Krisztus születésekor lehetett olyan bolygóegyüttállás, mint az idei téli napfordulókor

800 éve nem láttunk ilyet.

Ilyen együttállás nem volt a 18. század óta és hasonló csillagászati jelenség legközelebb csak 2080-ban lesz - mondta el az MTI-nek Kiss László csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

A Szaturnusz és a Jupiter rendkívüli közelségét távcsövön keresztül ilyennek láthatjuk majd december 21-én.
STELLARIUM

December közepére látszatra olyan közel került egymáshoz a Jupiter és a Szaturnusz, hogy enyhe rövidlátással már teljesen összeolvadnak. Patrick Hartigan, a Rice Egyetem csillagásza úgy gondolja, a két óriásbolygó utoljára 800 évvel ezelőtt igazodott így - írja a Studyfinds.

"A két bolygó közötti összehangolás meglehetősen ritka, körülbelül 20 évente egyszer fordul elő, de ez az összefüggés kivételesen ritka, mivel a bolygók nagyon közel állnak egymáshoz" - mondja Hartigan egy egyetemi közleményben. Szerinte 1226. március 4-én volt utoljára ilyen közel egymáshoz a két égitest.

Egyes feltevések szerint a jelenséget Messiás Fényszögnek is nevezik. Ilyen ritka együttállásokkor válik lehetővé a nagy szellemi vezetők eljövetele. Elképzelhető, hogy a Betlehemi csillag valójában ezt a jelenséget takarta, nem pedig az Esthajnalcsillag (Vénusz).

Nem utolsó sorban a mai éjszaka a leghosszabb, innen már csak rövidebb estéink lesznek nyárig. A napéjegyenlőségről részletesen az alábbi cikkben Holnapután már indulunk a nyárba 2020. December 20. 12:44 írunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Holnapután már indulunk a nyárba

Holnap téli napforduló lesz ugyanis.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech