Van úgy, hogy a férfi porszívózik meztelenül

Öt szombathelyi kiadású könyvet mutattak be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Megtartotta az idei első kötetbemutatóját a Savaria University Press a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A kötetlen beszélgetést Fűzfa Balázs irodalomtörténész vezette, aki egyben az esemény házigazdája is volt. A közönség négy szerzővel és köteteikkel ismerkedhetett meg az eseményen:

 • Beck Zoltán–Jónás Tamás: Talajgyakorlatok (Szendiszűcs István fotóival)
 • Két szerző, akik igazán régóta ismerik egymást. Vagy legalábbis találkoztak már akkor, amikor még egyikőjük sem volt szerző. Vagy senki nem tudta róluk - talán még ők sem -, hogy szerzők. Azóta is találkoznak, olykor szándékosan, olykor véletlenül, és a szövegeik is összeakadnak: olykor szándékosan, olykor véletlenül.

 • Rónaszéki Linda: Szabad szomszédolni, avagy Triccs-traccs
 • A mesekönyv az óvodás, kisiskolás közönség számára tartogat történeteket. A helyszín egy lakótelep, ahol különböző emberi karaktereket megtestesítő állatok laknak szoros közösségben. A könyv nem titkoltan elfogadásra nevel, miközben nem erőlteti a felnőtt véleményét a gyermekre, csupán feltárja a dolgok sokszínű értelmét.

  Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélgetett a szerzőkkel
  Zleovszki András Berzsenyi Dániel Könyvtár

 • Bordács Andrea: A múzsák lázadása
 • A szerző, Bordács Andrea, kortárs művészettel foglalkozó szakember, akinek többek között az egyik kutatási területe a nőművészet. A tanulmánykötet azon tanulmányaiból válogat, melyek ezt a női nézőpontot vizsgálják. A kötet bevezetőjében definiálja, kiket is nevezünk nőművészeknek, mennyiben mások, mint a női művészek, majd áttekintést kapunk a női alkotók, de különösen a nőművészek különböző nemzedékeiről

  Az öt bemutatott könyv és borítójuk
  Berzsenyi Dániel Könyvtár

 • Szentkirályi Attila: Akasztófavirágok kertje
 • A regény 1970/71-ben játszódik. A Kádár-rendszer legfényesebb éveit éli ekkor. Egy Budapestre felkerült parasztfiú, Csillag Tivadar szemével látjuk az emberek különféle útkereséseit. Kis ideig úgy tűnik, neki óriási szerencséje lesz, mert egy befolyásos vállalatigazgató, Fehér Emil megkedveli, és magához veszi. Cserébe gondoznia kell a házhoz tartozó kertet... Fehérék kertje viszont a tavasz közeledtével nem kel életre, és lassan minden és mindenki kezdi megmutatni a valódi arcát.

 • Szentkirályi Attila: Végül a végtelenben - Válogatott versek és utazások
 • Ez a válogatás a költő folyóiratokban megjelent, de kötetben ki nem adott verseit gyűjti egybe. E versek fő témája az elindulás, az utazás, és a végső megérkezés élménye. Témája az Ember, és az ő útja ebben a mindenségben, amit Életnek nevezünk. Filozofikus versek ezek, fogódzók, olyanok, mint a magunk elé emelt kis lámpafények. Az alkotó célja, hogy a többnyire hat-nyolc soros gondolatokból egyetlen nagy ciklus formálódjon, és hogy a sok kis fénypont végül verőfényként bevilágítsa az érkezésünket. A könyvet a szerző fotói illusztrálják, melyek lélegző részei a szavaknak

  (Az ismertetők forrása: www.libri.hu)

  A könyvek olyan témákat járnak körbe, mint például a női nézőpont a művészetben. Milyen az, amikor nem a nő áll a vászon festett oldalán, hanem éppen a másikon amelyiken egy meztelenül porszívózó férfit fest.

  Nagy volt az érdeklődés, az idei első kötetbemutató iránt
  Zleovszki András Berzsenyi Dániel Könyvtár

  Központi gondolat még az irodalom és a mesék szerepe az elfogadásban, vagy éppen az ember és az ő útja ebben a mindenségben, amelyet ezeken a műveken keresztül igyekeznek átadni az írók a műélvezők számára.

  A sorozat hamarosan folytatódik, ahol újabb szombathelyi kiadású könyveket ismerhetnek meg az olvasók.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra