Lesznek megszorítások vagy Orbán Viktor kimozogja őket?

A miniszterelnök kategorikusan tagadja, hogy behúzzák a kéziféket.

Rosszabbul élünk, mint négy éve.

Talán még vannak, akik emlékeznek, hogy ezzel a kampányszlogennel ugrott neki a Fidesz a 2006-os választásoknak, amit aztán be is bukott annak rendje és módja szerint.

Merthogy a magyar állampolgárok többsége egyáltalán nem érezte úgy, hogy 2006-ban rosszabbul élt, mint 2002-ben. Hogy ebben mekkora része volt az akkori baloldali kormánynak, és mi lett a folytatás, az most nem ide tartozik.

Mindenesetre a mostani választások előtt néhány nappal szerkesztőségünk ilyen címmel kapott sajtómeghívót a DK-tól:

Az Orbán-kormány brutális áremeléssel tenné tönkre a Húsvétot - Csak a kormányváltás akadályozhatja meg ezt

Most már tudjuk, hogy nem lesz kormányváltás, húsvét viszont valószínűleg igen.

A szavazás végeredménye azt sugallja, az emberek nem igazán ijedtek meg egy „brutális áremeléssel tönkretett húsvét” lehetőségétől, és úgy döntöttek, hogy újabb négy évre bizalmat szavaznak az Orbán-kormánynak.

Hogy pontosan mi, hogyan és miért történt április 3-án Magyarországon, azt már nagyon sokan elemezték, és még többen fogják a jövőben, azonban az elmúlt választások tapasztalatából az elég tisztán kirajzolódik, hogy a magyar választók sok mindent elhisznek bemondásra, orbitális és átlátszó hazugságokat is, de az anyagi helyzetüket tekintve már sokkal nehezebb átdobni őket a palánkon.

Márpedig a statisztikák azt mutatják, tetszik, vagy nem, hogy Magyarországon egyre kevesebb a szegény, hogy a középosztály gyarapodik és a vásárlóerőt tekintve is araszolunk felfelé az uniós rangsorban. Már két nyugati országot is megelőz Magyarország a vásárlóerős GDP alapján March 30. 11:49

Egy átlagos szombathelyi parkoló - Egyszerűen nem igaz, hogy gazdaságilag nem mentünk előre.
Mészáros D. Zsolt

Még mielőbb elindul a kommentáradat, gyorsan ideírom: igen, vannak reménytelenül leszakadó vidékek, a magyar falvak jó része még mindig szívbe markolóan szegénynek néz ki, az ország az elmúlt évtizedekben kihagyta azt a nagy történelmi lehetőséget, amivel számos térségbeli állam élni tudott, és ami talán már soha nem ismétlődik meg.

De nem igaz, hogy nem ment előre az ország az elmúlt 12 évben, és minden politikai propaganda, amely ennek ellenkezőjét akarja bizonyítani, visszafelé sül el.

Ugyanakkor valóban izgalmas a kérdés, hogy előre megyünk-e a jövőben. Legalábbis gazdasági értelemben. (Az egyéb vonatkozások elé most kivételesen állítsunk egy jótékony és nagyon vastag paravánfalat.)

Nos, abban egyetértés van – gyakorlatilag politikai oldaltól függetlenül -, hogy nehéz időszak jön.

Még a választások előtt volt egy olyan érzésem, hogy az ellenzék egy része meg is szeppent a feladattól, nem mindenki akarta ezt a munkát, egyszerűbb felelősség nélkül, de jó fizetésért beülni a parlament hátsó padjaiba.

És most minden szem a kormányra szegeződik, hogy mit is kezd a gyülekező sötét felhőkkel,

 • a járvány okozta világgazdasági akadozásokkal,
 • a háborús kihívásokkal,
 • az infláció elszabadulásával,
 • a meglódult államadóssággal,
 • a megrendült forinttal,
 • a rezsicsökkentéssel,
 • a hatósági élelmiszerárakkal,
 • a befagyasztott benzinárakkal,
 • a nemsokára lejáró kamatstoppal. Csúnya világ jöhet július 1-tól Magyarországon March 26. 08:55
 • Erről egyelőre gyakorlatilag semmit sem lehet tudni.

  Az utóbbi hónapokban nagyon keveset beszélt erről a kormánypárt, éppen ezért feltűnést keltett, amikor Orbán Viktor két nappal a választások előtt azt mondta a rádióban, Orbán Viktor szerint nemsokára mély gazdasági válság jön Európában April 01. 08:17 hogy:

  Jelentős és mély európai gazdasági válság előtt állunk.

  Sokan ezt annak beismeréseként és előkészítéseként vették, hogy a választások után azonnal jönnek a megszorítások. Ehhez képest váratlan fordulat történt a szerdai nemzetközi sajtótájékoztatón. Nemzetközi sajtótájékoztató - Orbán Viktort felhívta Putyin April 06. 14:27

  Kizárható.

  Ezt válaszolta Orbán Viktor, amikor a 24.hu újságírója az iránt érdeklődött, hogy lesznek megszorítások Magyarországon.

  A miniszterelnök más kérdések kapcsán azt is mondta, hogy minden árstopnak megvan a határideje, amelyeket minden esetben be fog tartani a kormány, ugyanakkor arra törekednek, hogy minél nagyobb mértékben meghosszabbítsák azokat. Az üzemanyagárakkal kapcsolatban már megkezdődtek a tárgyalások, hogy fenntartható legyen addig, amíg az európai környezetben ilyen magasak az árak.

  A rezsicsökkentéssel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, hogy azt is fenn akarja tartani a kormány, „és erre mutatkozik is esély” .

  Egy külföldi újságíró kérdésére a miniszterelnök azt mondta, hogy

  az embereket terhelő adókat nem emelik,

  igaz, a multinacionális cégek adójának emelését nem zárta ki.

  Egyelőre tehát úgy néz ki, Orbán Viktor tényleg azzal számol, hogy az egyelőre ismeretlen összetételű új Orbán-kormány valahogy ki tudja majd mozogni a lakosságot érintő megszorításokat.

  Ez mindenképpen izgalmasnak kísérletnek ígérkezik.

  Annál is inkább, mert úgy néz ki, hogy megszűnni látszik, sőt már meg is szűnt a világgazdaság kedvező passzátszele és nem láthatók a magyar gazdaság tartalékai sem, amikre szükség lenne ahhoz a bizonyos gázfröccshöz az árokból való kiugráshoz.

  Azaz néhány hónapon belül kiderül, hogy valóban mit tud a magyar kormány éles helyzetben, egy olyan műfajban, amit a tapasztalatok szerint nem lehet óriásplakátokkal és lebutított kommunikációs üzenetekkel letudni.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Vélemény