Különleges vendégek különleges témákkal – Irodalmi délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Fűzfa Balázs egyik kötetében egy Nyugat-interjú is helyet kapott.

Kedden délután már a harmadik alkalommal jelentkezett a Savaria University Press könyvbemutató sorozata a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

A megszokottól eltérően most már kötelező volt a maszkviselés a hallgatók számára. A délután témája az irodalomtörténet és az irodalomtanítás volt, amelyet Fűzfa Balázs irodalomtörténész, az ELTE SEK docense vezetett fel.

Fűzfa Balázs irodalomtörténész volt a délután házigazdája.
Berzsenyi Dániel Könyvtár

A könyvbemutatón ezeket a köteteket mutatták be:

Gömöri György: Elvándorlók és elvágyódók. Esszék, tanulmányok

Gömöri György műfordító, irodalomtörténész 1956-ban hagyta el az országot, és most Londonból jelentkezett be Skype-on. Ez a könyv a tizenkilencedik és a huszadik századra fókuszál, amely különböző alkotók aspektusaira reflektál – tudtuk meg.

Gömöri György irodalomtörténész Londonból jelentkezett be a könyvbemutatóra.
Berzsenyi Dániel Könyvtár

A célja az, hogy az olvasók más-más szempontból ismerjék meg például József Attilát vagy Weöres Sándort. Gömöri azt is elárulta, hogy Alkonyi séta címmel már íródik a következő könyve, amely egy verseskötet lesz.

Láng Gusztáv: Dsida Jenő költészete

A kötet szerzője sokáig élt Erdélyben, ezért is áll közel a szívéhez a szintén erdélyi származású magyar költő. Az eseményen Rozmán Kristóf előadásában hangzott el a Sötétség verse, amelyben az éjszaka, sőt még a tél is központi képként elevenedett meg a hallgatóság szeme előtt. Fűzfa Balázs szerint bravúros elemzés található a versről Láng Gusztáv kötetében.

Fűzfa Balázs(szerk.): „Sejtjeimbe vackolódó föld”. Antológia a határainkon túli magyar irodalomról, nyelvről, kultúráról

A könyv a maga sokszínűségében reflektál azokra a kérdésekre, amelyek a határainkon túli értelmiség számára kérdésként merültek fel a közelmúltban, illetve a mában, és válaszlehetőségeket fogalmaz meg ezekre a kérdésekre.

A mű részét képezik a nyugati emigráció képviselői által alkotott művek is, melyek újabb szempontokat vethetnek fel a modern ember gondolkodásában. A könyv további szerkesztői két dokturandusz hallgató: Süth Gabriella és Sárközi Balázs.

Fűzfa Balázs: Létezésformák. Interjúk, esszék, tanulmányok

A kötet írásai egy interjú kivételével az elmúlt négy évben keletkeztek. A szerző szerint mindig felmerül az a kérdés: érdemes-e, fontos-e, az emberek figyelmére méltó-e az, amit csinál.

Végül vigasztalja magát a szívének kedves élményekkel, melyek egykori tanítványokat idéznek, akik évtizedek múlva is emlegetnek egy-egy tanórát, amelyre ő már, bevallja őszintén, olykor nem is emlékszik. Ebben a kötetben Józing Antal, a Nyugat újságírójának egy interjúja Az irodalom mint az agresszió legyőzése – Születésnapi beszélgetés Fűzfa Balázzsal 2018. December 04. 20:37 is megtalálható.

A közönség és a szerzők.
Berzsenyi Dániel Könyvtár

Fűzfa Balázs(szerk.) Irodalom, tanítás. Esszék, tanulmányok

A kötetet az ELTE SEK oktatói, illetve volt hallgatói szerkesztették. Köztük például Barták Balázs is, aki elmondta, hogy az irodalomtanítás egyik fontos részének kellene lennie a költészetnek az olvasóra való hatása.

A könyv egy másik szerzője, Rozmán Kristóf magyartanár, volt egyetemi hallgató, az irodalomórán való versmondásról beszélt. Szerinte fontos, hogy egy pedagógus felolvassa a verset, hogy ezzel is segítse az értelmezést a gyerekek számára, főleg a hangsúlyok kiemelésével, mert így érződik leginkább a művek valódi értéke.

A könyvek megjelenését a Magyar Művészeti Akadémia támogatása tette lehetővé. A borítókat Bonyhádi Károly „Nem is én csinálom a művet, hanem ő engem” – Születésnapi beszélgetés Bonyhádi Károllyal 2021. June 27. 18:57 és Trifusz Péter grafikusok tervezték. Az előbbi szintén ott volt a könyvbemutatón és beszélt a munkájáról is. A kötetbemutató negyedik állomása november 30-án lesz a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra