Legyetek szeretettel! – Itt a Brenner János életéről szóló sorozat előzetese

Nagyrészt Vas megyében forgatták és a Weöres Sándor Színház szinte egész társulata szerepel benne.

Januárban derült ki, Szombathelyi színészekkel készül sorozat Boldog Brenner Jánosról January 27. 20:04 hogy hétrészes tévésorozat készül a négy évvel ezelőtt Szombathelyen boldoggá avatott Brenner János életéről, Szilágyi Andor rendezésében. A projektben több szombathelyi és zalaegerszegi színész is közreműködik, Brenner Jánost pedig a Weöres Sándor Színház fiatal színésze, Jámbor Nándor alakítja.

Jámbor Nándor a forgatáson.
Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Februárban aztán el is kezdődött a forgatás, Februárban kezdik forgatni Szentgotthárdon a Boldog Brenner Jánosról szóló tévésorozatot January 26. 18:08 zömében az eredeti helyszíneken, Szentgotthárdon és környékén. Több jelenetet vettek fel a szentgotthárdi városháza épületében, amely egykor ciszterci apátsági kolostor volt. De forgattak Szombathelyen is, Brenner János példát mutat - ezúttal egy filmben April 11. 19:29 például a Brenner-házban, a Perint-parton és a Szalézi-templomban is – kollégáink ide kukkantottak be, épp a temetési jelenet felvételére.

A sorozat egyértelműen a korhűségre törekszik, a valóságot kívánja bemutatni - mondta akkor Szilágyi Andor rendező, aki hozzátette, hogy a statisztákat helybeli jelentkezők közül választották ki.

Színészek és civilek ültek fekete ruhában a templomban, elől koporsó, körülötte ministránsok. Sokan elmentek a felhívásra, mert mégis csak izgalmas élmény statisztának lenni. Sokan kíváncsiak voltak, milyen is egy forgatás, de volt olyan is, akit szorosabb, rokoni szálak fűztek a megboldogult atyához, ezért ült be a gyászoló tömegbe.

A forgatás simán ment, tavasszal sikeresen befejezték, a napokban pedig meg is jelent az első előzetes. PJ-vel, a YouTuberrel kezdődik a videó, ő lesz a cselekmény „vezető szála”, mint azt korábban elárulta a rendező. Szóval PJ épp megérkezéik Szentgotthárdra, hogy kiderítse az igazságot Brenner János halálával kapcsolatban.

A vértanú halált halt Brenner atya megölésének körülményeit ugyanis máig homály fedi. A 26 éves rábakethelyi káplán halálát harminckét késszúrás okozta 1957. december 14-éről 15-ére virradó éjszaka, amikor sürgős betegellátás ürügyén kicsalták plébániai lakásából.

Az 1956-os forradalom utáni egyházüldözés mártírja volt, azért vált gyanússá, mert az akkori államhatalom rossz szemmel nézte, hogy fiatalokkal foglalkozott. A filmbeli nyomozás pedig így bepillantást enged a kommunista hatalom restaurációjába is 1956 után.

Kérdezgetni kezdi az embereket, majd olyan „misztikus találkozásban” lesz része, amely az ő életét is teljesen megváltoztatja - tette hozzá Szilágyi Andor, aki többek közt a Mansfeld Péterről szóló filmet is rendezte.

Jámbor Nándor mellett szerepel a sorozatban a Weöres Sándor Színház szinte teljes társulata, így Szerémi Zoltán, Németh Judit, Orosz Róbert, Kelemen Zoltán, Balogh János, Szabó Róbert Endre, Róbert Gábor, Gyulai-Zékány István, Szabó Tibor, Keller-Dénes Emőke, Bálint Éva, Sipos László Márk, Antal D. Csaba, Horváth Ákos, Csonka Szilvia és Hajdu Péter István is.

A sorozatot 550 millió forinttal támogatta a Nemzeti Filmintézet és a tervek szerint decemberben debütál a Hír TV-n. De nemcsak magyar, hanem angol nyelven is megjelenik majd, várhatóan még szintén idén.


De ki is volt a boldoggá avatott, szombathelyi születésű mártír, Brenner János, akit azzal csaltak ki éjszaka a paplakból, hogy beteghez kell mennie, majd majd útközben megölték? Egy korábbi cikkünkben elolvashatja! Ki is volt a boldoggá avatandó szombathelyi születésű mártír, Brenner János? 2017. November 09. 14:59

Brenner János és László Zircen oblátusi és novíciusi ruhában
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra