Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathely fellélegezhet, marad a városi önkormányzatnál a Schaeffler-beruházás

Gulyás Gergely pontosította a törvényjavaslatot, amit Semjén Zsolt nyújtott be kedd éjszaka.

A Schaeffler új szombathelyi gyárát is elveheti a megyei önkormányzat a várostól - írtuk szerda kora délután A Schaeffler új szombathelyi gyárát is elveheti a megyei önkormányzat a várostól 2020. May 13. 14:22 . A miniszterelnök-helyettes javaslata szerint ötmilliárd forintra csökkentenék azoknak a beruházásoknak az alsó értékhatárát, amelyeket különleges gazdasági övezetnek nyilváníthat a kormány.

Ha a javaslatot így fogadták volna el, akkor a jelenleg Szombathelyen épülő Schaeffler-gyár Aláírták a Schaeffler-csoport új szombathelyi gyárának beruházási szerződését 2019. November 29. 16:26 a Vas megyei önkormányzat érdekeltségébe megy át, és a gyár oda fizeti majd az iparűzési adót is. Nemény András polgármestert is megkérdeztük, aki azt mondta, ha valóban kiemelt gazdasági övezetté nyilvánítják az ipari parkot és átadják a megyének, akkor Szombathely tönkremegy.

Gulyás Gergely másodszor pontosította Semjén Zsolt törvényjavaslatait
Forrás: hvg.hu

Nemény ugyanakkor kifejezte reményét, hogy Szombathelyt nem érinti majd az ügy, és fel sem merül a kormányban, hogy a szombathelyi ipari parki beruházást különleges gazdasági övezetté nyilvánítsák.

Pár órával később a kormány hivatalos oldalán Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pontosította a Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslatot. Gulyás többek között ezt írta:

"A változás nem érinti a helyi és a központi adók arányának eddigi rendszerét, nem vonatkozik a fővárosban, a budapesti kerületekben, illetve a megyei jogú városokban megvalósuló beruházásokra és az állam nem von el egyetlen fillér adóbevételt sem az önkormányzatoktól."

Vagyis,

Szombathely fellélegezhet, megyejogú városként nem vonatkozik rá a különleges gazdasági övezetek létrehozásának terve.

Nem ez az első eset, hogy egy napon belül pontosítanak egy törvényjavaslatot. Március 31-én éjjel szintén Semjén Zsolt nyújtotta be azt a javaslatot Teljesíthetetlen feladatot kapnának a polgármesteri jogkörök átvételével a megyei védelmi bizottságok 2020. April 01. 11:46 , amely szerint a polgármestereknek minden döntésük előtt ki kellett volna kérniük a megyei Védelmi Bizottság jóváhagyását.

A javaslatot másnap délután vissza is vonták Pár órán belül visszavonták a polgármesteri hatásköröket elvonni akaró törvényjavaslatot 2020. April 01. 17:24 , ezt akkor is Gulyás Gergely jelentette be. Gulyás a lépést akkor azzal indokolta, hogy "a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól" .

Információink szerint több nagyváros fideszes polgármestere is tiltakozott hatáskörének csonkítása miatt, és ezért lépett vissza a kormány a tervtől.

Nem hivatalos hírek szerint most is hasonló történt, a legnagyobb beruházásokat bonyolító városoknak (Debrecen, Kecskemét, Győr) fideszes vezetői vannak, és az ő ellenkezésük miatt adta ki a pontosítást Gulyás Gergely miniszter. Pár órával azután, hogy Semjén Zsolt benyújtotta törvényjavaslatát.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra