Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Továbbra is jövedelemhatár nélkül igényelhető a szombathelyi önkormányzat krízistámogatása

Azoknak, akik a járvány hatásai miatt veszítették el munkájukat. De finomítottak a rendeleten.

Még tavasszal, a járvány kitörése után jelentette be Akár 100 ezer forintos támogatással segíti Szombathely azokat, akik most elvesztették munkájukat 2020. April 02. 12:08 Nemény András polgármester, hogy rendkívüli támogatással segíti Szombathely azokat, akik a járvány következtében vesztették el munkájukat.

Pár nappal később meg is jelent a rendelet Megvan, hogy ki kaphat 100 ezer forintos támogatást Szombathelyen 2020. April 03. 13:05 , amiből kiderül, kik kaphatják meg az egyszeri, akár 100 ezer forintot is elérő krízistámogatást.

Ezek szerint annak jár a maximum 100 ezer forintos támogatás,

"akinek a keresőtevékenysége a Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt (azaz 2020. március 11. napját követően) – a kérelmezőnek fel nem róható okból – igazoltan megszűnt, és az állami foglalkoztatási szervnél (munkaügyi központban) álláskeresőként nyilvántartásba vetette magát, ez esetben a támogatás maximális összege 100.000 forint."

Két dolgot kell igazolni:

 • a keresőtevékenység megszűnését (bármilyen okiratot elfogadunk, pl.: felmondásról szóló munkáltatói nyilatkozat, a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló nyilatkozat, egyéni vállalkozói igazolvány leadásáról szóló igazolás stb.)
 • álláskeresőként a kérelmező nyilvántartásba vetette magát (munkaügyi központ igazolása alapján)
 • Egyéb más támogatások nem zárják ki ennek az új támogatás igénybevételének lehetőségét, de egy családban csak egy személy kaphatja.

  A támogatást már tavasszal sem kötötték jövedelemhatárhoz, azt viszont előírták, hogy meg kell vizsgálni a kérelmező szociális helyzetét, a rendelet úgy fogalmaz, hogy környezettanulmányt kell végezni a kérelmezőnél. Valószínűleg azért, hogy az átlag feletti anyagi körülmények között élőket kiszűrjék.

  A rendeletet most, decemberben módosították. Maradnak a feltételek, az is, hogy nem kötik a támogatást jövedelemhatárhoz. A környezettanulmányt viszont nem kötelező elvégezni, ha azt egy éven belül megtették már, és akkor sem, ha kihirdetett veszélyhelyzet van, mint éppen most is.

  Magasabb lesz a gyógyszertámogatás összege

  A most történt rendeletmódosítás egyéb támogatási formákat is érint. Ilyen például a gyógyszer és gyógyászati segédeszközök vásárlásához nyújtott támogatás. Egyrészt megemelik a támogatás havi összegét. Ez eddig az egy háztartásban élők számára nem haladhatta meg a havi 16 ezer forintot, a jövőben ez a határ havi 20 ezer forint lesz.

  Ráadásul a támogatottak köre kibővül. az egyedül élő, megváltozott munkaképességű személyek pénzbeli ellátásában, vagy rokkantsági járadékban részesülő kérelmezőkkel. Plusz azt a tilalmat is eltörlik, hogy közgyógyellátásban részesülő személy nem kaphat gyógyszer és gyógyászati segédeszköz támogatást, A jövőben ők is jogosultak lesznek a háztartásonkénti havi 20 ezer forintos támogatásra.

  A városháza közlése szerint "a módosítások alapjául a felmerülő szociális szükségletek és az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai szolgáltak. A módosításokkal a rendelkezésre álló anyagi források célzottabb elosztása válik lehetővé."

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19

  Tovább az oldalra