Látványos tűzgömb Magyarország fellett

A kutatók megpróbálják megkeresni a meteorit darabjait.

Hosszú pályavonalú fehér fényű tűzgömb látszódott Magyarország felett csütörtökön este – közölte a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT).

A jelenséget a bajai, bükki, győri és zalaegerszegi teljes égbolt kamera állomásai rögzítették.

Magyar Meteoritikai Társaság

A hullást kb. 5 másodpercen keresztül lehetett megfigyelni.

„A csúcsfényesség környékén -6, -8 magnitúdó fényességet ért el a meteor, ami valamivel meghaladja a Vénusz bolygó legnagyobb fényességét. Ezt követően fényessége csökkent miközben anyagdarabok szakadoztak le róla, ezt szaknyelven fragmentálódásnak nevezik” – írják.

A modern eszközök segítségével a szakembereink így ki tudják majd számítani a hulló test pályáját testek lehullását, és a hullási zónát, így meg lehet keresni a meteorit darabjait, amit aztán reményeik szerint a magyar kutatók megvizsgálhatnak.

Ami már csak azért is lenne szenzáció, mert a legutolsó szemtanús, tehát dokumentált magyar meteorit 1944. május 3-án hullott Mike község mellett, tehát 78 éve nincs szemtanús hullású magyar meteorit.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?