Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lezárult a kutya-saga a szombathelyi Parkerdőben, új gazdát keresnek a magára hagyott ebnek

Többen is a szívükön viselték a sorsát és próbáltak segíteni rajta. Most talán boldog véget ér a keszekusza történet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy hónappal ezelőtt kezdődött Olvasói videó: Kutyát mentettek a szombathelyi Parkerdőnél 2020. August 07. 20:53 egy szerencsétlenül járt kutya kalamajkája a szombathelyi Parkerdőben, akinek először egy környékbeli férfi és nő sietett segítségére. Miután látták, hogy már napok óta nem etette és nem itatta senki az állatot, engedélyt kértek az ingatlan tulajdonosától és fűrésszel, fogóval, kalapáccsal leverték a kapun lévő lakatot, hogy megnézzék, jól van-e a kutya. Egyébként nem az ingatlan tulajdonosáé a kutya, a valódi gazda csak használta a helyet és több olvasónk állítása szerint is kórházban van, válságos állapotban.

A mentőakciót videóra vették és lapunkhoz is eljuttatták segítség reményében. Felvették a kapcsolatot a rendőrséggel, a helyi állatvédőkkel és állatmentőkkel, valamint a gyepmesterrel is, de segíteni senki sem tudott a kutyán. Még hetekkel később is a rendezetlen és hulladékokkal teli kertben vesztegelt, ahonnan gyakran ki is szökött, ennek pedig érthető módon egyáltalán nem örültek a környékbeliek, sőt, sokan féltek is tőle.

Sokan a lelkükre vették a kutya sorsát

Közben pedig újabb és újabb szombathelyi állatbarátok is a szívükön kezdték viselni az állat sorsát, így egyre többen próbáltak segíteni rajta. Voltak kint például chipet leolvasni és kiderült, hogy egy menhelyi kutyáról van szó. Mindezt annak ellenére, hogy olyan információk is eljutottak lapunkhoz, hogy a kutya kissé agresszív is tud lenni, ráadásul állítólag egy idős nőre is rátámadt.

Az ebről szóló második cikkünk Már két hete a szombathelyi Parkerdőben vesztegel a gazdátlan kutya, állítólag rátámadt egy idős asszonyra is 2020. August 24. 18:52 megjelenése után felkereste lapunkat az a hölgy is, aki családjával és egy kutyaoktató ismerőssel együtt ment el a Parkerdőbe chipet leolvasni. Mint írta, a chip alapján meglett egy korábbi tulajdonos, egy idős házaspár, akik 2015 körül elajándékozták a kutyát, mert koruk miatt nem tudták már ellátni.

Elárulta azt is, az egykori gazdák nem tudják, hogy azóta kihez került a kutya és sajnálják, hogy ilyen sorsa jutott. Ők nem menhelyről hozták el, de nincs kizárva, hogy 2015 óta megjárta valamelyik telepet, ezt a Vasi Állatvédők kezdték vizsgálni. Olvasónk az állatkórháztól kérte el a chip alapján a nyilvántartásban regisztrált személy elérhetőségét, de valószínűnek tartja, hogy a menhelyi adatbázisok kiterjedtebbek, így felhívta az említett szervezetet, és megadta nekik a chip számát.

„Tájékoztattam a chip szerinti tulajdonost, hogy mivel a chip a nevükön van, ők felelnének az állatért, de inkább lemondtak róla. Jobb híján most én és a családom próbálunk neki biztos helyet találni. Mikor ott jártunk, a kutya egyáltalán nem volt agresszív, az őt etető úr kb. 2 perc alatt le tudta olvasni a chipet a leolvasó segítségével, amit vittünk neki. Így 'némiképp' értetlenül állok azelőtt a híresztelés előtt, hogy lehetetlen az állatban chipet nézni, olyan agresszív...” – mondta.

Hozzátette, hogy több állatotthonnal is felvette a kapcsolatot, de sehol sem tudtak neki helyet adni, pedig mint mondja, a kutya szállítása megoldott lenne és támogatná az ellátását is, de saját kutyája miatt nem tudja befogadni.

Állatvédők, rendőrség, jegyző, gyepmester – Most akkor ki a felelős?

Közben pedig a Fekete István Állatvédő Egyesület Menhelyének vezetőjétől is kaptunk választ. Vigh Andrea elmondta, hogy tudnak a kutyáról és tájékoztatták is a megkeresőt a hivatalos és szükséges eljárásról: Szombathely város jegyzője felé kell jelezni a problémát, akit, mint minden településen, a kormány az állatvédelmi feladatok ellátására kijelölt, Szombathelyen a hatósági osztály intézi ezeket a feladatokat.

Csak neki van hatósági jogköre a területre bemenni, intézkedni a kutya sorsáról és a város üzemeltetésében lévő ebrendészeti telepre szállítani, ahol le tudja tölteni a karanténidejét.

Szombathely jegyzője, Károlyi Ákos ugyanakkor megkeresésünkre elmondta, hogy hozzájuk „a Parkerdőben magára hagyott kutyával kapcsolatban bejelentés nem érkezett, állatvédelmi hatósági eljárás az ingatlanon folytatott állattartás ügyében nem indult.”

Elárulta azt is, hogy ennek ellenére eljutott hozzájuk a hír és egyeztettek a közterület-felügyelettel, az ebrendész pedig naponta kétszer is kiment ellenőrizni a kutyát, de egyszer sem találta közterületen, így nem kellett befognia és elszállítania. Mindig a kerítésen belül volt a kutya és elmondása szerint magától ki sem tudott jönni, valaki pedig gondoskodott is róla, ugyanis víz és étel is volt előtte.

Károlyi Ákos emellett hangsúlyozta, hogy a törvény nem csak a jegyzőt jelöli ki az állatvédelmi feladatok ellátására, ennél kicsit bonyolultabb és összetettebb a helyzet, ugyanis több szerv felelős több különböző eshetőségért. Mint írta, az egyes települések állatvédelmi feladatainak ellátását a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 5. §-a szabályozza, amely szerint:

„A Kormány állatvédelmi hatóságként
a) a minisztert,
b) a NÉBIH-et,
c) a Pest Megyei Kormányhivatalt,
d) az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalt,
e) az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalt (a továbbiakban ezen alcím tekintetében: járási hivatal),
f) a települési önkormányzat jegyzőjét, fővárosban a kerületi önkormányzat jegyzőjét, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyzőt (a továbbiakban együtt: jegyző)
jelöli ki”

Vigh Andrea ugyanakkor megerősítette a kutya vehemensségéről szóló híreket, de a korábban említett támadásról nincs pontos információjuk. Elárulta, hogy már előzőleg is harapott embert a kutya, emiatt kötelező hatósági eljárásban is részt vett és feltételezhetően ennek során ellenőrizték a belehelyezett mikrochipet és a veszettség elleni oltást is, amit törvényileg évente ismételni kell. Egy önkéntesük is megpróbált chipet leolvasni a kutyában, de mivel agresszíven reagált, nem tudta elvégezni.

„Az állatvédő Egyesületek nem végeznek kötelező feladatokat, önkéntesek látják el szabadidejükben az állatokat, gondoznak 60-70 állatot, folyamatosan teltházzal. Jogilag sem kerülhet hozzájuk emberre támadó állat, semmi kapacitásuk sem szakértelmük nincs egy ilyen kaliberű állatra, ezért is van a városban üzemeltetett ebrendészeti telep, ott tudják biztosítani az emberek és más állatok biztonságát” – zárta mondandóját.

Kóbor kutya saga a szombathelyi Parkerdőben
Olvasó

A Vas Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtószóvivője, Seffer Lilla lapunk megkeresésére elárulta, hogy augusztus 21-én érkezett hozzájuk bejelentés a kutyatámadásról, de mire munkatársaik kiértek a helyszínre, a bejelentőnek és a kerékpárosnak is hűlt helye volt, a kutya pedig a kerítésen belül, nem közterületen tartózkodott. A rendőrök így bűncselekményre és szabálysértésre utaló körülményt nem tapasztaltak, tehát további rendőri intézkedésre nem került sor.

Hozzátette, hogy a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai a szóban forgó helyszínt folyamatosan ellenőrzik és amennyiben jogsértésre utaló körülményt észlelnek, megteszik a szükséges intézkedéseket. A kóbor állatok befogása pedig az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V.28.) FM rendelet 5. számú függelékének 3.8. alpontja szerint a gyepmester feladata.

Komolyabb baleset vagy kutyatámadás esetén azt javasolja a rendőrség, hogy tegyünk bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon, vagy a 112-es segélyhívó telefonszámon. Munkatársaik megteszik a szükséges intézkedéseket, a cselekmény jellegétől függően pedig büntetőeljárást, vagy szabálysértési eljárást indítanak.

A gyepmesternél landolt a kutya

Múlt hét végén aztán kaptunk egy fülest, hogy a szomszédoknál már végleg betelt a pohár, mert a kutya folyton kint szaladgált és féltek tőle. A szavakat aztán tett is követte, valaki ugyanis tényleg megelégelte a helyzetet: fogta a kutyát, elvitte a gyeptelepre és kikötötte a kapu elé.

Ezt később Károlyi Ákos is megerősítette lapunknak: „A mai napon (2020.08.28.) korán reggel az ebrendész a Parkerdőben található Gyümölcs utcai kutyát Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Hatósági Osztály Közterület-felügyelet Állategészségügyi és Ebrendészeti Szolgálat telephelye (Szombathely, Hajnóczy István utca 1.) előtti gázcsőhöz kikötve találta, az ebet a telepre bevitte és az ott lévő kennelbe elhelyezte.”

Rövidesen aztán az eredeti bejelentő is új fejleményekkel jelentkezett. Elárulta, hogy őt is értesítették arról, hogy a gyepmester bevitte a telepre a kutyát és a gazdája alá fogja írni a papírokat, hogy lemond a kutyáról. Azt mondták neki, hogy a kutyát ezután Etyekre viszik a menhelyre, ott megfürdetik, megvizsgálják, rendbe teszik, ivartalanítják és új gazdát keresnek neki.

„Úgyhogy megoldódott a kutya sorsa. Az én sorsom meg az, hogy valószínűleg feljelent a kutya gazdája, hogy jogtalanul mentem be a birtokába és levertem a 300 ft értékű lakatját” – mesélte. Feljelentést azonban még nem tettek ellene. Azt gyanítja, hogy azért, mert tájékoztatták a gazdát, hogy az elsőként a kutya segítségére sietett férfi nem követett el bűncselekményt, mert az állat életét mentette meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentem

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra