) továbbra is Magyarországon található, és Dél-Alföld is (a 22. helyen) majdnem ide tartozik.

Lapunk korábban részletesen foglalkozott Évtizedekig hűséges alkalmazottak mondanak fel egyik napról a másikra Vas megyében, hogy Ausztriába menjenek dolgozni 2022. October 19. 07:10 a Nyugat-Dunántúl munkaerőgondjaival, de gyanítjuk, hogy mindez nem magyarázza a megtorpanás okait, amelyek között bizonyára az is ott van, hogy a kormányzati fejlesztések fókuszában jelenleg láthatóan Kelet- és Dél-Magyarország áll.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság