Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Különleges vendégek különleges témákkal – Irodalmi délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Fűzfa Balázs egyik kötetében egy Nyugat-interjú is helyet kapott.

Kedden délután már a harmadik alkalommal jelentkezett a Savaria University Press könyvbemutató sorozata a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

A megszokottól eltérően most már kötelező volt a maszkviselés a hallgatók számára. A délután témája az irodalomtörténet és az irodalomtanítás volt, amelyet Fűzfa Balázs irodalomtörténész, az ELTE SEK docense vezetett fel.

Fűzfa Balázs irodalomtörténész volt a délután házigazdája.
Berzsenyi Dániel Könyvtár

A könyvbemutatón ezeket a köteteket mutatták be:

Gömöri György: Elvándorlók és elvágyódók. Esszék, tanulmányok

Gömöri György műfordító, irodalomtörténész 1956-ban hagyta el az országot, és most Londonból jelentkezett be Skype-on. Ez a könyv a tizenkilencedik és a huszadik századra fókuszál, amely különböző alkotók aspektusaira reflektál – tudtuk meg.

Gömöri György irodalomtörténész Londonból jelentkezett be a könyvbemutatóra.
Berzsenyi Dániel Könyvtár

A célja az, hogy az olvasók más-más szempontból ismerjék meg például József Attilát vagy Weöres Sándort. Gömöri azt is elárulta, hogy Alkonyi séta címmel már íródik a következő könyve, amely egy verseskötet lesz.

Láng Gusztáv: Dsida Jenő költészete

A kötet szerzője sokáig élt Erdélyben, ezért is áll közel a szívéhez a szintén erdélyi származású magyar költő. Az eseményen Rozmán Kristóf előadásában hangzott el a Sötétség verse, amelyben az éjszaka, sőt még a tél is központi képként elevenedett meg a hallgatóság szeme előtt. Fűzfa Balázs szerint bravúros elemzés található a versről Láng Gusztáv kötetében.

Fűzfa Balázs(szerk.): „Sejtjeimbe vackolódó föld”. Antológia a határainkon túli magyar irodalomról, nyelvről, kultúráról

A könyv a maga sokszínűségében reflektál azokra a kérdésekre, amelyek a határainkon túli értelmiség számára kérdésként merültek fel a közelmúltban, illetve a mában, és válaszlehetőségeket fogalmaz meg ezekre a kérdésekre.

A mű részét képezik a nyugati emigráció képviselői által alkotott művek is, melyek újabb szempontokat vethetnek fel a modern ember gondolkodásában. A könyv további szerkesztői két dokturandusz hallgató: Süth Gabriella és Sárközi Balázs.

Fűzfa Balázs: Létezésformák. Interjúk, esszék, tanulmányok

A kötet írásai egy interjú kivételével az elmúlt négy évben keletkeztek. A szerző szerint mindig felmerül az a kérdés: érdemes-e, fontos-e, az emberek figyelmére méltó-e az, amit csinál.

Végül vigasztalja magát a szívének kedves élményekkel, melyek egykori tanítványokat idéznek, akik évtizedek múlva is emlegetnek egy-egy tanórát, amelyre ő már, bevallja őszintén, olykor nem is emlékszik. Ebben a kötetben Józing Antal, a Nyugat újságírójának egy interjúja Az irodalom mint az agresszió legyőzése – Születésnapi beszélgetés Fűzfa Balázzsal 2018. December 04. 20:37 is megtalálható.

A közönség és a szerzők.
Berzsenyi Dániel Könyvtár

Fűzfa Balázs(szerk.) Irodalom, tanítás. Esszék, tanulmányok

A kötetet az ELTE SEK oktatói, illetve volt hallgatói szerkesztették. Köztük például Barták Balázs is, aki elmondta, hogy az irodalomtanítás egyik fontos részének kellene lennie a költészetnek az olvasóra való hatása.

A könyv egy másik szerzője, Rozmán Kristóf magyartanár, volt egyetemi hallgató, az irodalomórán való versmondásról beszélt. Szerinte fontos, hogy egy pedagógus felolvassa a verset, hogy ezzel is segítse az értelmezést a gyerekek számára, főleg a hangsúlyok kiemelésével, mert így érződik leginkább a művek valódi értéke.

A könyvek megjelenését a Magyar Művészeti Akadémia támogatása tette lehetővé. A borítókat Bonyhádi Károly „Nem is én csinálom a művet, hanem ő engem” – Születésnapi beszélgetés Bonyhádi Károllyal June 27. 18:57 és Trifusz Péter grafikusok tervezték. Az előbbi szintén ott volt a könyvbemutatón és beszélt a munkájáról is. A kötetbemutató negyedik állomása november 30-án lesz a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra