Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathely fellélegezhet, marad a városi önkormányzatnál a Schaeffler-beruházás

Gulyás Gergely pontosította a törvényjavaslatot, amit Semjén Zsolt nyújtott be kedd éjszaka.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Schaeffler új szombathelyi gyárát is elveheti a megyei önkormányzat a várostól - írtuk szerda kora délután A Schaeffler új szombathelyi gyárát is elveheti a megyei önkormányzat a várostól May 13. 14:22 . A miniszterelnök-helyettes javaslata szerint ötmilliárd forintra csökkentenék azoknak a beruházásoknak az alsó értékhatárát, amelyeket különleges gazdasági övezetnek nyilváníthat a kormány.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Ha a javaslatot így fogadták volna el, akkor a jelenleg Szombathelyen épülő Schaeffler-gyár Aláírták a Schaeffler-csoport új szombathelyi gyárának beruházási szerződését 2019. November 29. 16:26 a Vas megyei önkormányzat érdekeltségébe megy át, és a gyár oda fizeti majd az iparűzési adót is. Nemény András polgármestert is megkérdeztük, aki azt mondta, ha valóban kiemelt gazdasági övezetté nyilvánítják az ipari parkot és átadják a megyének, akkor Szombathely tönkremegy.

Gulyás Gergely másodszor pontosította Semjén Zsolt törvényjavaslatait
Forrás: hvg.hu

Nemény ugyanakkor kifejezte reményét, hogy Szombathelyt nem érinti majd az ügy, és fel sem merül a kormányban, hogy a szombathelyi ipari parki beruházást különleges gazdasági övezetté nyilvánítsák.

Pár órával később a kormány hivatalos oldalán Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pontosította a Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslatot. Gulyás többek között ezt írta:

"A változás nem érinti a helyi és a központi adók arányának eddigi rendszerét, nem vonatkozik a fővárosban, a budapesti kerületekben, illetve a megyei jogú városokban megvalósuló beruházásokra és az állam nem von el egyetlen fillér adóbevételt sem az önkormányzatoktól."

Vagyis,

Szombathely fellélegezhet, megyejogú városként nem vonatkozik rá a különleges gazdasági övezetek létrehozásának terve.

Nem ez az első eset, hogy egy napon belül pontosítanak egy törvényjavaslatot. Március 31-én éjjel szintén Semjén Zsolt nyújtotta be azt a javaslatot Teljesíthetetlen feladatot kapnának a polgármesteri jogkörök átvételével a megyei védelmi bizottságok April 01. 11:46 , amely szerint a polgármestereknek minden döntésük előtt ki kellett volna kérniük a megyei Védelmi Bizottság jóváhagyását.

A javaslatot másnap délután vissza is vonták Pár órán belül visszavonták a polgármesteri hatásköröket elvonni akaró törvényjavaslatot April 01. 17:24 , ezt akkor is Gulyás Gergely jelentette be. Gulyás a lépést akkor azzal indokolta, hogy "a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól" .

Információink szerint több nagyváros fideszes polgármestere is tiltakozott hatáskörének csonkítása miatt, és ezért lépett vissza a kormány a tervtől.

Nem hivatalos hírek szerint most is hasonló történt, a legnagyobb beruházásokat bonyolító városoknak (Debrecen, Kecskemét, Győr) fideszes vezetői vannak, és az ő ellenkezésük miatt adta ki a pontosítást Gulyás Gergely miniszter. Pár órával azután, hogy Semjén Zsolt benyújtotta törvényjavaslatát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés