Legenda és valóság - Volt egyszer egy Osztyapenkó-szobor

A fiatalabb generációnak fogalma sincs, hogy miről beszélek. Az idősebbeknek viszont bepárásodik a szeme. És közben egy újabb legendával lettünk szegényebbek.

Néhány héttel ezelőtt az M1-es felől érkeztem Budapestre, és valamiért eszembe jutott az egykori Osztyapenkó-szobor, amelyet oly jól ismertek a Dunántúl lakói.

Merthogy aki annak idején a Balaton felől, Pécsről, Győrből, Szombathelyről stb. érkezett a fővárosba, az Ladával, Wartburggal, Trabanttal stb. nagy valószínűséggel elsuhant a jellegzetes, nagyra nőtt orosz katona mellett.

Az 1951-ben felállított szobor kő talpazata 5,6 méter, míg maga a bronzalak 4,35 magas volt. Alkotója: Kerényi Jenő (1975)
Fortepan/UVATERV

A szobor mellől indultak kalandra a stopposok, itt adtak randevút egymásnak a fővárosba érkező vidékiek („várjatok be az Osztyapenkónál”). Jelen sorok íróra egyszer pedig egyszer itt kötött ki hajnalban, miután hálózsákjával eredménytelenül keresett szállást a budai hegyekben.

Atopposok a Balatoni útnál, háttérben a Budaörsi út és az Osztapenko szobor (1966).
Fortepan/Magyar Rendőr

Most pedig, részben az idő, részben az átalakult környék miatt nem emlékeztem arra, hogy hol is volt pontosan az ikonikus alkotás - és ezzel így voltak útitársaim is az autóban.

Az internet korában szerencsére az ilyen kérdésekre nagy hatékonysággal lehet gyors választ találni. Nos, az Osztyapenkó-szobor a balatoni út (7-es) út elágazásánál állt (sokkal közelebb a belvároshoz, mint amire emlékeztem).

Azért nehéz most beazonosítani a helyet, mert a két irány közötti, parkszerű, nagyobbacska füves terület eltűnt, pontosabban hangfogó kerítések közé került.

Ha valakit netán érdekel, annak egy ezzel a Streetview fotóval tudok segíteni.

Google Streetwiev

De ki volt Osztyapenkó?

Ilja Afanaszjevics Osztapenko (állítólag ez a helyes változat) 1904-ben, a mai Ukrajna területén született. Bányászként dolgozott, amíg a második világháborúban be nem hívták katonának. Mivel jól beszélt németül, feladatai közé tartozott az elfogott német hadifoglyok kihallgatása, és őt választották, hogy Budapest ostroma előtt Steinmetz Miklóssal együtt vigye el a németeknek a megadásra szólító ultimátumot.

Az idősebbek valószínűleg emlékeznek halálának körülményeire is, mely szerint a németek „orvul meggyilkolták” a parlamentereket.

Egy legendával kevesebb

A valóság ezzel szemben nagyon más: a történészek ismét egy legendástól fosztottak meg minket, amikor kiderítették, hogy Osztapenko valójában saját tűztől halt meg.

Mai tudásunk szerint 1944. december 28-án este és 29-én reggel az oroszok hangszórókon közölték a németekkel, hogy merre megy majd a két parlamenter.

Steinmetz Vecsésről indult 29-én délelőtt, de dzsipje – vitatott körülmények között – fennakadt az aknazáron és a vele tartó parlamenterek meghaltak.

Osztapenkó és társai ezért gyalog indultak el még ugyanezen a napon Budaörs felől, és sikeresen át is értek a németekhez. Akik bekötötték az oroszok szemét és egy német alezredeshez vitték őket. Akinek viszont nem volt engedélye kibontani a borítékot, így visszaküldte azt a parlamenterekkel. Ekkor viszont erős aknatű alá kerültek a németek, akik figyelmeztették is az oroszokat, hogy ne induljanak el, de azok megkísérelték a visszajutást. Ekkor végzett az egyik gránátrepesz Osztapenkóval.

A szobor

A valóságot átírni szerető kommunista propaganda később csinált mártírt az orosz századosból, és emelt szobrot 1951-ben.

Kerényi Jenő alkotását 1956-ban ledöntötték, amit aztán újra öntöttek és 1958-ban ismét felállították. Egészen 1993-ig állt a helyén, hogy aztán a rendszerváltás hevében ezt is elszállítsák a szocializmus hasonló alkotásait őrző Memento Szoborparkba .

Jó tíz évvel ezelőtt a 11. kerület képviselőtestülete rábólintott arra, hogy helyére az útrakelők és utazók védőszentjének, Szent Kristófnak a szobra kerüljön, de azóta sem történt semmi.

Ironikus, hogy a szobor emlékét – az idősebb generációk mellett – a közeli McDonald’s is őrzi. Osztyapenkó neve nemcsak a gyorsétterem számláin jelenik meg, de mint Szép Kártya-elfogadóhely is így van nyilvántartva.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?