Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Krisztus születésekor lehetett olyan bolygóegyüttállás, mint az idei téli napfordulókor

800 éve nem láttunk ilyet.

Ilyen együttállás nem volt a 18. század óta és hasonló csillagászati jelenség legközelebb csak 2080-ban lesz - mondta el az MTI-nek Kiss László csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

A Szaturnusz és a Jupiter rendkívüli közelségét távcsövön keresztül ilyennek láthatjuk majd december 21-én.
STELLARIUM

December közepére látszatra olyan közel került egymáshoz a Jupiter és a Szaturnusz, hogy enyhe rövidlátással már teljesen összeolvadnak. Patrick Hartigan, a Rice Egyetem csillagásza úgy gondolja, a két óriásbolygó utoljára 800 évvel ezelőtt igazodott így - írja a Studyfinds.

"A két bolygó közötti összehangolás meglehetősen ritka, körülbelül 20 évente egyszer fordul elő, de ez az összefüggés kivételesen ritka, mivel a bolygók nagyon közel állnak egymáshoz" - mondja Hartigan egy egyetemi közleményben. Szerinte 1226. március 4-én volt utoljára ilyen közel egymáshoz a két égitest.

Egyes feltevések szerint a jelenséget Messiás Fényszögnek is nevezik. Ilyen ritka együttállásokkor válik lehetővé a nagy szellemi vezetők eljövetele. Elképzelhető, hogy a Betlehemi csillag valójában ezt a jelenséget takarta, nem pedig az Esthajnalcsillag (Vénusz).

Nem utolsó sorban a mai éjszaka a leghosszabb, innen már csak rövidebb estéink lesznek nyárig. A napéjegyenlőségről részletesen az alábbi cikkben Holnapután már indulunk a nyárba 2020. December 20. 12:44 írunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Holnapután már indulunk a nyárba

Holnap téli napforduló lesz ugyanis.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra