Mutatjuk, milyen lett a kulcsra kész szombathelyi Sportház

Pár hét és lehet menni koncertezni, nyelvet tanulni, közösségi életet élni vagy ingyen netezni.

 • Az Új Széchenyi Terv keretein belül egy multifunkcionális közösségi közművelődési központ létrehozása valósul meg itt.
 • A felújítás 2014. június 17-én, a berendezési tárgyak kibontásával és elszállításával kezdődött.
 • Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 685 millió forint, ami időközben több mint egy milliárdra duzzadt (pontosan 1.014.271.405 forintra).
 • Fő látványossága egy high tech zenekari árok lesz, ami itt a Dunántúlon "majdnem egyedülálló".
 • Az AGORA-Művelődési és Sportház műszaki átadása
  Az AGORA-Művelődési és Sportház műszaki átadása
  Vágvölgyi Bálint

  Szinte napra pontosan egy hónapja jártuk körbe Nézegessen, járja körbe velünk a nemsokára kész szombathelyi MSH-t! 2015. July 06. 18:04 a még felújítás alatt álló szombathelyi Sportházat. Furcsálltuk is, miért kell megint egy újabb bejárást szervezni. (Persze kezdünk hozzászokni, hogy egy-egy uniós projekt legalább négy szalagátvágásos ceremóniához ad apropót. Külön avatják a bejáratot, a parkolót, az épület előtti körforgalmat, aztán átadják egyszer nagyban az egészet.

  Az AGORA-Művelődési és Sportház műszaki átadása
  Látványiroda
  Vágvölgyi Bálint

  De térjünk csak vissza az MSH-ra, és a mostani kulcsátadóra. Mert hiába voltunk szkeptikusak, ez a bejárás látványos lett, mert egy hónap alatt kívülről-belülről tényleg készre fazonírozták az épületet a ZÁÉV-FÉSZ munkásai. Ezúttal a végeláthatatlan beszédektől is megkíméltek bennünket, mindössze az Agora-igazgató, Parais István mondott pár praktikus gondolatot, aztán mint egy jó idegenvezető, kedélyesen körbesétálhattuk vele a helyiségeket, és elmesélte, pontosan mi hol lesz.

  Az AGORA-Művelődési és Sportház műszaki átadása
  Kulcsrakész, itt a bizonyíték
  Vágvölgyi Bálint

  Az építők részéről elmondták, szerencse, hogy két olyan építőipari vállalat nyerte el ezt a beruházást (a FÉSZ ZRT. és az ZÁÉV ZRT.), akik már akkor is léteztek, amikor 52 éve ez a ház megépült. Ezek a cégek ugyanis még ismerik azokat a technológiákat, amellyel ezt a komplexumot felhúzták. Hozzátették, remélik, hogy hamarosan jazz koncerteknek is helyet adhat az MSH. Pláne, hogy a munkálatok jellege számukra is erre a "szabad technikájú" műfajra hajazott. Hiába volt meg az eredeti tervrajz, és készült el a mostani kivitelezési terv, az építtetők számára szinte minden nap egy új kihívással szolgált, ahol azonnal cselekedni kellett.

  Az AGORA-Művelődési és Sportház műszaki átadása
  Látványlift, az egész épület egyébként full extrán akadálymentesített
  Vágvölgyi Bálint

  A sportház egyébként a tervek szerint egy nyitott közösségi tér lesz, egész nap ki és be lehet majd sétálni, fent a folyosókon pedig számítógépes asztalokat helyeznek ki, ingyenes net csatlakozással és wifivel, úgyhogy kedvére ücsöröghet és chatelhet itt bárki.

  Az AGORA-Művelődési és Sportház műszaki átadása
  Vágvölgyi Bálint

  Bent a nagyterem határozottan szűkebb lett (de így is impozáns betonteknő), jobb akusztikával, és új technikai betrendezésekkel felturbózva. A nagyteremben egyébként ugyanannyi férőhely lesz, mint volt, ugyanis a megszüntetett két oldalsó szektor helyett mobillelátókat építenek. Lábkímélő a padló, amihez a régi, jó minőségi parkettát használták fel, alá tettek még rétegeket, felcsiszolták, és különleges anyaggal felületkezelték.

  Az AGORA-Művelődési és Sportház műszaki átadása
  Vágvölgyi Bálint

  Szeptemberig átköltözik az Agora kötelékében működő Gyerekek Háza is a Jászai Mari útról. A nagyteremből leválasztott térségekben új tereket alakítottak ki, ahol többek között nyelvi labor, táncterem és konyha is lesz. Ide költöztetik majd a foglakozásokat, szakköröket is.

  Az AGORA-Művelődési és Sportház műszaki átadása
  Vágvölgyi Bálint

  Kint látványirodák, bent látványlift és látványnagyterem, aminek a mennyezetén látjuk a csöveket és a mechanikát. De ez is a skandináv minimalista dizájn része.

  A lényeg: hogy kész. De most jön a neheze: új élettel, valódi tartalommal megtölteni ezeket a kicsinosított közösségi tereket.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Vigyázz, oszlopveszély az MSH-ban! - Szombathely megint újított

  Megtaláltuk Szombathely új (belső-) építészeti furcsaságát. Ha valaki óvatlanul nyit be, könnyen oszlopnak csapódik.

  Pakolják ki az MSH-t, kezdődik a felújítás

  Június 17-én a berendezési tárgyak, bútorok, egyéb eszközök kibontásával, elszállításával megkezdődtek a tényleges munkálatok a szombathelyi Sportházban.

  Mint szőnyegbombázás után, olyan most a kibelezett és ledózerolt falú MSH

  Katasztrófaturistának éreztünk magunkat, miközben sisakkal a fejen a lecsupaszított szombathelyi Sportház tereiben néztünk körbe. Szürreális fotókért katt!

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Aktuál