Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eldózerolt, lebontott, felrobbantott üzemek nyomában

Vannak gyárak, amiket nem csak bezárnak, a föld színéről is eltüntetnek. Megemlékezünk néhányról, Szombathelyen, Körmenden, Kőszegen jártunk.

Bezárt, megszűnt gyárakról már többször írtunk Évtizedekig jó úton járt a Sabaria Cipőgyár – Megszűnt üzemek nyomában 2011. November 02. 06:45 , ezúttal azokkal a hajdan sikeres vállalatokkal foglalkozunk, amelyekből legfeljebb némi mementó maradt.

Kertész Tsz

Az egykor nevéhez méltóan virágzó szombathelyi szövetkezet több hektár területen lévő üvegházakban termesztett cserepes dísznövényeket és orchideát, üvegházakat is magas színvonalon készítettek. Nem véletlenül voltak ismertek termékeik a világ számos országában. A 2006-ban megszűnt szövetkezet telephelyét felszámolták, lebontása több éven keresztül tartott. Egy részét azóta beépítették.

Ki gondolná, hogy itt egykor virágzó szövetkezet működött
Ki gondolná, hogy itt egykor virágzó szövetkezet működött
Nyugat.hu

Szombathelyi Lakástextil Vállalat

A vállalat termékei: fonal, bútorszövet, szőnyeg, takaró és műszőrme voltak. A céggel szembeni felszámolási eljárás 1993 októberében indult meg. Az Írottkő utcai üzemi terület Életek munkáját temette el a porba hullt Latex 2012. June 11. 12:10 évek hosszú során át várt sorsára, majd a közelmúltban robbantással tették a föld színével egyenlővé Véget ért a robbantássorozat: végleg ledőlt Latex-gyár 2012. May 25. 19:25 a gyárkomplexumot. Igaz, az Írottkő utcai épületrész még megmaradt.

A még megmaradt Írottkő utcai Latex épület
A még megmaradt Írottkő utcai Latex épület
Nyugat.hu

Kőszegi Posztógyár

2008 tavaszán egyetlen éjszaka alatt önkényesen lebontották Felfüggesztettet kaptak a kőszegi posztógyár lebontói 2011. July 15. 13:39 , romhalmazzá változtatták a hajdan jól működő, sok embernek munkát adó, majd felszámolás alatt álló, nagyjából hét hektárnyi területen elhelyezkedő Kőszegi Posztógyár termelő területét. Lényegében is itt csak az utcafronti irodaház maradt meg mementóként. A romok eltakarítása után a területen egy szupermarketet létesítettek Gyártorony a kőszegi Tescón 2011. June 15. 09:31 eddig.

Ez lett a ledózerolás után a kőszegi posztógyárból
Ez lett a ledózerolás után a kőszegi posztógyárból
Nyugat.hu

Körmendi sajtüzem

A város határában lévő körforgalomnál működött, holland érdekeltségű cég csaknem 4 ezer négyzetméteres üzemcsarnoka 2007 áprilisában égett le Robbanás – Megsemmisült a körmendi sajtgyár! (kép+videó) 2007. April 28. 23:55 szinte teljesen, és megsemmisültek a gyártósorok is. Egy ideig még úgy volt, hogy az üzemet újjáépítik, aztán ebből nem lett semmi. Rendbe tették, parkosították viszont a területet, mintha itt termelőüzem soha sem lett volna.

Romeltüntetés a leégett körmendi sajtgyárnál
Romeltüntetés a leégett körmendi sajtgyárnál
Nyugat.hu

Szombathelyi Tejüzem

Tekintélyes alapterületű, zöldellő földterület, telekeladást hirdető tábla látható a Söptei úti körforgalomnál, a többszintes, viszonylag korszerű épülettel is rendelkező szombathelyi Tejüzem helyén. A megye tejtermék ellátásában egykor oroszlánrészt vállaló, több száz embernek munkát adó üzemet néhány éve bontották le Volt egyszer egy tejüzem Szombathelyen 2009. April 16. 09:28 , a földdel tették egyenlővé. Mintha sosem lett volna.

Ezen a helyen egykor a tejüzem épületkomplexuma állt
Ezen a helyen egykor a tejüzem épületkomplexuma állt
Nyugat.hu

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra